(求救) 點解同一個file airdrop 同 iPhoto 會咁唔同?

13 回覆
0 Like 12 Dislike
最近想backup手機 發現同一個file
如果係電腦iPhoto 就咁down同airdrop會好大分別(如圖,左係airdrop 右係iCloud)

我冇set到optimise storage所以理論上應該係同一條片
AirDrop的話冇set most compatible 就會好似圖左咁成百幾mb 有就大iPhoto少少46.6mb
可以觀察到嘅分別就係iPhoto down落嚟啲話好似create咗個新file冇咗啲metadata
但係Dimension, Codec啲setting應該都一樣 畫質好似都係

有冇巴絲知點解會咁大分別?
點樣過大量片落電腦最好?我唔特別需要啲metadata,個create date and time 同畫質一樣就得
做咩負皮
你無簡壓縮唔代表佢唔會幫你壓
iPhoto export全部相同片都會reprocess過做你export果時嘅setting,所有setting較到最大,export相較tiff/png,就會係lossless壓縮
用 apple 野唔好問點解
邊到較settings
Ctrl + Shift + E export就有
@willchun
搭單問埋
樓主你去咗邊
已覆 唔好意思呢兩日有啲忙
已覆 唔好意思呢兩日有啲忙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞