想轉用First Trade

29 回覆
3 Like 3 Dislike
用緊first trade 既巴打麻煩幫手解答下

- debit card難申請?
- 入$攞錢 用citi priority係咪免手續費?
- 可以揀入番美金/港幣 戶口?
- 大概幾耐會完成轉$?
- 有盤前&options?
轉錢最快幾個鐘就搞掂 慢就2日citi 近2次轉錢冇扣錢 利申唔係citi priority
有錢用Citi priority,點解唔考慮charles schwab?
有$25000鎂先好用 如果唔係冇day trade
佢個盤前唔係4點開始 8點先開始
margin邊間好d
因為而家開citipriority 一蚊唔擺都開到
仲要30mins就開到戶用得

利:早兩日開左
1)窮撚答你唔到
2)係
3)ft應用得usd
4)朝早入,夜晚11,12點滙到
5)冇盤前
有邊間係會有齊盤前盤後..
貴啲交易費都得 主要想安全(離岸)同有成個交易時段
- debit card難申請? (要夠25K USD, 我申請左,一個月左右)
入$攞錢 用citi priority係咪免手續費? ( 入錢,用Citi 免手續費但要識SET,未試過攞錢,但應該要手續費)
可以揀入番美金/港幣 戶口 ( 美金Only)
大概幾耐會完成轉$? ( 記憶中兩日)
有盤前&options? (Extended Hours Trading!,Option 就冇玩但應該有)
DEBIT CARD張FORM係咪要印出來簽完SCAN再UPLAOD?
我係咁做。好似得四個section 要填。記得要填。我冇填阿媽個surname ,佢SEND左個EMAIL黎問。答左佢,佢就再PASS去另一個部門出咭。
估唔到真係要填老母姓乜,感覺怪怪地
唔係最低存款500k

自己google禁幾個制都懶好難幫你⋯
我就係特登上官網睇埋佢開戶條款先咁問

你意思即係不足最低存款唔收手續費
一場誤會囉
你意思係普通戶口都免手續費 定要Priority先免手續費
Firstrade盤前要8點先有得玩
想問下入夠25k仲洗唔洗登記其他野先 day trade得?
普通戶口我唔知道。因為我一開CITI就已經係Priority.
但睇下邊Citi Priority 同Citibanking,應該係有分別。

Citi Priority
$0 handling fee for online telegraphic transfer or local inter-bank funds transfer
Fee waiver on HK stock purchases

Citibanking
No Monthly Service Fees

Source: https://www.citibank.com.hk/english/banking/banking.htm?lid=HKENCBGHOHETLHOnking
轉會問題一律sofi
Sofi最好? 
2) 我睇其他POST好似話入錢去FT唔收手續費(不論邊間銀行)? 但滙出就收? 你意思係City Priority係滙出都唔收手續費??
好似滙錢入FT本地銀行會收大約50至65港元: https://hk.appledaily.com/finance/20200619/XCEP42HME6TQTAJMPDFMNQ6L4Q/

滙出就FT收? 

City Priority 係唔收滙出??
想問吓如果td射倉過去ft,可唔可以射幾隻股留幾隻股?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞