外媒爆尼馬鬧酒井宏樹「中國狗屎」 網軍大罵:辱華!

150 回覆
157 Like 2 Dislike
上星期法國國家打吡,巴黎聖日耳門和馬賽完場前爆發衝突,賽後餘波未了,尼馬投訴對手蘇比朗對他種族歧視。不過,一波未平一波又起,外媒最新報導,指尼馬在比賽期間同樣發表種族歧視的言論,攻擊馬賽的日本守將酒井宏樹,算不算是惡人先告狀呢?

尼馬早前投訴被蘇比朗以「猴子」作稱呼,指控對手種族歧視,法甲賽會在賽後展開調查。蘇比朗堅稱無辜,否認說過類似的歧視說話,據外媒報導,賽會未發現蘇比朗歧視的證據。然而,事件仍未水落石出之際,事態又有最新發展,據報馬賽一方發現證據,顯示尼馬曾經向日本國腳油井宏樹說「中國狗屎(Chino de mierda)」的說話,據了解,此話在拉丁美洲地區是歧視華人的言語,嘲諷對方膽小鬼。

尼馬這番言論的真實性仍有待確認,馬賽、巴黎聖日耳門和法甲賽會均未有證實報導真偽。不過,報導傳出後,偉大的中國網軍當然要對尼馬口誅筆伐,不少網民留言批評尼馬辱華,表示國家面前無偶像,要聲討尼馬。亦有理性的網民留言,指事件未經屬實,呼籲愛國的球迷冷靜。

當然,現在仍未能證明尼馬或蘇比朗說過任何種族歧視的說話,如今作出總結是言之尚早。但假如事件屬實,尼馬早前指控蘇比朗可說自打嘴巴,其身不正,對人種族歧視,卻以同樣理由控訴對手,非常欠品。

https://football.fanpiece.com/m/cornerflagnews/c1385461.html?page=football&fbclid=IwAR3NGWwDOop-4ynVmCkTGwll1lThkJe0uU6xkHOg0JJoXgkvQRYkjJnrt7g
尼馬呢條撚屌都係唔抵可憐
一邊話人種族歧視佢 其實自己都係racist

利申: 前fan
尼馬值得拎金球獎
酒井:你入m記叫kfc ?
中國人點算種族呀
賤種唔係人種
好撚侮辱
人地堂堂日本人比你鬧係支那狗
關咩事 講緊佢歧視日本球員
我唔準你侮辱日本人
仆你個街堂堂大和族比你咁侮辱
唔剷9斷你隻腳切腹啦
以後唔洗插水啦
尼馬好過份
話人狗屎都算,仲要話人係支那狗屎
他只喜歡中國的錢 不一定喜歡中國
你老尾個個奶共都係鍾意d錢架啦 邊撚個會真係鍾意你中國 on9
痴撚線
叫人中國乜乜真係好侮辱人

叫狗屎已經夠喇 加埋中國兩個字真心癲
話人狗屎無咩問題 話人中國就真係好侮辱
咁總有啲戇鳩係真心奶共嘅
如果唔係邊有咁多護旗手
簡直係侮辱其他亞洲人嘅極致
成日話辱華辱華
Include埋我落去
屌你咩
佢屌你就係屌鳩你
屌大陸狗就係大陸狗
辱乜撚野華姐
但被佢鬧嗰個係日本人
大家要小心網絡安全,尤其是被咬過嘅手足,電話可能已經被入侵。港共可以用stingray大規模監控某個大範圍所有電話偷取IMSI(夠識別所有人),甚至截取通訊好多手足就係唔注重私隱同網絡安全被咬好大機會包括被綁架12人; 記得追蹤基爾巴: https://lihkg.com/profile/96327
請簽署制裁綁架12人嘅支那官員:
https://petitions.whitehouse.gov/petition/sanction-chinese-officials-culpable-wrongfully-detaining-12-hong-kong-citizens-and-denying-their-right-counsel
[實用文] 教您點先可以保障私隱、網絡安全 (簡易版)
https://lihkg.com/thread/2194107
樓主可唔可以pin?唔該晒
自古以來日本人都是支那人,雖遠必豬尼馬
同澳洲白人一樣
咪係
d連登仔成日講日本侵華
黎淡化日軍黎英屬香港殺香港平民ge事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞