一人一個online study 嘅轉變

105 回覆
309 Like 8 Dislike
1. 作息時間改變,鐘意幾時訓就幾時訓,可以訓到飽先起身做嘢,個人精神咗

2. 多咗好多個人時間,又唔駛迫住同人social ,留係屋企較大冷氣,係房做自己鐘意做嘅嘢
E.g. 近排12小時長開Spotify,聽多咗好多歌,識多好多band

3. 少出咗街又唔駛返學,慳返好車費同來回時間。又唔迫住出街食lunch,9成係屋企煮飯,得閒可以研究吓唔同菜式,最近學整蛋糕

4. 時間安排彈性好多,lecture 有recording ,想幾時聽就幾時聽。上tut又無人理你做乜,可以邊食嘢邊上堂。攰又可以開大speaker,一邊聽住一邊沖吓咖啡,或者玩吓手機驚,同時multitasking ,爽到爆

5. Group project 易約時間咗,好多嘢可以online 開會傾,presentation 又可以望住個screen,唔駛背稿唯一係易遇freerider ,有啲完全失蹤,但其實根本唔撚駛理

依家根本好似過緊退休生活,勁chill,希望之後繼續online 上堂

諗到再講
冇上過lecture
早堂全走
唔洗出街 慳啲錢
肥咗
係,發現自己重咗
可能因為係屋企食得太多零食
又少做咗運動
唔洗搭兩粒鐘車 爽到爆
G持,最好續到畢業為止
肌肉變晒脂肪
出街買餐飯都攰
me too
屋企離學校好遠
可以邊打飛機邊上堂
Gchi online grad
記得識cam
*熄(自膠
懶左好多
睇到有錢人同窮人嘅分別
窮到開唔到冷氣 熱到想死
老豆老母日日係屋企唔番工 完全無私人空間
又成日大大聲睇電視
吵到頂唔順 想靜靜地睇書都唔得
飯又係老豆老母煮
想自己整d黑暗料理 中下伏又唔得
完全享受唔到生活
好想搬出去自己一個住呀呀呀呀
上堂掛機
早堂個啲入完 佢開始講野就瞓覺
你咁正嘅 我好多堂都要開cam 又多小組討論冇得掛機
上堂問嘢方便咗
唔想再見人
開始前一分鐘先訓醒,唔刷牙上完又訓番
屌 聽日要返去上堂
好唔慣
rip 儲錢買電風扇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞