得3-4000蚊budget 買咩機好

46 回覆
4 Like 1 Dislike
唔想用手機影
想試下用相機影下相 影下人影下風景咁
初學 要求唔高 但得3-4000蚊
Olympus pen e-pl9好唔好?又或者同價位有咩機推薦
Xt20 + 1855
如果再平少少呢
儲多陣錢
Olympus pen e-pl9 $3000頭
買唔買得過
omd mark iii應該好d
我見雙鏡套裝都係~4000蚊
有兩支鏡影下唔同焦距,對新手黎講好玩d

用左5000蚊
7 左,以為買電腦
xe3 + 1545
我覺得epl9太低階,冇謂嘥錢買
omd em10iii淨body都係二千幾
你鐘意平頭既可以諗pana gx85/gx9
呢幾部功能多過epl又有防震幾岩新手,都係二千幾

問下自己鐘意影咩野多,再入返一兩支鏡玩下
我覺得依家手機影廣角風景做到好好,日光底下佢ai執到仲靚過相機直出

依家玩相機一係攻頂,影夜景影散景。一係玩相機既功能,玩鏡頭。所以建議你買兩支鏡,一支標準kit鏡,一支長焦/定焦。m43玩長焦有優勢,細細支鏡:我去旅行用黎影野生動物,影下d表演真係好正
Thanks
依家睇緊Olympus OM-D E-M10 Mark III 雙鏡套裝 (M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ + 40-150mm F4.0-5.6 R) 都係3000中 係咪都ok?我完全唔識 所以諗住買部三千零蚊平平地學下先
我覺得ok呀,呢個價雙鏡好抵
我當年都係買套雙鏡套裝開始玩
不過我未用過o記,好多人都話佢防震超勁,我自己都好鐘意olympus既om藍,見人影風景直出都好靚

之後有錢可以玩下定焦鏡/老鏡,p記支20 1.7平平地有大光圈,d相又勁sharp我又平平地幾百蚊買左支東德既老鏡玩全手動

不過m43市場縮緊,我貪佢鏡多又平。我自問唔會花好多錢係影相,唔會上ff。同埋最緊要輕便,依家成套野既錢同重量都唔夠一部ff開心使用中
推你玩m43.

機身GX9

鏡頭12-32 又或者12-60 f3.5 kit lens.

之後可以再買20餅或者25 f1.7
老老實實M43嚟講
O記自己啲平價standard zoom真係唔吸引
P記12-32夠餅, 12-60 3.5-5.6又半天涯

反而O記平價zoom只有支12-50 可以畀到等效24mm wide
但依支嘢四不像嚟
二千幾蚊有部gr2
識用嘅會好好用
唔洗換鏡 方便你帶出街
5d ii
24-105mm stm
50 f1.8
新手嚟講影多啲相練習多啲最實際,點樣可似令自己更有意欲去影相?一部輕便既相機就係關鍵中既關鍵。Olympus E-PL8,一部適合新手或進階者既輕便相機於不久前誔生,具有PSAM模式,可以俾你有最自動既攝影體驗,亦可以俾你有彈性咁手動調節你心中所想,而且有機身防震,即使晌光線不足既情況下,都可以免於帶腳架咁輕鬆拍攝,大大加強攝影樂趣。最後亦都係最重要既嘢,我有一部極為新淨既二手E-PL8想放,二千唔收,只收千五,機會千載難逢轉眼即逝!
Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路
https://lih.kg/2214599
歡迎黎問下意見!
Canon EOS M3係目前巿面上的大牌子黎講,功能最全面最適合居家旅行的APS-C機,個人建議單買BODY再去買支二手或水貨22mm定焦餅鏡加埋11-22,完美
我也推 E-M10 Mark III雙鏡組
E-M10 Mark III 410 克
有冇輕便D既
epl8
Gf10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞