其實中學俾心機捱幾年 入到大學就可以hea唔洗讀書..

286 回覆
1443 Like 36 Dislike
屌信撚左
Bba都要科科take attendance真係聽都未撚聽過
BBA 已經好hea 大部分BBA都唔使FYP
D野又唔tech 亦唔會好難
你有心讀基本上1st hon 好易 所以大把人hea住讀都有2nd up

你如果會做野又有交帶 自然會識到班一樣既frd
到時上堂做功課做proj 基本上係極度輕鬆
但我成日走堂去宿舍同人玩

最後都2nd up
一個sem = 考兩次DSE
四年 = 考16次DSE
得左
改都改好啲
Asshole 上hku,啱啱grad hku sci,2nd up

咁多個sem第一次同最後一次見professor就係exam果日,lab同tutor就上齊嘅,日日都冇上堂留喺hall食玩訓,final year 有exchange offer但係比個濕鳩肺炎搞到冇得去

可唔可以hea住讀真係睇你悟性同你有幾中意果科,我由一開始已經知我好中意sci,所以先咁輕鬆。有幾個人同我一齊ass hole上hku sci,有啲好勤力拎好高gpa,有啲好勤力都爛gpa,睇開啲就可以了
香港邊有得比你hea
又黎上大學呃一次,出社會再呃一次,咁就一世
除非職業是兒子

今年yr 3都冇做過intern
點撚算
讀理工科嘅表示一定要上堂
走1堂都會死

同埋暫時見到嘅professor都教得唔錯
唔似人哋講得咁恐怖,照跟ppt讀
其實肯自律交齊assignment
識下人R下sources 已經夠啦
1st hon另計
其實習慣做deadline fighter
心態就會好好多 4年嚟都係咁

臨交asm/gp present/midterm/ final前 chur盡
就算唔訓都要chur盡dealine前交
通宵就完咗之後大覺訓餐好嘅

之後就可以照常hea/走堂/食早餐/打機
只有1/5時間係chur 唔洗太上心
lecture自己睇notes仲好過聽佢dum時間
不過玩還玩最緊要唔好群堆班freerider到
Mk仔女有樣睇
Hea唔hea都係睇你心態
你想third hon grad 將來搵份萬零蚊文員 咁就hea成世都得
唔係既 大學捱完 出黎社會咪又係要捱
讀咩科咁輕鬆
AL唔係裸考先攞到A咩

個個都咁講

結果咪又係死讀爛讀
honor courses冇野(佢覺得) 係outsyl
其實返工俾心機捱幾十年 退休揸住幾球就可以hea唔使捱
咁唔同學校唔同做法啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞