獸醫喺香港都唔易做

33 回覆
1 Like 1 Dislike
人哋覆

⚠️20:00更新

今日星期日,明明安排咗自己返半日工,希望可以 family time,結果OT兩個鐘,照顧埋家庭,打開電話,自己都嚇咗一跳,多謝大家嘅關愛

首先我無加入其他群組,為保障自己情緒,亦都冇打算去嗰邊爬文,但係已經有不少朋友cap圖俾我睇,當時人有公開道歉,無論男女朋友之間有冇共識,當事人出嚟講咗對唔住,我就接受當事人講嘅對唔住,事情告一段落,祝你同honey健康愉快

—————————————————

「莫道你在選擇人
人亦能選擇你」

呢個世界唔係喺網絡講幾句,就等於自己啱晒;不等於你一廂情願將自己個角度講出嚟,就係the truth the whole truth and nothing but the truth,反正網絡世界就充斥着fake news

第一點:全公司有閉路電視同埋有錄音,在診症房清楚解釋要驗兩種內分泌,要抽兩次血(既然你都話自己讀醫護,抽一次血可以驗幾樣嘢,常識吧?尤其是動物,郁咗就要抽多次,可能驗一樣嘢要抽幾次,又可能抽一次驗到幾樣野,清楚了嗎?)在症診室清楚講咗要打針入去,有錄音,我翻睇咗CCTV,睇吓自己有冇講漏,係冇講漏嘅!如果唔係,我做乜要你隻狗留低?我明白你當時情緒激動可能聽唔入耳,因為我睇返CCTV,你係望住男朋友,冇望住我,但反而你男朋友望住我點咗頭;你可以話你聽唔到,因為在你角度是真的,但係唔可以冤枉我冇講過。

第二點:連同場客人作人證都話,嗰日我有同你講症,有解釋過個病,連其他人都聽到,你反而聽唔到。我有同你講你隻狗有分離焦慮,下次嚟你要抱住佢等。收入籠等驗血,其實絕對是正常步驟;元朗家庭式診所,我無辦法將所有等待驗血的動物free run 或有足夠空間比所有主人抱住來等;有天你總會找到你心目中適合的診所。你心目中嘅貼心安排,恕我哋未能做到。

第三點:我入房講同出lobby講,絕對冇分別!香港地方淺窄,當日你同你男朋友嚟嘅時候,明顯見到有好幾個主人等緊,全個lobby都係狗,其他全部10幾歲、全部大病過你隻狗,唔好意思,我係會用多啲時間心機係佢哋上面,大症當然講耐啲,要睇超聲波同X-Ray先需要入房,同你隻狗品種絕對無關。我諗識我嘅人都知我鍾意領養動物。既然5分鐘講得完嘅嘢,咁我就會喺lobby講,當時如果你唔明,應該即時表達。唔係默默俾錢埋單拎藥,之後一肚問號一肚氣,你當日離開冇耐已經即刻再打電話黎喊住問係咪自己整病隻狗,我哋姑娘好耐心咁解釋左呢個係內分泌問題,如果唔明,你可以再打嚟;如果唔信,可以睇第二間,second opinion每位醫生接唔少。你嘅handling 唔應該係之後在背後攻擊我們。如果你不相信,你當刻可以即時不付錢不拎藥。

第四點:男醫生對你幾好係一回事,我對你公事公辦,絕對冇冇禮貌,不喜歡,找第二個,如題。我冇時間每一個主人談笑風生半個鐘九個字先入正題,我淨係可以講,我比較full booking 

第五點:到今時今日仍然未有另一間診所問我攞病歷,究竟你有無醫隻狗?因為我電腦就寫你應該聽日複診嘅。我唔在乎你唔翻嚟,我全間診所亦都唔會再睇你,我係在乎隻狗啫!不過唔緊要,你都將收據同驗血個報告擺晒上網,似乎我冇需要email 病歷

第六點:唔好PO完,比其他人鬧就del原PO,話自己「過大」,然後又唔順氣走去PM其他人,再去其他群組PO;明人不做暗事,你可以直接嚟搵我,也有消費者委員會、獸醫管理局等等。上網鬧交,在我來說有點像在街市的三姑六婆,所以我思量了很久才出這個post,但我覺得沒理由被人不明不白長期攻擊

第七點:我份人點樣行醫,我諗10幾年唻,其他客人最清楚;淨係今日星期六我嘅客人,有將軍澳、大埔、九龍入嚟,未計元朗本區。我啲姑娘全部晏晝三四點先食飯,唔好彩嗰日係無飯食、一唔係就OT幾個鐘;我哋已經用盡我哋嘅能力去處理每一個客人嘅需要!所以請不要彈劾究竟姑娘能唔能夠抱起你隻狗、佢條狗帶有冇摟轉!

如果你內心有不滿,或者心情上唔好,請以理性同埋包容嘅角度,寬容地同我哋講,而唔係一面倒上網打,我哋絕對冇回應嘅機會;我大你咁多年,我可以同你講,小妹妹,當你畢業終於成為醫護後、企喺件事嘅另一邊,你就知道你今日嘅行為,係會對醫護人員造成幾大嘅傷害,同埋幾大嘅打擊。你今日睇到呢篇文一定好嬲,你10年後再睇返,你會有唔同嘅感覺。
第八點:坦白講,內分泌有問題三千幾蚊,其實係私家診所正常價錢。我明白你話自己係一個學生可能覺得好吃力,請去非牟利診所,唔好用張單嘅價錢唻衡量一個醫生有冇盡力!

唔該公平啲睇件事,你第一次診症,我冇幫你驗任何多餘嘅嘢,一矢中的、一次驗血,就已經確診到同開埋藥,你讀醫護嘅,你應該知道大把醫生會係呢啲情況帶你遊花園或者驗額外嘅嘢。價錢係公司set嘅,你自己都識講我有報價俾你,張單都有反映價錢,臨走時姑娘問你需唔需要單,你自己話唔需要(已經從CCTV核實),之後你哋第二日先來再攞單,姑娘亦都有好清楚咁再解釋多一次條單。我翻睇咗幾次,我睇唔出我啲姑娘有任何怠慢或者講漏。

第九點:如果你覺得心靈上嘅安慰多過需要肉體上嘅醫治,我未必幫到你;再順帶一提,主人越緊張,動物多數都越緊張;試吓心平氣靜,冷靜下,對隻動物來講都好啲。

我呢,就唔會好似你咁del PO嘅,其他人有其他意見,隨便發表,不喜任插。我睇完就得啖笑,呢件事由頭到尾都係姑娘緊張過我,佢哋不斷forward比我,反而我根本就冇入嗰啲咁嘅群組,相信我嘅主人,會直接book時間面對面問我問題,唔會上網問網友。但當我啲姑娘凌晨兩點都仲講緊呢件事嘅時候,我有責任出嚟講句說話,因為已經影響到我團隊嘅心情。

2007年畢業, 2021年都嚟緊,呢單係極小事;身邊人叫我法律途徑追究,誹謗乜乜乜,我覺得小題大做,我唔會浪費自己嘅時間;今年香港已經好唔開心,我唔需要將咁小嘅事,再發揚光大。

但係我唔係唯一一個獸醫俾人喺啲xxxx大聯盟咁樣講,我覺得係時候要企出嚟,表達返一個獸醫,無可能用十幾年青春、過百萬學費來讀書,再呃你個幾千蚊;要呃錢,我改行做左倫敦金!

我上一篇文章講過,好多獸醫都有抑鬱,而獸醫嘅自殺率係比其他行業高六成;台灣已經有個後生女獸醫,因為不堪網上壓力,輕生走了(放心,我獅子座的,遇到問題只會變河東獅)不久之前,香港也有另一個男醫生自己了斷生命;我的同班同學,走了三四個。

每個主人,如果有不滿不快不明白不開心,請嘗試直接對話,網絡世界就是阻隔了人與人之間,面對面的真誠接觸和了解,而網絡世界可以給人隱藏身份,亦都造就了網絡欺凌,這個問題上我遲些也想寫啲文章表達下我個人感受。

而在於呢件事上面,無論呢位小姐仲有冇回應,反應可能兩極:可能佢會反省、或者佢可能更不滿,無論其他網友有咩睇法,我都唔再評論,呢次係我唯一一次,亦都係最後一次對呢位小姐於網上留言評論,作出任何回應,完。

**** 請隨便share去啲我唔參加嘅群組,等嗰班鍾意道聽塗說嘅主人知道,呢間診所並唔係適合佢哋嘅,我當去蕪存菁***

*** 再注:見到位小姐公開留言,而家唔係你追唔追究我,係!我!追!究!緊!你!公!開!非!理!性!的!指!責!我!哋!

都係果句,我身邊人話需要法律追究誹謗,係我話唔需要。唔該分清庄閒。

話星期四覆你,之後冇覆你,好明顯係因為已經上網睇到,唔想同你有任何瓜葛(就正如一段關係裏面,你已經俾人已讀不回)

既然其他診所話我哋流程冇錯,我有成功確診,我團隊係唔係應該得到一聲對唔住呢?
如果我講咁多嘢你都唔覺得自己有問題,唔好再在這留言,返去你嗰啲群組度繼續取暖,總會有人覺得你啱的。
一dd啦
有d好黑店嫁
又介紹埋d垃圾糧
樓主戇鳩

啲獸醫呃錢到仆街

仲幫佢地講野

只係睇佢咁就收3880 我覺得個主人要個醫生食埋屎都冇問題
此post 已完

結論樓主係pr 想幫黑店洗白
太長,睇到我眼都痛,有冇簡略版
pin呢個野 啲無腦女人 真係好7煩
朋友試過做診所入面d助手 話獸醫成日收律師信 俾人告
係咪免費先叫唔呃錢?
屌你老母 你係咪弱智

收費合理同唔收錢個分別駛唔駛我教你呀撚屌
咁不如你話我知咩叫合理?
人係私家驗一次血3000蚊係正常價錢
點解放落貓狗到你就覺得唔合理?

貓狗唔識講人話
獸醫係靠觀察,化驗黎斷症
貓狗貧血佢識唔識講自己頭暈?
唔驗係咪靠估?
一次驗血就有diagnose 仲叫唔合理?
仲講咩食埋屎都冇問題
就係有你呢啲人獸醫先唔易做囉
點為之合理我地呢d外行人緊係唔會知,但獸醫濫收問題,海鮮價問題真係係人都知
原來都仲有自知之明係外行人

咩行業都有害群之馬
獸醫有海鮮價問題
但唔係個個獸醫都係囉

出聲屌獸醫濫收之前不如做下research先
唔好係到獻醜
你乜7都用冰山一角黎講就冇野好講啦,popo都有好人tim

家陣講緊佢個監管,現存根本就冇一套有效既系統管到班獸醫,就算真係裁定左專業失當都只係記落個名冊到,咁多年黎只係得幾個獸醫俾人強制去聽座談會,而且記落名冊既過幾年會完全消失,完全搵唔到相關紀錄

你自己youtube下啦 懶過豬仲係到up鳩幾句就話人唔research 肉酸到呢
你睇清楚自己up乜先
無啦啦講乜嘢監管問題

而家元朗獸醫3千幾蚊驗血
你話呢個價可以叫埋人哋食屎
比我講完駁唔到就轉移視線
話係監管問題
柒左咪認囉

提下你 唔好睇完YouTube 就以為自己乜都知
Research 唔係=YouTube 囉
自己睇下username啦 係撚我講

同我有話自己乜都知? 我淨係話獸醫濫收、海鮮價呢個問題好普遍係人都知渣喎,有呢個風氣咪即係個監管有問題囉。咁難明?定你既智商有別於常人?

仲有,如果睇真實case都唔算research 既話咁我都冇辦法 可能你咁樣鳩up先算research啦
邊有合唔合理
市場講供求
有人肯俾咪得
寵物從來都係駛錢玩意
都係嗰啲
西客 po 個獸醫上網
獸醫寫文還擊
冇討論價值
希望你從來冇屌過啲野貴,包括樓,包括啲人炒iphone任何炒價野,有既你死全家
一定要個個都係濫收先叫有問題?你弱智?
寵物係必需品?
再講有非牟利獸醫

食炒價 iPhone 係自己弱智啫
求其一部電話都用到 wtsapp ig 啦
咁宜家3千8係濫收左?
邊到唔合理?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞