【港】Leetcode 980. Unique Paths III

34 回覆
10 Like 1 Dislike
【港】Leetcode 980. Unique Paths III
https://youtu.be/-wBh4-fc5qY

琴日個題PO錯台,所以應該睇唔到。
【港】Leetcode 1291. Sequential Digits
https://youtu.be/errLvcaivQs
幫手推吓
其實樓主認為對於一個問題, 應該幾時先睇你嘅講解片? e.g. 諗三個鐘都無idea
如果十分鐘都諗唔到要點做就係因為cs fundamentals有問題
又或者做leetcode easy/medium 先
我覺得依一題五分鐘左右內由brainstorm到optimization 可以做到,第十分鐘就可以寫code.
呢題hard只諗十分鐘
其實依一條普通DFS加少少野
hard就誇張咗啲

你不如慢慢做下基本DFS
每一小步一小步用紙用筆做

其實係個video有快快講DFS嘅基本

唔明白嘅,歡迎留言,我會再詳細講
Thanks for your reply.
自己認真做咗一次,真係好standard,好快就諗到大概。但真係寫唔夠熟DFS,debug咗好耐。
樓主邊間cs
肯定cu/ust
我唔信
support!!!
段片感覺有D細聲
同埋樓主可唔可以分享下dp, 表示唔係好搞得掂dp, 唔係好識點樣bottom up去solve, 有時睇完印度佬教,自己好似明D唔明D咁
改善下收音質素就完美了
啱。
我都係GOOGLE下先知道係乜嚟。
https://youtu.be/fsekFG6BsTU
【港】Leetcode 1094. Car Pooling

片就出左,P牌出唔到新PO。
慢慢嚟。Practice Makes Perfect
細聲?
我得閒會,咁個WEEKEND,OK?
唔係香港嘅大學。
Practice Makes Perfect
做多啲就明快啲。
無睇片但望咗題目

見樓上講用 DFS即係brute force? 咁有咩特別

利申:勉強做到少少 leetcode hard problem
Leetcode每次做完如果90%以上會好開心,尤其係hard 但低過50%會好掹,死都要再諗過
樓主有冇玩week
contest
Yes.
me too.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞