其實多唔多女仔俾人強姦/非禮完之後唔敢出聲?

779 回覆
500 Like 26 Dislike
一句「我就唔會咁做」睇穿你係啲just world worldview嘅垃圾
你嘅大把係佔現實幾多%?
1%都冇?
呢個只不過係好似飛機事故嘅availability效應:唔係搭飛機危險過搭車,只係媒體令到佢更available。

更重點我真係唔明去人屋企飲酒同預咗被強姦有咩邏輯關係
強姦唔敢講
但非禮試過
唉 好撚嘔心但又可以點
咁多人唔敢報警
抵比人搞
冇後果既點解唔做
身為男人 都想女人好好保護自己
上人到飲酒 傾野 然後話被逼 on99

同財不可露眼一樣
你又識去旅行/返大陸 唔暴露咁多金錢廢時引小偷?
但唔識避免上人屋企比人姦?
落老蘭飲到醉晒
然後比人姦完
話女人身體自主 定 話人男權管你飲酒自由?

利申:男人,睇唔起非禮強姦既人,但好多時女人有一半責任
其實都係 長年累月養大咗佢哋胃口
女人有一半責任唔俾人強姦係咩道理
正因為生出嚟係女人
就要為「唔俾人強姦」而負一半責?
咁點解你會同意「財不可露眼」依樣野?
“Take responsibility for EVERYTHING that occurs in life”

男女適用
暴露自己係危險面前
自己冇一部份責任咩

咁有人叫你唔好去印度
你係咪要話人男權
話女人有身體自主
當然識分
我只係講緊部分受害者唔出聲既原因
比人傷害完,唔係應該會比仇恨充薰頭腦而想去報復架啦
點解會係逃走
佢會唔會係想講「保護自己」嘅責任啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞