劏房想領養貓

67 回覆
7 Like 87 Dislike
相信你係錫貓之人
但一黎貓唔係群居, 二黎佢已經有左地盤意識, 再加貓會有風險

加貓有壓力, 唔夾都事小, 陣間誘發佢地病左就手尾長

不如好好愛錫已經擁有既, 留多個錢俾自己好好生活仲開心啦? 係咪?
樓主巴定絲?好勁喔
舊錢留黎養掂自己先,
起碼都有間公屋企企理理咁。
你都唔想隻貓日日係屋企坐掛

但可以考慮養下倉鼠
比鄰居劏黎食
份人工雞碎咁多有錢淨鋸個扒已經覺得自己好鬆動

隻貓有咩頭暈身慶有病要做手術keep 住睇醫生我睇你點醫
睇下你隻貓咩性格先
我曾經都因為想幫屋企隻貓揾個伴而係街執咗隻貓返屋企,結果本身隻大貓極度反感,頭兩個月嬲到飯都唔係好肯食,每日只食一餐每日自閉。
細貓就好慘因為大貓唔接受佢被逼要隔離係房三個月。後尾解決方法就係我搬岀去住帶走細貓,大貓留畀屋企人。依家大貓一見到細貓走咗心情靚返曬,食多咗嘢重咗又健康咗。
一句講晒就係隻貓親人唔等於佢一定親貓。
至於人工空間都事少,我舊時屋企480呎住4個人都養到兩隻貓,最緊要係有多一個獨立空間比佢地隔離,義工畀你加貓都會好緊張呢樣嘢,例如有多一間房或者有位放個大貓籠。我睇台灣youtuber 豆漿爸爸加貓果時都係將新貓放廁所,只要你keep 到乾淨乾爽,而廁所有足夠地方,其實都算係獨立空間。

不過又提醒你,好多貓義工好勢利,貓b好多人排,佢一定優先畀居住環境較好嘅主人唔洗諗。所以我兩隻貓都係執,執返嚟自己同佢清到乾乾淨淨,醫埋啲病,養到個伴又救兩隻浪浪。
啲人講到養貓就預左佢有病要洗錢
咁養仔係咪預左佢有cancer要有幾千萬
我就唔信有養貓果啲準備定幾十萬
有愛心又有時間照顧 有咩資格去質疑人
得罪講句
買份寵物保險都係兩三舊水既事 覺得自己afford唔起突如其來既醫藥費咪買保險
養一隻都已經貴
有咩頭暈身興又唔見幾萬
2個一齊黎就十幾萬
不了
on9,人地咪話左一個月3千做budget囉
3千養兩隻貓已經夠佢地睇醫生(利申養緊兩隻狗)
想問有咩問題?貓既活動空間唔需要好大,
有錢又屌窮又屌,買又屌領養又屌,有budget有屌無budget又屌
你領養得嘅多數係家貓,
大部分都有流浪嘅經歷,天生野性,地盤意識,甚至乎智商都普遍比買返黎嘅寵物貓高,
好難會夾到,
就算唔打到仆街,返黎都會周鳩圍痾尿霸地盤,
你住果度又咁細,
到時日日喺你床頭電腦鞋痾好痾滿
咪棧你又走上黎叫春話好辛苦
你有無睇過獸醫
行入去10分鐘岀番黎 一次都唔見一千
仲未計d冚家產叫你check 呢樣個樣
隨時一岀門口就跌三,四千
我屋企4百幾尺 我都怕我一隻貓唔夠位跑
你百幾尺仲要兩隻......
又唔係話唔得,但逼囉
一陣兩隻貓唔夾又要隔開d,得百幾尺佢地想離對方遠d都唔得
已經跌咗
呢樣我真係冇唸過
咁你點分你隻貓係真係唔想有多隻貓爭寵,定係同隻新貓唔夾?
嗱我就覺得地方問題不大嘅,
只要你有足夠嘅空間俾佢哋隔離、自己一個舒適安樂窩,
最緊要係加建好多貓跳台/櫃,
因為貓係垂直空間嘅生物,鍾意跳上跳落,
咁平面空間唔大都ok。

你要考慮係舊貓會唔會唔鍾意新貓,
如果真係唔鍾意點處理,
以我所知都有義工會出俾劏房,
但你要有心理準備係難度高好多,
特別係貓b咁多人爭
跌一次咪算小
之前2個月睇左2皮幾3皮
分享下, 一向知貓唔易夾, 所以一領養就決定養兩隻
而佢地2個就真係好親, 新手養貓黎講真係好簡單又開心

半年左右, 係義工到知道有隻受虐既貓好慘, 自己又覺得做貓奴做得好爽,決定接收埋病貓3號

點知變左惡夢開始, 首先本身3號就有d 手尾
不停出入獸醫, 用左幾萬, 錢都事少, 佢黎到打亂左屋企d 貓既平衡

大既鬧情緒, 唔肯去廁所, 四處屙 (包括我張床)

中間又同新貓唔夾, 行近d 就又fee 又打, 仲有時扭計唔食野

然後佢地既地盤又無晒安全距離, 個個都唔目在

3號去過獸醫留院, 佢一離開屋企, 大果2隻馬上變返相親相愛

反覆咁搞左大半年, 而家佢地只係勉強接受對方存在

偏偏同時3隻都好親人, 晚晚上床一齊訓, 中間發現對方存在就係床到大打出手
覺都無得好訓

所以加貓本身都好大考慮, 加埋你空間唔多, 所以先叫你三思
我兩隻貓養咗十五年
都冇幾可一齊玩…
佢地係各自要我同佢玩
壓力好大 屋都無得住
養隻貓陪下都比1500呎半山連登仔屌
但一百五十尺兩隻貓真係唔夠大
仲要想加貓女
隻貓女隨時提早發情
隔離又有隻貓公(就算絕咗育)會令到隻貓女難受

有冇多間房分隔吓佢哋先?
其實一樣㗎,不如你試下帶貓去下其他有貓嘅朋友屋企貓聚下,睇下你隻貓對陌生貓嘅適應程度先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞