一人一套好睇嘅Netflix 原創動漫

308 回覆
4 Like 57 Dislike
Dllm 咁都有得嘈

我咁正式地回應動漫問題係有兩個目的。一方面我係為動漫一詞立下明確概念,我就唔再重複詳述。另一方面係為左揭露出有某群人無視動畫代表anime係含混不清繼而人云亦云盲反動漫一說,再用低層次講法話咁講係大陸傳落黎。呢種人只要有一個字眼唔合佢心意,就會利用人對大陸既仇恨煽惑人,老吹呢個用詞黎自大陸,目的為左將異見者歸為大陸人,其實呢種人用埋d咁樣既手段下下都用大陸黎擾亂視線,係一種自卑心理,點解?因為自己講極都講唔過人,唯有訴諸同路人個種同情,反大陸的都是同路人,異見者是大陸五毛,從而乞求同路人支持自己。對自己既言論有自信既人從來唔需要咁做。
嫌人小題大做最柒

唔想俾人騎劫,樓主一開始唔好咁串咪冇事
支那人會分那麼細的嗎? 支那人應該會好似你咁表達東一忽西一忽,雜亂無章無論點論據,講到唔清唔楚故弄玄虛,偽裝高深,因為你知道一講得清清楚楚明明白白係好易比人知你冇料到
如果有第二季 唔通會呃侵侵
咁好似吹大咗
如果冇第二季 咁可能佢最後嗰幕只係 我哋嘅欺詐會繼續落去
想問 Netflix 點先為之原創動漫?
我見狂賭之淵佢又寫係原創
唔係公告咗有S2咩
link?
呢套之前都係日本出左一排先到香港,
今次唔知係咪一樣
你個Twitter 唔是咩
ANIME 呢個字由日文 アニメ 直接音譯過黎,
成語動畫廊喺日本一樣叫 アニメ

https://www.yesasia.com/global/%E6%88%90%E8%AA%9E%E5%8B%95%E7%95%AB%E5%BB%8A-vol-7-12/3143-0-0-0-ja/info.html
you mean 第2弾を公開? (第2弾を公開) 係講緊case4嗰一幅概念宣傳圖
其實你應該睇清楚個位quote wiki對anime定義,老老豆豆,咁清晰既定義何必死雞撐飯蓋?
破而不立豈非笑大人個口?
成語動畫廊都係動畫,但唔係anime 呢句你講架嘛
而家日本仔就話你知 成語動畫廊係 anime 喎
咁都仲有得撐?
你到底係咩人? 退一萬步黎講,就算你係日本人,呢度係香港既論壇,真係咁難明?
一人一post不嬲係共青團派落嚟搞柒動物台既間諜,用蝗語好正常
有冇人講?
高分少女
得啦得啦
得你一個係香港人
其他反駁你嘅人都唔係香港人囉好未?

九唔搭八
咁就好笑喇,
自己柒左就問人係唔係香港人
退一萬步唔由語源黎睇,
點解要用蝗語動漫呢個字?
漫? 呢個漫字代表乜?
正如樓上所講,
粉麵店淨係得麵, 蔬果店淨係得蔬菜, 唔係接受唔到新term, 但成件事根本講唔撚通
你不如QUOTE多次WIKI對ANIME既定義,再逐隻字解比我聽,比講廢話有用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞