一人一套好睇嘅Netflix 原創動漫

308 回覆
4 Like 57 Dislike
咁點解唔係叫動畫而係都要叫動漫姐?
ACG咪ACG,點解中文個A就要包A同C?

問極都係冇人正面答呢個問題
本來咪就係屌樓主呢樣嘢囉
之後先有人9up Anime譯做中文就係動漫
但呢個翻譯本來就係詞不達意仲要越來越多好似樓主咁嘅人完全分唔到
咁先俾人屌之嘛

動畫咪動畫,動乜撚野漫姐
上面就係有人係要將Anime 夾硬叫動漫吖嘛
樓主自己仲要串柒柒咪俾人屌囉
唔明你咁勞氣做乜
又一個弱智仔上連登
動你老母漫
Netflix 有閪漫畫
見到有巴打居然咁認真同班友討論 留個言支持吓你

唔係話歧視 但就我日常所見講得出動漫=動畫既人都唔過20歲

Spin到去咩廣義字眼又定義bruh bruh bruh 但講到尾又可以話動漫係anime係咪傻撚咗

上外國英文網站望吓都知 鬼佬分法就係:
英文 漫畫 動畫 comic cartoon(可能仲有其他叫法)

日本 漫畫 動畫 manga anime

正常縮寫動漫就自然係動畫+漫畫

日文方面都有巴打答咗,呢個講法根本站唔住腳

唔知點解對上就有個戰狼大國好鍾意自創terms 無啦啦就動畫變動漫

每次見到人講動漫=動畫,唔係假膠黎既話真係有啲心痛 一係就00後身邊多大陸同學俾人灌輸錯誤觀念,一係就上勁多大陸網睇討論俾人洗咗腦。文化入侵真係無處不在

Btw 既然樓主咁憎人糾正佢又一言堂趕人走 個po睇黎都冇咩討論空間 臨走之前都幫你拉一拉
屌,入黎諗住R野睇
點知上面堆人係到嘈埋D小學雞問題
因為有一條P牌on9死撐, 逼人地接受佢果一套奇怪理論
不過我原先都以為將動畫叫動漫係D人打錯字or on9, 點知原來又係支那叫法, 咁就真係要改正一下.

好似呢個topic問netflix動漫, netflix都無漫畫睇咁個漫字代表乜?
即係粉麵店淨係得麵, 蔬果店淨係得蔬菜, 唔係接受唔到新term, 但成件事根本講唔撚通
同埋呢種做法同睇法好撚支那簡體字果種求撚其feel.
幽林傳說 三部曲系列
巨怪獵人 > 落難奇兵 >大魔術師
動你老母漫
卡通片就卡通片啦😅😅
應該慶幸仲有巴打肯出聲
關你撚事就咪撚衝出嚟柒啦
無既
之前都係6 7 點先出 等下啦
動畫講成動漫一定係支那term 根本唔使拗 見親咁樣用嘅唔係支那就係親支那 好學唔唔學學埋啲垃圾叫法
睇完未
仲未有呀係咪得日本Netflix先有更新
有一個A字頭大陸網已經有得睇 唔係acfun
netflix原創最掂應該係documentary series
間唔到有啲原創劇都ok
其他不了
紙房子唔錯
以為得我未有
仲未有欺詐師?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞