一人一套好睇嘅Netflix 原創動漫

308 回覆
4 Like 57 Dislike
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anime

怕撚咗你呢D一知半解嘅柒頭,貼埋英文俾你,唔好再活喺自己世界啦ok?

Anime (Japanese: アニメ, pronounced [a.ɲi.me] (About this soundlisten)) is hand-drawn and computer animation originating from Japan. Anime, a term derived from the English word animation, is used in Japanese to describe all animated works, regardless of origin. Outside of Japan, anime can refer either to animated works produced in Japan, or to their common visual style, which has since been adopted by a minority of works produced in other countries.[1]
超好睇 睇完好想買周邊
簡單google就有,今時今日邊個會咁傻自己拋書包

https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-anime-and-animation
你自己用中文翻晒成段出黎,因為我既解讀好似同你好唔同
巴打你英文真係好
其實呢,入面講Cartoon都係泛指Animation 喎,定係你其實睇唔明又扮明呀?

Anime = Animation = 動畫

咁叫Anime做動漫咪即係詞不達意囉
唔同意用動漫黎形容anime係ok既,比個唔會混淆動畫既更好字眼作為理由會更好,用錯誤既資訊去反駁就唔係咁好喇掛
唔識嘢可以唔使扮識
Anime = animation呀
唔識日文都唔撚識英文?

乜撚嘢冇一個詞代表Anime姐?

要從最基本教?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anime

怕撚咗你呢D一知半解嘅柒頭,貼埋英文俾你,唔好再活喺自己世界啦ok?

Anime (Japanese: アニメ, pronounced [http://a.ɲi.me] (About this soundlisten)) is hand-drawn and computer animation originating from Japan. Anime, a term derived from the English word animation, is used in Japanese to describe all animated works, regardless of origin. Outside of Japan, anime can refer either to animated works produced in Japan, or to their common visual style, which has since been adopted by a minority of works produced in other countries.[1]
你自己用中文翻晒成段出黎,因為我既解讀好似同現實世界好唔同

Learn Chinese la 巴打
動畫就動畫
漫畫就漫畫
無話動漫咁撚戇鳩嘅

屌你老母
一人一套喊到仆街既動漫
https://lih.kg/2194918

仲有其他po 都係用動漫
支持你入去屌鳩哂佢地
可能你數底唔好,‘=’從來無belong to meaning,唔怪得中英數係主科
你錯了,你做緊嘅唔係搵一個字去防止混淆,而係你根本唔識字

漫畫(講緊印刷品上嘅連環畫) = Comic/Manga

動畫 = Animation

Cartoon嘅定義就於兩者之間,原因手繪嘅動畫本身係由一連串嘅靜態畫面組合而成,而世界上(公認)第一個畫商業性Cartoon嘅人,就係Walt Disney

所以動畫就係動畫,漫畫就係漫畫,動漫呢個term根本就係錯用嘅中文詞語
動漫動漫,咁究竟你講緊嘅動態嘅動畫定係靜態嘅漫畫?
Anime就係Animation
冇腦唔緊要,最慘明明自己冇都扮有
如果講到咁你都以為我唔識字,或者你由頭到尾都睇唔明我講乜,係要由最basic教起個隻,咁就浪費精神了。
即係今晚0000?
https://www.greatpretender.jp/onair
碌落底 冇講幾多點
所以我叫你用中文翻譯一次你wiki個段英文,睇下你d料子係邊,點樣從個段英文得出anime=animation呢個結論。你只有結論沒有推論,又唔show d quali出黎比人睇,唔係叫人收皮就話人活係自己世界,咁樣既辯駁你好難合格同我討論呢個問題。
Beastars
呢一套應該唔算原創?
你應該了解一下Anime呢個字係咩人發明,係咩字嘅簡稱

唔識字唔緊要,唔認自己唔識字先最on9

你話動畫嘅定義唔只於Anime
但明明日文Anime喺日文就係指Animation,同cartoon有冇belongs as Animation無關係

你由根本都唔明Anime係點解,唔怪得我會笑你唔識字

都係嗰句,虛心D學少少日文先喺呢個話題上鳩噏啦好唔好
個post冇錯喎 喊到仆街既動漫即係動畫 漫畫都得
但係一人一套好睇嘅Netflix原創動漫
請問Netflix幾時有出過漫畫
日文個邊點用anime一回事,海外包括香港點用anime另一回事,你咁樣混淆視聽其實冇咩意思,所以你到而家都唔敢翻譯你自己wiki個全段英文出黎。

動漫明顯地係少數派人會用黎表示anime,我係屬於支持少數派,因為我冇個種跟風既習慣,所有野我都經過自己過濾再作判斷。動漫詞性呢個都算係一個大命題,唔係阿豬夠狗都可以隨便亂咁up就參與到既討論,如果本身冇一套睇法,人云亦云最終你講出黎d野完全都係冇料到同人身攻擊,咁樣既劣質討論係冇價值。
而家就係challenge緊呢個term根本就唔係正字
你走來同我講Google譯出析就係啱嘅意義喺邊

你直頭邏輯謬誤啦大佬
1. 假設Google一定冇錯
2. Google translate譯咗Anime叫動漫
3. Anime叫做動漫就冇錯

你已經犯了套套邏輯下嘅謬誤喎...
please, don't put your word in my mouth, 你唔quote我,呢度係冇人知你回緊我的,非常肯定。
要學習一個詞語,唔究本尋源不特止,仲否定創造呢個詞語嘅語言所下嘅定義,然後擺自己嘅定義在內,其實咪即係鳩噏當秘笈

我只係知道,Anime一定係會郁嘅影像,如此類推,動漫嘅漫又係代表咩?你有回答到?
欺詐師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞