一人一套好睇嘅Netflix 原創動漫

308 回覆
4 Like 57 Dislike
21sep
淨係英文 comics/ Manga 已經同animation 有分別啦
中文 漫畫 動畫更加唔使講
而家啲傻閪將動漫 當係動畫 你都覺得無問題
冇預告話會有S2嘅
動畫泛指所有卡通公仔連環畫,成語動畫廊都係動畫,但唔係anime,定義唔嚴謹好易被人混淆視聽。
yowamushi pedal?
中間D劇情ok
結局老撚土

原來有Twitter
希望長做長有
勁好睇
好想睇羅蘭個故事
ep 23 = ending
係要分得咁清
成語動畫郎呢啲咪叫佢卡通
你呢個定義根本係亂黎

呢套係難得Netflix 好睇嘅動畫
拆開黎睇可以令我地初步掌握個詞語嘅意思,點會無意思
アニメ = Anime = Animation嘅縮寫

上面以為自己好了解嗰個柒頭去學下日文先上來鳩噏啦
正如你都明白英文也分那麼細,中文就冇一個詞可以代表住anime,既然如此,我唔反對用動漫黎翻譯anime,動漫解成動畫加漫畫亦都無問題,視乎前文後理使用,中文本來就是如此而誕生,一詞多義並唔係新鮮事,語語會隨著時代既步伐而遂步改變,無需為過去既想法墨守成規。
アニメ = Anime = Animation

得啦得啦我答咗你啦,收皮啦好冇
7 SEED

有2季
?
有,anime中文就係動畫
傻鳩動漫都唔知點解仲咁撚惡
um...you like la
唔識嘢可以唔使扮識
Anime = animation呀
唔識日文都唔撚識英文?

乜撚嘢冇一個詞代表Anime姐?
用蝗語仲咁撚惡

要從最基本教?
動你老母漫
屌你老味唔夠人講就自己畫幅小畫家

https://ja.m.wikipedia.org/wiki/%E3%82%A2%E3%83%8B%E3%83%A1

アニメは、アニメーション(英語: animation)の日本語における略語である[1]。アニメーションを用いて構成された映像作品全般を指す。当記事では主に日本の一般向け商業アニメーション(テレビアニメ、劇場アニメ、OVAなど)について記述する。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞