一人一套好睇嘅Netflix 原創動漫

308 回覆
4 Like 57 Dislike
又嗡嗡叫
So?
就算答光之美少女,阿基拉甚至鬼父都一樣係動畫來架
你同人傾偈會咁樣糾正人?

得啦得啦,你嫌自己柒唔夠就繼續活喺自己世界啦
TLDR
我真係唔明自己都一直話日本/式動畫(Anime)
點解會話無term代表佢
一定要兩個字先得?
堅係好野
由唔敢答「動漫」個「漫」字解乜野,
搬龍門搬到去「卡通」同「動畫」有咩分別
咁都有得嘈
以前啲毒撚好鍾意嘈呢個term
因為cartoon呢個字太細路仔印象
日本動畫唔係cartoon 但係cartoon動畫係アニメ
人地根本冇刻意隔開美國cartoon動畫嚟分
(cartoon可以係漫畫 插圖)
係香港毒撚特別鍾意嘈呢樣野
Btw呢樣野根本唔關動唔動漫事
動漫係以前大陸啲動畫字幕/漫畫漢化source網形成嘅term
原意從來都唔係動漫=日本動畫
仲有啲問題真係為問而問
我問得人有無睇動漫(我指動畫+漫畫)
咁空泛嘅問題通常都只係想打開下話題
佢答你一套你未睇過嘅"anime"
同答你佢有睇south park有咩分別?
如果我係想討論劇情我就直接開套動漫名啦
就係支那人先會鍾意將D字詞縮到唔知佢講咩
就算唔講支那term問題,本身動畫+漫畫嘅含義已經好闊

搞到好似睇south park睇美漫就好似答錯問題咁,其實都幾好笑
被嚴重UNDERRATE既作品
不能同意更多
第三季啲打鬥仲好睇左
覺得佢個劇情仲正過game
唔洗READ,大部份回應都唔關事,破斥盲辯純粹消閒。
點解會話冇TERM,視乎你點睇為之TERM,日本漫畫同美國漫畫我地都會叫日漫美漫去區分,但動畫我地唔會叫日動美動。呢度再引申破斥埋個種咩簡化就係大陸既論調係幾咁可笑,簡化不嬲都存在,咩叫鍾意將D字詞縮到唔知佢講咩,簡化唔同簡體呀DEE DEE,英文都有SHORT TERM,莫非鬼佬祖先係支那人? 英文又係有唔同且獨立既TERM去表達唔同國家既動畫漫畫,而中文我認為有必要想將日本動畫呢個大類特別衍生出一個比較正式既TERM黎表達,先比較方便,而家我就係破左動畫撚個動畫,然後再立動漫,而對家就想破動漫又再用返動畫呢個含混TERM,唔係話日本動畫唔用得,係D人死都要話動畫就係日本動畫,死都唔敢認動畫唔足以表達日本動畫,所以咪鬧出咁多笑話。
嗯,講咁撚耐無理無節,一個人都說服唔到,仲覺得自己有能力破乜破物,你當自己係邊個

加油,精神病復康嘅路唔易行
我講D唔係屬於你既理解能力範圍內既內容查實你當睇唔到唔回應冇人會知你無能力理解,你一嗡嗡作響全世界都知咩事。
動畫都叫含混term
咩語言都好你要講樣咁specific嘅野都只係加字 最多係加完字再short term
比較正式嘅term咪就係日本動畫

再唔係嘅香港暫時都仲係多元化城市
你大可以直接講アニメ

同埋見到咁多頁留言
我覺得動漫呢個term更加含混
(雖然對我黎講好清析)
孔乙己喝過半碗酒,漲紅的臉色漸漸復了原,旁人便又問道,“孔乙己,你當真認識字麼?”孔乙己看著問他的人,顯出不屑置辯的神氣。他們便接著道,“你怎的連「火鍋」,「智力」的「力」,「動漫」的「漫」也解釋不到呢?”孔乙己立刻顯出頹唐不安的模樣,臉上籠上了一層灰色,嘴裡說些話;這回可是全是之乎者也之類,一些不懂了。在這時候,眾人也都哄笑起來:店內外充滿了快活的空氣。
講真,支那人都唔太需要分歐美日英,點解香港人有需要咁分

本來無一物,無嘢搵嘢講
岩岩睇左the great pretender第二季(15-23)
好好睇
好想有第三季 但唔覺會有
中文好似未有,我係睇日本Netflix
好唔捨得完喎咁
羅蘭個故應該幾感動
我覺得幾好睇
其他地區幾時先有?
點解香港咁耐架
咁既料學人作潮文
原文改少少啫,
為你度身訂造架,
你唔係連孔乙己係乜都唔知下嘛?
孔乙己都夠料駁到你顧左右而言他,因為對於你黎講,對同錯,有道理同冇道理,清晰同含混,生與死,都係差不多。
原來你係支國人,唔怪得成日將不用分那麼細掛在口邊,香港同日本,本地同海外,local同oversea,都係差不多,何必太認真呢?
真係同原文一樣架喎

孔乙己立刻顯出頹唐不安的模樣,臉上籠上了一層灰色,嘴裡說些話; 這回可是全是之乎者也之類,一些不懂了。在這時候,眾人也都哄笑起來:店內外充滿了快活的空氣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞