一人一套好睇嘅Netflix 原創動漫

308 回覆
4 Like 57 Dislike
原本你真係唔識字, 唔係扮架喎
火鍋個火字代表咩?
「火鍋」根本就係一個名詞, 要合埋一齊先有佢嘅意思,
單一個「火」, 單一個「鍋」, 根本就唔係打邊爐呢個意思
好似 「民主」「自由」呢啲字一樣

智力個力字代表咩?
根據漢典, 力嘅意思為
1. 人和動物筋肉的效能:~氣。~量。
2. 一切事物的效能:視~。生產~。控制~。
3. 物理學上指物體之間相互作用,引起運動加速或形變:~學。作用~。保守~。
4. 用極大的力量:盡~。~挫。~挽狂瀾。
5. 姓。
「智力」呢個字嘅用法好明顯係2啦,
咁你解到動漫個漫字係乜未呀?
喂,你話呢度香港來架嘛

睇卡通片咪卡通片,我使乜分咁清楚係日本製定美國製?
RWBY直頭係歐美製嘅日式動畫啦,叫動漫根本多餘

呢度係香港,唔會有人分唔到動畫同漫畫有咩唔同囉
喔喔喔,終於好似你講左少少比較實質既意見出黎~ 恭喜你進步了。
不過你講野含混曖昧我都係要問清楚,你意思係卡通片(CARTOON)係香港可以用黎表達日本動畫?
急轉彎? 其實問題好直接簡單,用咩字眼代替日本動畫,答案只有兩個方向,一係有,一係冇,至於洗唔洗清楚咁分就係另一個混合問題,你知道嗎?拉扯到其他問題就係詭辯常用手段,你又學多左樣野,真係恭喜你
唔使再討論日唔日式架啦

動漫個漫係代表咩嘢呀?點解加個漫字就夠清晰呀?
如果你唔想討論日本動畫(ANIME)既中文翻譯呢個問題,其實你可以走,因為我完完全全就係為左呢個問題而提出好多睇法,如果你根本就唔係想回應我建基係呢個主題上既講法,純粹想盲反人用動漫黎表達日本動畫,繼而最後無力招架所以提出香港人唔需要分得那麼細黎作為最後回應,咁真係毫無建樹。
唔討論日唔日式,你回我? 笑
高人,
用英文黎解譯中文, 講到自己好有道理咁, 連自己都呃埋
人地問緊你個漫字代表乜呀,
由「火鍋」「智力」呢兩個字就知你唔識字啦,
仲扮乜鬼丫
比喻法聽過未?
唔需要,亦都冇必要多餘地賦予任何定義
一個例子就夠收你檔

「喂,你平時睇咩動漫呀?」
「哦,我動畫就睇開Transformer,漫畫就睇開Marvel囉」
以上例子根本做唔到你講嘅效果,你會唔會出口糾正你指動漫就係日本動漫畫咁解呀?
比喻法聽過呀,
不過你個比喻同阿叻一樣, 錯撚晒仲以為自己好醒呢
講到卡通片以為你有新思路,點知又係亂吹,點搞呀,唔好當自己同我辯論緊,你地只係好似一隻烏蠅咁發出嗡嗡聲,等我仲將立論娓娓道來期待你地有咩回應同感想,點知一場空。
呢套係幾過癮
同套劇有得揮
係既係既
係呀
嗯,活喺自己世界真係好幸福嘅

答左你,請自己練習下思考問題,唔好下下要人喂得咁足
算罷啦師兄,
人無恥則無敵,
點都唔夠佢黎架
由得佢繼續活喺自己世界感覺良好啦
「哦,我動畫就睇開Transformer,漫畫就睇開Marvel囉」

1. 請問以上對話對你來講是否九唔搭八?
2. 請於以上對話找出任何有關日本動畫嘅元素
喂->餵,手快打錯,怕左你地個LEVEL,廢時比你地捉,自己捉左先
如果你想問人平時睇開咩日本動畫呢? 你點問? 唔準諗,即刻答
問題一

問題二

個問題庫越來越長
惡魔城
不過後面變GOT
「平時有冇睇咩日本卡通呀?」

Problem?

===========
問題一

問題二
你講咩日本卡通? 咩來? 兒童睇個D? 包唔包括限制級架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞