一人一套好睇嘅Netflix 原創動漫

308 回覆
4 Like 57 Dislike
放棄啦,呢D人太年輕,冇自信面對現實,我做好人做到底幫你一把。

Anime (Japanese: アニメ, pronounced [a.ɲi.me] (About this soundlisten)) is hand-drawn and computer animation originating from Japan. Anime, a term derived from the English word animation, is used in Japanese to describe all animated works, regardless of origin. Outside of Japan, anime can refer either to animated works produced in Japan, or to their common visual style, which has since been adopted by a minority of works produced in other countries.[1]

希望唔好有人走出黎話WIKI唔可信啦,我唔係第一個QUOTE,自己睇返所有留言。

有人逐隻逐隻字解比我聽嗎?
第一,我冇去否定日本人係用ANIME去形容動畫,咁你不斷話日本人係用ANIME形容動畫,到底你既反駁到底係唔係九唔搭八呢?

第二,香港對於日本係屬於海外,海外人,包括香港人,所使用既ANIME係指日本制作既動畫。

第三,唔知你地讀書係用咩邏輯,竟然用第一去反駁第二,你話笑死唔笑死?
因此,真心希望疑似香港人唔好再扮日本人,趨炎附勢的確唔係一件好事,日本人高質,自己就痴埋去,完完全全當自己係日本人。大陸人低質,就話人係五毛,其實人既質素唔係靠國籍黎分,表現得思想下等就係質素既表現。
咦,咁就得意啦,
你話唔好用日本嘅定義黎用喺香港度
但post段野出黎係邊個國家?
邊度睇到個定義啱用喺香港?
仲有唔好講一大堆之乎者也就覺得自己好勁啦,
動漫個漫字代表乜,你答到未?
自己主客不分就拎個後來嘅定義來扭曲原意
Anime知所以係anime嘅原因,係因為佢係animation嘅簡稱
然後所謂anime = 日式動畫呢個定義,我個人係唔認同
正如我之前都講,迪士尼嘅動畫佢地都會叫Anime

但重點唔係呢度
動畫就係動畫,就算日唔日式都好,都係動畫
做咩要一廂情願合理化一個大陸term?
兩隻傻鳩不斷駁嘴,死都要用動漫代替動畫
係咪食開贏國地鳩油大
你唔識英文定蠢先會問"邊度睇到個定義啱用喺香港?"?
咁動漫個漫係代表咩嘢呀大師?
話你五毛係因為你真係冇答重點呀

唔好針對日唔日式呢個問題啦,日唔日式都好,一套動畫都唔會無啦啦變咗一本漫畫架
其實有兩個問題,問題一,呢度香港,即係日本海外,ANIME係指日本仔動畫定係所有動畫,WIKI有非常清晰既界定,完完全全係引用WIKI,你駁呢點就等於駁WIKI。麻煩自行去遊行示威請願香港屬於日本再駁嘴,舉例姐,唔係煽動人犯國安法,千祁唔好誤會。
問題一有共識後再有問題二,動畫能唔能夠清晰表達ANIME既意思,你唔好用日文大我,呢度香港,動畫呢兩隻字係繁體字,所以ANIME按WIKI係跟返海外用法。
繼而引申至如果認同動畫唔能夠清晰表達ANIME既意思,就要另外用一個詞,而家香港有少數人用動漫黎表達日本動畫,咁係咪一個合適既詞,我認為係,因為冇其他更具代表性詞彙。

完。
你問一個詞彙其中一隻字係代表咩,呢個問題係重點? 何以見得? 你想了解詞彙結構?
你不如答下我,火鍋個火字代表咩? 智力個力字代表咩?
咁動漫個漫係代表咩嘢呀?點解加個漫字就夠清晰呀?

捨得答未呀?
成日強調呢度係香港,
然後post一大段野出黎,
俾人質疑就話「邊度睇到個定義啱用喺香港」
咁你post出黎做乜鳩

人人問緊你個漫字代表乜呀,你答到未呀?
我諗你唔適合參與任何討論,視野太狹隘
你傻左定係有老花,「邊度睇到個定義啱用喺香港」呢句說話出自你自己,我問你係唔識英文定因為蠢,先會咁樣問? 我咁樣問你又變左我比人質疑就話「邊度睇到個定義啱用喺香港」,你思想都幾古怪。
好問題,火鍋咪就係本身要有火先打得成邊爐
你唔好話宜家流行用電磁爐打邊爐,唔夠清晰表達,所以我地應該改口叫電鍋?

前題 ANIME -> 日本動畫 -> 動漫
除了個別例子如遊戲,冇漫畫,就可以製作動畫?
俾宮崎駿知你咁講我諗佢真係會爆血管,但爆血管之前一定會屌撚死你個ON9仔

連登仔最鍾意嘅SAO本身都唔係漫畫來,可唔可以柒少陣
坦白講,我同你地個程度係相差巨大,所以有必要引用多次我講既呢段說話,等你地睇多幾次起碼有一個似樣既概念先,成日混合問題加幾句粗口嘲笑就自以為好把炮贏到人,咁樣只會令人煩厭,唔洗問埋D咩加個漫字就清晰呢D冇營養問題,實實在在表達你自己個睇法好過啦,反問都要有料先夠格玩反問。如果你連我整理好左既兩個問題都睇唔明,真係神仙都同你討論唔到任何結果出黎,你地只會一直好唔忿氣咁顧左右而言他黎裝模作樣。
除了個別例子如遊戲<-你唔識中文唔明我呢句想表達D咩,可悲。
其實你答左火鍋個問題,理論上應該理解到自己個問題既答案,點知又係兜圈,呢D小朋友真係好難教。
其實已經唔只我一個已經用「多過一個」例子否定咗你個所謂前題
只係你唔肯認,我就唔想浪費時間講日唔日式

重點從來只有一個
動漫個漫係代表咩嘢呀?點解加個漫字就夠清晰呀?
我已經答左你,破而不立係冇用,我支持動漫黎表達日本動畫,唔代表動漫係一個非常貼切既字眼,原因其實好簡單有兩個我都講左幾次,一,無其他字眼,二,有人用。 就係咁簡單,你去挑戰呢個字眼的話,我只可以答你,詞彙既產生之一既方法可以係約定俗成,如果大家都有同樣既理解,又有咩問題? 既然你想破,不如你立一個正式既詞彙比我睇,點樣用兩隻字去表達日本動畫?
咁高人,
你話日本定義唔適合用喺香港,
咁你段野, 邊度寫明啱用喺香港?
咁雙重標準嘅?
如果你又答我動畫,咁又會返返去我好早期就講左既問題,動畫呢兩隻中文字係包括左所有卡通公仔連環圖,你用人去表達中國人,已經有問題,我意思唔係話中國人唔係人,而係當你想指明係中國人,但你只用"人"字去表達,人地點知你講緊既係中國人? 同理,你只用動畫去表達日本動畫,人地點知你想講既係日本動畫?
多鳩餘,你咪繼續活喺自己世界囉
1. 呢度係香港,我地用中文,
既然用得中文,我地理應唔可以容忍中文嘅運用係咁詞不達義

外來語詞義只可以外求,
既然係求真,點解我唔係去搵返個源頭,反而係人講我又講,源頭係日本,但我去跟wiki個鬼佬standard?合乎邏輯乎?

再講,一開始嘅討論根本無關日唔日式呢個問題,animation包含anime,呢個係你引用嘅,咁animation中文點解呢?

2. 都係同一個問題啦,咁動漫個漫係代表咩嘢呀?點解加個漫字就夠清晰呀?
咪答過你囉

你係唔係唔知咩叫卡通片呀香港人?識唔識廣東話呀?
你真係香港人會唔明卡通片係咩意思?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞