★公務員筍工】政府今天(19日)宣布招聘AO 起薪5.5萬元 大學畢業就得!

300 回覆
42 Like 157 Dislike
考到捐曬啲糧幫手足
照做
但份糧就捐出去
其他合法而又幫到抗爭既方法就自由發揮

仲有
Ao係請好少人一定有人做
但狗隊明顯係請唔夠人
要去海外招聘
所以杯葛狗隊同ao既成效根本係天同地比

一腔熱血但唔用腦
俾樓上成堆五毛打手挑兩句激將法就係咪都杯
冇可能贏

我賭命都得
港共一定好想所有黃既唔in 公務員

中共最叻滲透
亦最忌俾人滲透
跟本一個親中機構/組織
好多高層/做決定個個一定係藍
黨鐵又好 九巴又好
但係咪其他位一定無黃?
但總有人一野就spin到咁全部都係藍 跟住就開始鬥黃

同樣地,AO呢個位係負責做決定
你話會黃?黃你老母
係手足就唔會入去做啦
點解咁鐘意呃自己可以入去改變到d乜乜乜

講到底咪為穩定為錢
其實選舉主任都係棋子黎
上頭有命要你DQ幾個人
你咪要好似煲劇咁
睇番曬果個人過去fb / youtube / 報紙講過既野
然後再讀熟d法律條文
睇下有邊條例可以入佢罪話佢違例
然後寫信問佢幾條無謂問題扮民主
最後做檜子手DQ佢
你DQ唔到佢,你自己咪會被DQ
講到你條命好值錢咁

我夠賭命
港共好想所有黄嘅in公務員

可以綁死你 同化你
又話財赤三千億,仲請咁q 多人做乜
澳洲法官
如果想黃既入就唔會screen埋fb等有冇鬧過政府
參與過社運

為拗而拗,不理現實
咁係冇討論價值
照你呢個邏輯點解唔投考警隊
點解唔做狗等於唔做所有公務員?
邏輯?
AO 負責做政策,係將來既司長局長人選
咁試問過去一年 班問責官做左d咩對香港人有用既政策啊?!
數五個出黎啊屌
到時阿爺叫你整d仆街政策,你你咪夠膽唔跟啊
其他公務員可以係黃,因為佢影響力無咁大
但係AO 政府一定唔會俾你係黃囉
講完
照做
但份糧就捐出去
其他合法而又幫到抗爭既方法就自由發揮

仲有
Ao係請好少人一定有人做
但狗隊明顯係請唔夠人
要去海外招聘
所以杯葛狗隊同ao既成效根本係天同地比

一腔熱血但唔用腦
俾樓上成堆五毛打手挑兩句激將法就係咪都杯
冇可能贏

我賭命都得
港共一定好想所有黃既唔in 公務員

中共最叻滲透
亦最忌俾人滲透

笑撚左 有人跟住做我跟你姓啊

中共最驚係d人民唔驚佢
至於組織既野 佢根本唔驚
因為一係逼你有黑材料係佢手
一係就有利益輸送
根本無可能俾你獨善其身
醒未啊
話AO係黃,會頂住壓力,分分鐘佢地覺得係侮辱
大部分只會覺得自己係依規矩秉公辦事
人地果個係最低要求

你jupas 3322都可以報醫科嫁,無人理你姐

客觀黎講,今年全世界經濟都唔好,連登仔唔考,大把本地海外神科離地世界仔去狗衝

而且身邊既friend雖然都黃,但圍內都無排擠到AO朋友,所以單從搵工既角度黎講,AO係呢兩年既吸引性可能反而有增無減

講真你可以話做AO埋沒良心你唔鐘意,但有d人講到好似好易入,自己係因為清高先唔入既,會唔會太酸

利申:CRE都無考過
要對住班局長面試講廢話而唔暴露自己就已經係終極試煉啦
都唔洗提自己本身要有咩條件
內循藍
你點知冇
定係你覺得黃既公務員/藍紅企既人
做咗野要出fb post講?

仲有
哩啲講法根本係偷換概念
一個人冇心支持抗爭既
打黃企既工一樣會冇

後個段你根本唔柒識
係咪第一日公務員番工就帶你叫雞影相啊
準備30幾萬人既黑材料?
咁點解唔一開始請人時做政治審查做好啲仲好月

屌你老味
中共邊個組織唔使講根正苗紅
就係怕有臥底啊
咪又係捐曬落間樓,間接撐支
講緊AO 同班問責官 ,又spin 返去全部公務員
真係屌你都廢撚事

同埋你又點知有啊
你都唔知有定無既野 呢個論點根本唔成立
講得好岩,重點唔在於你既背景你既職位
而係你做左咩,心態係點

例子已經有個: 入境處女職員搵仔(可惜暴露左)
你入咗去就會同化
AO同警隊其實一樣,啲人會日日灌輸”你係精英,同啲凡人唔同”呢種思維俾你。佢哋成個體系啲人都係咁,所以先有咁多咁離地嘅人
識人喺入面做咗幾年,佢依家已經自動斷絕同身邊所有黃嘅朋友來往
Spin乜野?

我唔知有冇
但我係指

X工作俾人做咗,條友可能都唔捐錢
所以唔應該應徵x工作

係戇撚鳩邏輯
咁既理由乜工都可以反
負皮,因為 hk01
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞