會計4大奴才薪金統計

1001 回覆
29 Like 48 Dislike
kp唔係無咩生意架咩,點解仲咁好pay既
有無kp巴打分析下
問題係如果你入錢落brokerage account,你都唔知佢會唔會check到你條transaction再順藤摸瓜查落去
佢點查先 send email問晒全香港幾百間brokerage firm問有冇尼個同事嘅名?

Brokerage firm係唔會理公司嘅request
Even 開户嗰employer name都唔會填真啦
除非驚動證監會問架者
加上和香港買賣股票冇實名登記
根本好難查
咁俾張轉出轉入嘅bank statement就扺死啦
Asso開始睇cash and bank
咁都唔識玩真係白做big 4
唔怕麻煩咪用cash入錢落新acct
有錢嘅開個離岸citi gold
根本大客都係restricted client 銀行包庇緊
點查
香港根本係黑錢勝地
無人叫你出糧個戶口,又做轉錢+投資架嘛,做audit搞到咁on 9為乜呀,仲strict過係FI做

認真答你,每間公司,特別係FI一定有類似policy,唔只big 4,首先銀行證券行唔會答你有咩股票係戶口同幾錢,除非係中d 犯法野,就算我當pwc有料攞,點為之significant threat,你話買中咗申報同disposed根本無問題,錢少既根本個threat唔高,唔存在對audit risk有大影響,你咪聽pwc龍門任搬啦,比d心機刷老細對臭鞋好過啦

同埋搵屋企人幫你買其實都唔得,一樣有financial interest係裡面,
老婆仔女>immediate family members
父母兄弟姐妹> close family members,

見你地d回覆,我心諗依家d auditor做乜鳩到咁
出bonus果日之前resign,就升你做到resign果日都無bonus
我就咁睇上面啲回覆
似係而家個情況就係p記鳩到你買啲完全唔影響audit risk嘅嘢 冇準時申報都冇得升
咁即係點都冇bonus?
有無改/記錯唔知喎
sor幫你唔到,但我果時係出bonus之後㩒制
我覆緊佢significant threat嗰段
而家個policy要罰你根本就唔係睇你係咪真係有independence issue
仲要前一日仲講緊罰錢後一日就同你講冇得升
如果係經濟唔好冇bonus冇得升咪講返經濟唔好
無啦啦搵呢個原因嚟講唔會影響到staff 嘅cv/聲譽咩?

雖然都真係non-compliance
掉返轉頭你做請人果個會唔會請個升唔到既人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞