香港男女比例失衡加劇 1000女VS838男 (Excl. 家庭傭工)

181 回覆
97 Like 19 Dislike
咁撚正,求介紹
女女人數雖少,但不乏難以下嚥者也
1000女vs1男

都無我份
港女呢個事實不變
多2倍情況都係一樣
邊關事
佢果啲全部人妻,唔係單身女
一男多女
然後睇FB comment就會有豬西出嚟
話香港個個男既都係大男人主義
態度差又冇上進心
齋係睇啲連登仔都知喇
點解要將男女比例同溝唔溝到女畫上等號
一街大把又肥又矮既女奇行種,點要得落
垃圾調查, 計單身男女比例就有意思
DLS 01啲數字響邊度黎
對唔到既
講到爛啦屌你老母

統計處報告中也指出,女性比例上升的其中一大因素是,過去有大量中國出生女子持單程證來港。按統計處所述,1996年最極端時,單程證來港者中每1,000名女性相對就只有493名男性,接近2比1;即便2017年時,情況稍「平衡」,每1,000名女性相對仍只有681名男性。從此可見,造成「男女比例失衡」的關鍵是單程證來港人士。

不少人誤以為香港女性較多,代表男性容觀而言更易找覓伴侶。但持單程證來港女性,不少是已與港男結婚;這意味雖然香港女性較多,但未必就代表未結婚女性比男性多。2017年時,從未結婚的男性為94.9萬人,而女性只有91.3萬人(數字不包括外傭),亦即是每1,000名從未結婚女性,就有1,039名從未結婚男性。從年齡組別細看,25至29歲及30至34歲兩組比較接近一般結婚年齡(兩組佔整體初婚總數的67.7%),但兩組中男性從未結婚者亦比女性為多。
唔講埋年齡層?
都無連登仔份架啦
但溝到HKU個條女咁撚正但去做雞
其中一個原因係港男娶內地女仔做老婆, 變相
移民來香港的主要係女仔為主.
01又報假新聞,有心分化港女硬食大陸仔
留返個罐頭”葉”咸魚都唔益毒撚
個原因唔係太啱

係香港質素低男仔都俾支那質素普通男仔好
所以溝唔到女嘅廢中廢老就返支那搵支那人做老婆
而啲質素普通女仔都樂意
更加唔使講假結婚嗰啲

而質素低香港女仔寧願單身
都好過嫁俾質素普通支那佬
鄧兆尊 何鴻伸
多咗嗰啲8成新移民 你屌埋我嗰份
咁又點
啲友仔同時搞緊兩至三條女
男人乘大返1.5至2倍
結果都係供需不平衡
在分析性別比率時,需要考慮幾個因素:(甲)出生時,男嬰比女嬰多;(乙)香港人口中有大量外籍家庭傭工(其中大部分是女性),數目亦不斷增加;(丙)中國內地新來港人士中,不少是香港男士的妻子;及(丁)女性的壽命較男性長。
所以同性戀可以解決問題
啲女一樣拖緊三條仔又點計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞