綠置居現炒賣 業主賺逾倍

116 回覆
181 Like 11 Dislike
...
【本報訊】全港首個綠置居項目新蒲崗景泰苑,房委會2017年以市價六折售予綠表公屋戶,業主購入單位第三至五年內,可免補價在居二市場出售予綠表買家。翻查房委會及土地註冊處紀錄,去年9月至今,景泰苑居二市場有11個單位成交,全部在轉售後大賺,其中一個高層293呎單位,原業主以約171萬元購入,上月以373萬元轉售,賬面獲利逾200萬元,大賺近1.2倍,有大單位業主更勁賺262萬元。
...
https://hk.appledaily.com/local/20200916/BRQZUIJKIRBXLB57BAXKYETWPA/
gogogo
賣左買唔返都叫炒賣?
連登仔:唔係原價或低過原價賣=炒
每人一生 只有一次機會用綠表買居屋
賺完200萬之後咪又係比返錢買私樓
咁貴買居屋,爭果少少買家做咩唔買私樓
一黎第時免補地價
二黎管理處點都好過居屋
三黎樓底又高過佢,起個閣仔分分鐘又多百幾呎
因為你無可能用5百萬買到450-500呎市區。
無450-500呎點住一家人。焗買。
除非揀大西北。
短視,賺得個幾球,一世無公屋住
咁供少好多
加速供第二層
但佢用萬二幾呎價+一間公屋黎換293呎
免壓測
有綠表都唔一定係公屋。
不過有綠表抽新樓,唔洗買二手,二手貴好多。
連登仔:我買唔起,你都唔可以買
依家疫情下賣樓都係得2個理由:
- 走頭無路
- 移民走路
可能本身有樓 抽綠表前做下手腳 咁就賺幾球
原來講得咁易
你都可以試下
公屋又無得住,居屋又賣左..除非移民?
查實公居 綠置居淨係可以賣比房署就解決晒啦
換樓唔得既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞