[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(53) 又開Sem啦!

1001 回覆
11 Like 3 Dislike

歡迎各位fm bb,有咩關於space嘅問題可以喺道問
year 2同老鬼都可以幫手答

Frequently Asked Questions: 

1.點DEFER學費? 
打封英文解釋信 
加埋offer letter+經濟困難證明文件+留位費收據既copy 
交份copy去space院校就得 
帶埋所有文件正本比人check 
之後返去等通知 
詳情可以打去space問 
by梵高的星夜 

2.咩係天書? 
係KEC十樓,有每年不同科升大學的數據,包括公開試成績,GPA,IELTS,interview問題 

3. SPACE最伏係邊幾科? 
沒有廢科,只有廢人 

4. 常用連結
https://learner.hkuspace.hku.hk/

交學費、add drop swap科、睇timetable、apply locker、download notes、交功課、reference letter、圖書館book 房、睇/買transcript、 withdraw from study全部經portal入到

港大附屬學院成績驕人 是你首選

1/3升讀兩大
2/3升讀八大UGC

同學連SEM BREAK都不忘回校,手執書卷努力溫習,反映學術氣氛濃厚

關於killer......
唔少人都話space有killer,永遠榮譽太空人港英狗(戇鳩仔)咁講:

不過我自己咁睇,我覺得好多因素影響grade嘅,每個lecturer點都要派啲A+派啲B-,如果你嗰班多勁人,有對比之下你自然睇落差啲;相反你嗰班本身廢廢哋,而你水平又稍為高啲啲,assignment同present做得好啲,個A/A+自然袋袋平安。加埋出grade前每個lecturer比嘅grade都會微調,assignment A+final grade拉落A A-拉上A+都有,9分努力1分運氣,做好自己結果唔會太差嘅,唔對路咪add drop轉班囉。

唔好聽到人話某個lecturer教得好就狗衝(尤其中英文),入到去比成班英文啪啪聲嘅學霸堂堂屌打,出gdp嘅時候就欲哭無淚。某啲傳說中嘅killer無人reg,結果一個學霸都無,呢個就係你大顯身手嘅時候,多啲答問題問問題唔好怕醜,啲廢人一定笑鳩你多嘢講,你要記住平時分就係咁樣來,出gdp嗰陣你揸隻A佢揸隻B,睇下邊個笑到最後。同埋千祈唔好遲到同埋走堂,平時分執豆咁執,蘇州過後無艇搭,無咗呢10%話知你全部assignment A+ final grade都唔會上到A+。機會只係劉備勤力嘅人,做人做狗自己決定

*雖然最頂寫住「沒有廢科,只有廢人」,只係祖訓來架咋,EE(energy & environment)、AA(Art appreciation)、IPhil(Introduction to philosophy)呢三科係大伏,揀咗嘅自己睇路,drop科保平安

祝各位太空人早日返回地球

比啲掙扎!

I want you to 過三爆四
樓豬乖乖地讀書唔好上咁多連登
樓主收到電話未
收到啲咩
想問下EAP II嘅Venus點? 好唔好人/俾分會唔會好緊手?
Venus教邊班,可以share條link?想sit堂

淨係知CL34 有無教其他班唔清楚
Sor,認錯你有攞船
其他人收到未
thx,介唔介意send條link俾我
俾分好嚴?我淨係聽人講佢教得唔錯
EAPII有咩好推介?其實唔係好知有邊個教
有冇人apply過course document用來做credit transfer?係咪同自己喺LP度download冇分別?
想問下IAE Joanna 好唔好?
教得幾好 幾俾心機教 exam出revision ppt俾學生 不過俾分有啲緊 上年有份asm俾咗B我

利申: 最後A-
你CL幾
比分算係緊手 我嗰啲assignment 個分好低 但係最後又出到個B+但係Miss係幾好人
Venus好 輕鬆A
有無人知道EAP II CL14 邊個教?好唔好架?
召喚計算機引擎巴
engine仔冇文科底上Eric Lai堂會唔會難A range?
你係邊種?
同意
比分唔算鬆手但都合理
教得幾好同埋好好人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞