期權Short Short地 - 係窮呀! D你個H

599 回覆
29 Like 2 Dislike
第一筆最少要一年生活費+你做Trade既本(我當時大約十幾萬左右)

穩陣點就兩年/三年以上生活費,
因為無咩可能一做Full Time Trading就賺到錢

同埋可能會浮浮沉沉,贏少少,又輸返少少,
搞一大輪都仲係起點,未知自己想點行,
好似我咁沉左一年幾去摸索條路出黎

我到宜家都未同屋企人講我辭左職
因為自己搬左出黎住,少見佢地,方便好多

記得輸錢唔好鑽牛角尖
永遠都係自己錯 唔好瀨個市場
要做Trade Review 特別係輸既Trade
巴打好好 好有心機答我
但自己搬出黎又係一個cost
不過我大概摸索到我需要準備既野
哈哈哈,透露咗行蹤添,真係得我嗰20隻,好孤單。

只能夠話,值博率高,雖然而家得我一個企喺呢度,不過操作正確嘅,唔理得有幾多人一齊。

呢隻股票呢兩年都有做過幾次,佢上落大,做過reverse butterfly, 略有斬獲,可惜三月打後iv大縮,然後走平幾個月,做long蝕好多,我唔會再犯相同錯誤。

中海油過去兩年波動甚大,尤其中東局勢呢啲好易郁到佢,會好易急升急跌。

12月尾伊朗有緊張氣氛,11蚊抽上14蚊,跟手跌到三月6蚊。點知呢幾個月吽咗。

跟進一隻股有時幾得意㗎。
完全明白,所以唔敢亂黎
希望啦
我對期權睇法係用佢變現金出黎俾我投資
始終係衍生工具,買股/ETF先係王道
上落大嘅日子適合學期權,如果風平浪靜,一味sp入貨sc出貨實得㗎。

如果大風大浪都生存到,咁平靜日子更得啦。
而家山雨欲來,只敢SP啲有息又穩定既股

其實某啲銀行股做wheel都好和味,但我唔敢玩住,過埋大選,睇定啲先

錢幾時都有得賺,但輸左個本又要等幾年
睇完之後好似明明地 又唔係好明
即係Embrace uncertainty 既Concept?
諗起Murphy’s Law

做Short 一定要預左總有一日會有Huge Loss避免唔到
最緊要做好風險管理 唔好過大倉位
知道幾時救&點樣救倉
Huge loss係指股價穿strike price十幾甚至幾十%以上,但要係strike price接貨?
想請教下IB開spread既margin問題
例如我開個credit spread, max loss都係250USD
開個陣可能只需要好少margin, 百幾二百USD
但有時去到expire個個星期, 股價接近strike price個陣, 望一望個margin impact可能會升左成倍有突, 去到五六百USD咁, 搞到成日要我補margin...
請問點解會咁既, 唔係有得計晒max loss, 佢hold個margin數唔會大過max loss架咩
俾你做劵商,條友就快接貨出貨,你都加大按金啦。
以前啲師兄教落用一半穩陣,隨時加大幾成。
如果一路路近行使價,經驗上都會加margin.
無錯 臨近到期日隨時要準備交收貨
亦有可能最壞情況Short入價Long唔入價
佢都要計足你夠唔夠錢去接
我試過做TSLA未拆果時既Iron Condor
有一邊入左價由Max Loss 一直Roll倉Roll到月尾微賺
因為DITM Bid ask spread太大平唔到倉所以由佢過期

臨結算果時IB計我做足咁多手交收既Margin
果到成三千萬貨 開個Account show左我成10倍幾槓桿
但其實Maintenances Margin無去到咁誇張既程度
仲有Buffer未爆倉
果時心血少D都俾佢嚇死

結果結算後佢自動幫我行使Long Side出貨
之後個Leverage就降返正常水平 (1-2左右)
想問ot巴 仲有冇買正股 期權好搵咁多
仆街 我都係改改個名先
巴打我新手
咩係Roll Up 點操作?
成本係點?
可以咁講
你想像下三月做左SPY既SP咁
任何一個Delta既SP都死得人
IV漲得太誇張

你一係接貨
一係就止蝕
Roll倉好大機會都Roll唔到
因為bid ask spread太大 無莊肯開價俾你走
有啊
賺左既錢咪黎拎買股票
代入返Short Call個情況:

Roll Up 即係你搬上Short Call的Strike price
咁的過通常你要俾Debit去做
因為股價漲左 Call價都會漲左
而近價既Call 一定會貴過遠價既 Call
你由近搬遠就一定要俾錢先做到

Roll Out即係將佢搬去下月
通常係可以收Credit
因為下月Call既Extrinsic Value會大過近月

我最常做既就係Roll Up+ Out
近月近價 搬去下月遠價Call
咁樣可以俾到最大空間股價波動
好既開始
加油
所見略同
有閒錢先會拎黎玩Long賭下
但千其唔可以用大倉去玩Long
分分鐘一晚化灰

Btw我都最後都係忍唔住做左FDX
不過我偏睇好佢所以無開Short Call
做左 Oct 210/220 Bull Put Spread

ADBE都做左
Oct 450/550 Strangle
感謝OT巴
我出左債券po得閒尼留個名吖!
窮撚留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞