期權Short Short地 - 係窮呀! D你個H

598 回覆
29 Like 2 Dislike
無咩經驗
但我諗到長跌長有既話
leap short call 近價
再每個月做番當月價外short put做下對沖又賺下期權金 咁咪發達
有冇咩特徵嘅股啱做呢個?
我無理解錯應該要有一筆大資金做按金同準備金可能用黎roll
所以我諗緊有無解決方法我呢d窮人都玩到
咁啦
呢個玩法你都可以做既
不過唔好做大價股住
做返50蚊以內既股/ETF
你好想做大價股既 就搵下佢有邊隻ETF 渣最多
通常ETF既價會低D eg. SPYG/Arkk果D

俾個提示你
宜家科技股俾人炒高哂
係咪係時候搵d有實力但股價未俾人炒高既股黎買定Leap Call呢?
最好唔好做有派息既股
小一個Early Assignment Risk
做SC就更加安心

同埋長遠要睇好既
我指係可能未來兩三年
Time Frame 用Weekly 以上黎睇
果隻野彈起上黎幾得人驚架喎
SC近價好易出事
不過除左好似3月咁既跌幅之外
SC入左價通常幾日/一星期就會跌返出價外
好似有得諗
我都係咁諗 賺時間賺損耗
睇落好似可行 不過我暫時無資金咁玩住
繼續慢慢FF 學野 期待巴打下個新post繼續刺激我個大腦
巴打全職炒股?
本身正股呀,但面家已經升穿左成十幾蚊

IV高到咁直接close 左SC算,計落條數仲係賺多過assignment

Bull debit spread成日做,naked long奶過唔少次IV crush 之後基本上好多時係做spread 算

而家鎖研緊credit spread同debit spread ge分別
roll up/ out 其實即係平倉再入過張?
其實short put roll down有咩好處?

1. 個市大跌
平倉會好撚貴,之後short 過另一張又唔可以short 太高(驚跌得勁 唔通又再roll過咩),short 太低又cover 唔到輸左既錢

2. 跌低過strike price 5-10%左右
- Roll 完入唔到貨,之後升返咪蝕左。可能新個張put 先岩岩好補返輸左既錢
原來OT巴開咗呢個po,咁啱今日我做咗同一樣嘢。港股都有得做,價錢合理。

隻股去到低位,一啲堅硬位置,如果sp可能接唔到反而唔過癮,不如lc, 另外sc每個月收返小小時間值。380日後到期,delta0.73,期權金只係行使價20%,正式係買個機會。
leap call就係模仿正股,俾空間佢升,點會sc atm自限
等佢彈升果時就入Leap Put
升盡果時開SC
回返落黎就開SP

客咩氣,為左救各位賭仔巴打脫離賭海,拉得一個得一個
上youtube / 買幾本書黎睇下啦
慢慢你就會發現一個新世界

書既話就引中年巴推果幾本
Option as a strategic investment
Option Playbook
Option Volatility & trading strategies

發覺人生時間太短
返份牛工辛辛苦苦但賺返黎既錢唔成正比
自己係期權賺返黎既錢開始多過份工既時候就決定辭職
正解
所見略同
港股做邊隻?
我呢排都係SP 誠哥果兩隻
港股除左買來收息真係無咩特別野好玩 (唔想玩支概股,政治市)
岩呀 但前提都要有舊本金
想問問巴打, 有咩app可以睇到港股期權嘅IV圖
即係我想睇番daily/60m/1m IV嘅圖

做期指options可以睇恆指波幅指數 但係個股可以點睇
IV問題一律建議IB
儲左3年生活費, 拎左一黎trade
初初以為自己少年股神乜鳩都Long Call Long Put一餐
又炒期指又炒牛熊又即日鮮出出入入
賺到第一桶金就心雄All-in 玩財報
輸左一半之後沉左一年認真研究期權
慢慢接觸做Short Side既世界
就發現原來呢度先係屬於自己

我老豆贈我既:財不入急門
我一直記係心度
對沖左會扣好多按金 支牛除外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞