期權Short Short地 - 係窮呀! D你個H

454 回覆
24 Like 2 Dislike
即係做0.3 Delta Long Leap Call?
多數淨係Long 1個月內
貪0.3 delta 呢d位 平 槓桿高
賭仔 比short賺哂我d錢
但美股係可以挾到你唔信
最多咪幫我出貨
而家開始試緊用SC離做止賺
留名

玩咗option2個禮拜 齋long輸多過贏

睇嚟要轉吓玩法
香港堆期權好似唔太做到 leap call
最長得果一年
明明地,我理解係DITM LEAP長遠睇升,但期間用SC做保險&降成本
SC入價你唔係要接貨,而係要short貨
SP入價先有可能接貨
諗諗下如果撞正跌市或上落市張leap call有機會輸時間值同輸價
而賺番黎既期權金會得不償失
有無講錯
你唔Long, 我地邊有得Short 比你
本身係正股然後見升盡開Short Call?

如果本身係Long Call用SC止賺就變左一套
低成本(甚至0成本)Bull Call Spread
可以博埋佢最後一段升幅
一年都可以叫做Leap 架啦
最緊要你明個Concept
識用SC輪迴黎降低成本
叻仔
對於Leap Option黎講
時間值既影響係遠遠比近月 Option來得低
反而IV對佢先會最大影響
價跌但IV漲既話 SC可能都會有賺
但Leap Call未必會蝕
俾個例子你

(支牛純粹黎拎睇圖勿屌)

我有張Leap Call 係 呢隻股大插果日買
大約$1.2-1.3左右

你睇下隻股之後繼續跌
但張Leap Call個價竟然係升
樓主咁如果我得好小本金 例如5千美
long左張leap call, 但近月sc如果隊穿左
咁我會唔夠錢出貨比人
係咪簡單啲黎講,唔可以玩大價股?
如果睇長線跌 係唔係可以叫covered leap put
做Long leap put + 每個月short put
有無理解錯
無錯
我諗我估到你想做邊隻Leap Put
支牛好垃圾佢個期權系統唔識計對沖 有限風險都要比全數按金
長跌長有 仲會合股 你係唔係諗緊我個隻
的確
因為你做近月SC仲有一個缺點係
對家Early Assignment 既機會比做SP高好多
可能隻股派息 可能其他原因
但對家一行權你就要市價買一手出黎放俾人

咁既話如果你Account 唔夠Cash / Margin會出事
本多終勝戰法唔啱小股民㗎
乜咁岩呀師兄
我都研究緊點樣做呢隻
暫時有兩個方向
其中一個就係做Leap Put

師兄有無心得交流下
無呀 岩岩學玩淨係識做long 輸錢比對家 宜家先學緊玩short或strategy 然後見到你呢個post就好似突然開發左個腦咁
咁本金少 仲有咩策略only leap call/put?
太深奧啦我呢個傻散睇唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞