[Capsule] Nespresso 用家交流(6)

996 回覆
17 Like 3 Dislike
終於入手 不過唔係nespresso,買左krups mini me dolce gusto(見佢三百零蚊連三盒capsule,岩我新手入門價)等佢壞再入手真.咖啡機
英國轉運咗部vertuo plus機留名, £60連112粒指定capsule再送£28 credit之後買咖啡
買之前已經有capsule要集運嘅覺悟
巴打住香港?
如果壞機邊度整?
頂,想入手但而家先見到post
ching黎緊仲有冇promotion?
我飲過一條覺得好燶之後就唔想再試
Setting 3
我通常用meji奶
溫度用Ideal? 今朝試左溫度高兩格, 奶用5, Meji premium, d奶泡變左好硬身, 同3/4杯都係泡

要繼續實驗, 不過幾好玩
留名
之前買機時買咗set聖誕膠囊,個sales冇同我講有得儲印仔
我係咪等過咗1月先開始儲會好啲
Nespresso pass由年頭開始儲先有用
因為Capsule印錯過兩期以上就冇價值了
原來係咁唔該哂
新手lm
之前prime day買左vertuo plus
送左10幾粒welcome pack
不過應該部部機都有送?
我唔知道有呢個po早知再研究吓先再買
我唔係香港 早排black Friday 有promo 100粒送20粒
但埋單都成差唔多$850港紙
仲要仲未送到黎
唔知到時開箱有冇人想睇同埋呢度多唔多人買呢個型號
同埋想問吓大家如果買得多粒平時會點樣收埋
上網見過有啲類似櫃桶或者兜既野
利申 超級新手
d味我全部亂咁買
香港冇賣呢個系列
Capsule 一定要Amazon
香港用家多極有限

歡迎你介紹下架機比起original 有咩唔同
我見amazon都無咩味揀
佢連Starbucks個d都係得original機先岩
所以我最後去左官網買
佢都係用電自動開個頭放粒落去
唔知幾時會壞
我個時睇就係話呢個機d粒自己分ml
大細杯都沖到
我個到賣既original就好似無
好似Fix死左個ml
其實我都唔熟
所以要跟大家學下野
個時買真係純粹覺得平
3.6 梗係得反奶味

外國用2% ,即係你北海道奶一半咁多milk fat,我自己用1%
外國Starbucks都一樣無capsule賣,應該係全世界都一樣。
12粒個sample pack每部新機都有
美國最近出咗幾款vertuo版星buck capsule, 不過要差唔多10蚊港幣一粒, 仲未計運費
我喺祖國買咗vertuo plus, 啱香港電壓之餘又送多100capsule, 飲完要買都平啲(~6蚊粒)
Capsule如果集運100粒運費就平均一蚊粒
只係驚壞咗香港無得整, 上網見人通常都係漏咖啡多, 拆開清潔吓就無事
我唔係美國
周圍都唔見有得買Starbucks粒
個底漏水囉我見d人話
我暫時都未有
你個個咩色?
我個個係磨砂黑我覺得幾型棍
我部平頂款,光面黑,個外觀好膠,不過自己屋企用是是但但啦邊部平買邊部
vertuo系列啲機感覺同original機比大幾個碼,plus個水箱話就話任你擺左擺右不過個結構好嘥位…
如果再買部返公司用嘅話會買vertuo next, 覺得compact啲好睇啲(英國買機又送多100粒膠囊應該三四個月唔駛再買)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞