[Capsule] Nespresso 用家交流(6)

996 回覆
17 Like 3 Dislike
https://www.nespresso.com/hk/zh/
歡迎大家交流下capsule 咖啡心得
其他品牌嘅capsule機都歡迎分享
打奶器
原理係將啲奶係咁攪到起泡,同蒸氣打奶比係差啲,拉花難度極高,當然有高手用佢打既奶拉到花

Aeroccino 3 - 基本款,可以打冷熱奶泡,備有兩款攪拌頭,一款專攪奶泡,一款純攪拌冇咩泡。所有&milk咖啡機附既打奶器都係呢隻

Aeroccino 4 - 升級款,多左個手柄,壺嘴整尖左,倒奶容易啲,預設唔同頻率攪拌速度,打到唔同花式咖啡既奶泡質地。另外防水效果店員話好第3代少少

Barista - 萬用款,直接進化左造攪拌機,除左根據內置食譜打到各種質地冷熱奶泡,甚至加冰攪杯凍啡都得。透過藍芽連落app有更多食譜選擇

會員迎新
冇話抵唔抵,若果隨機附送既14粒試完都未揀到邊隻味啱心水,又對佢啲杯或展示盒有興趣既可以買份。否則散買穩陣

副廠capsule
除咗原廠,好多唔同既咖啡廠商都出左compatible capsule,大型超市/HKTVMALL 有賣,出名既牌子有Starbucks, 英國馬莎, Lavazza, Lor等等,記得睇清楚係for nespresso ,買錯dolce gusto幫你唔到

副廠capsule有唔同質地,一般平價貨都係塑膠,馬莎就鋁,共通點係size未必百分百貼合咖啡機。Starbucks 特別少少,capsule 製造商其實係nespresso 原廠,所以外觀包裝同原廠差唔多一樣,可以同原廠capsule一齊拎返門市回收

留意番,Starbucks 既capsule係雀巢自營,同美心冇關係,Starbucks 門店唔會有賣

電動滑蓋版除咗Starbucks ,其他副廠請謹慎使用,因為size未必fix部機,有機會裝唔到粒capsule沖唔出

手動版可以透過用手指調整角度或者蠻力壓落手柄裝capsule ,不過都有機會出問題,好似我架mini用親副廠,無論塑膠定鋁,頭2秒會出清水,再出咖啡。最緊要既味道就見仁見智啦,有啲真係ok既

循環再用capsule
個人唔睇好,如果真係要玩咖啡豆/粉何必格硬用capsule,再講youtube 有唔少片都見到咖啡出嚟個效果味道唔好。Delonghi入門espresso machine都係千幾蚊姐。用得capsule 都係求方便,無謂本末倒置啦
LM
LM
留名,我想講有d capsule 鋁紙上面冇寫咩名
單憑顏色都唔係好知佢係咩來😂
影上黎睇睇?
Aged Sumatra 香港上架
新手一問
點解我部Essenza mini一shot出得20ml左右
又迫害我
你有冇計埋crema?
覺得唔對路就試吓reset部機
Aged Sumatra 有人飲左未
迎新拎左隻杯
不了
新手買左部mini 番黎
沖落總有陣酸味是咪正常
你沖緊邊粒?
沖左幾粒都係咁
應該係問你沖邊隻味
試過用幾隻唔同味都有酸味
用佢買機送嗰幾粒
其實咖啡係會有酸味, 係深定淺, 會唔會對酸特別敏感
但我飲Pacific Coffee個女都唔會咁有酸味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞