元朗上車盤7

959 回覆
9 Like 39 Dislike
元朗投資大方向(from 第二個post巴打)
短期: yoho series
中期:元朗3寶 朗8 世宙 尚豪 映御 因為工業村轉型
中長期:元朗南
長期:洪水橋 等起西鐵站

近5年樓齡既上車盤
Yoho Series:
Grand Yoho:
有錢買grand yoho先
有巴打話見過大媽係個平台跳廣場舞 變左大陸咁, 隔音差, 間隔差過midtown

Park Yoho:
環境清淨, 但遠, 有電纜, 最近有3個港大女成家9m買2房, 但價錢過高, 咁既地理無可能貴過/等於grand yoho

映御:
新地樓, 去朗屏地鐵站比較遠, 單位小 管理費應該都貴
其中一個巴打comment:
映御新入伙個陣我租過一年
一條直路行去西鐵 沿路無遮頭 同埋多貨車
時間大約十分鐘啦 睇你行得快定慢
上到西鐵月台嘅話就15分鐘
不過我覺得依個只係小問題

反而要考慮多d嘅係買餸同日用品
最近嘅超市係世宙或者朗屏邨
(兩間都係惠康 世宙細間d 朗屏大間d但要行遠多少少)
買餸嘅話就再行出d去大橋街市 或者都係朗屏邨街市 但選擇少

所以要睇下自己接唔接受到由映御行到出去超市或街市嘅路程 可以google下
你要想像下每次買完野 拎住咁重嘅野行返屋企自己接唔接受到 我個陣就算拉車仔都覺得唔輕鬆
有時收工累到死 去買埋野再返屋企 其實真係會累 然後再想像下夏天三十幾度
除非有工人姐姐幫手
至於屋苑入面環境係ok 始終係新樓 不過隔離左右就係工業大廈

我自己覺得每個屋苑都有好有唔好 睇下自己生活習慣係點 同埋有d咩係接受到或接受唔到 再取捨

至於我個陣無再租 就因為佢係open kitchen
我鍾意煮嘢食 open kitchen始終大油煙同埋可用空間太細

尚築:
單位開放式加平台,再送一棵唔斬得既樹
自己一個/情侶住都勉強, lump sum 細易上車, 離洪水橋輕鐵站都有d距離

元朗三寶:
朗城匯:
10秒私家天橋直達西鐵
最近元朗廣場
近市中心
近巴士總站
中國建設 質素可想而之
部份高層睇到企街
一行出去就係安寧路 叫雞黃賭毒齊哂
向北果邊對住元朗最大既公屋群(朗屏邨)
隔離富來花園污糟到仆街
電梯大堂可以有老鼠曱甴打橫行
朗城樓下就大大個垃圾收集站
隔離臭河唔使講添啦,水退大把曱甴周圍爬
鐘意同小強朝夕相對可以考慮下既
定價太進取, 貴過grand yoho 當人水魚

朗8:
環境清靜,自成一角
開揚
1分鐘到西鐵站
實用則(廳房比例合理)
有大單位
信和發展品質較保證
附近商廈轉型發展 有望變CBD
樣似公屋宿舍
游泳池細過你個浴缸
附近多車房
對面虹方夜晚燈光殘到你要長期關窗簾
出大馬路點都會經安寧路
隔音差

世宙:
最方便既新樓
去大馬買野 教育路食野 去西鐵係極速到達
最近輕鐡
最近市中心
三寶入面外觀最靚
樓下有商店街
最近街市
絕種靚則(全部有特大窗台,2房冇走廊冇露台,640呎做到三房套加雜物房)
對面街多企街
一行出去就係安寧路 叫雞黃賭毒齊哂
長實樓 質素麻麻
隔音差
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
近10年樓齡既上車盤
尚豪庭
新地樓, 會所grand, 比朗8 underpriced, 附近就來變CBD,但係去西鐵站遠d, 多車房, 夜晚條路靜, 隔音差到隨時你扑野成座都聽到
尚豪缺點(from 上個post巴打)
1.無上蓋 一出門沿途風吹雨打 曬死
2.附近0基建 食野買野煮飯都要行出去安寧路
約9分鐘
3.少巴士/交通 可以話係零
主要都係要靠西鐵
4.隔離係車房 鄉村 好聽叫靜 唔好聽叫雜
5.樓下多泥頭車出入 多地盤野準備起 即係嘈音空氣會差
6.管理費貴 4.1$
7.伙數唔多 即係市場買賣盤少 影響成交價/估價
8.個景就算住得高 都係差 一係望球場 一係望密麻麻鄉村
尚豪優點(from上個post巴打)
1.新地樓 尺價12.5-13.5k 算平至合理
2.黎緊起7座商廈/商場 唔單止信和個棟甲級商廈
2023年會起好 可能誤差一年
3.起好上面既野 自然會多返巴士線
4.起好上面既野 會帶動租務
(以我所知 尚豪放出租盤少 多人想租)
5.步行兩邊地鐵站都係行8分鐘
6.樓齡只係8年 大堂/外型比同區算好grand
7.圖則 唔錯 實用 有梗廚有明廁
8.渣車人士 可以附近隨便泊 一個月都無5張牛乾
當1600$租車場
9.校網74間 算唔錯

譽88
新地樓, 位置幾好, 近雞地同yoho zone, 但得2庭,會所細,管理費貴, 好似無左shuttle, 有墳墓係符近

尚悅
最岩無budget 既上車客, 355呎5百萬到, 但垃圾則, 遠, 有d巴打話d牆係塞左d塑膠入去, 之前爆左幾單新聞係尚悅做制毒工場

溱柏
夠清幽, 舒服, 園林設計好, 新世界design 質素唔錯, 幾grand, 有shuttle,唯一壞處真係遠. 要行去西鐵站係幾辛苦

Midtown:
同grand yoho 差唔多, 個則靚多d, 無咩野好講, 有錢10年樓齡都係必買, 隔音差, 個會所被人拎左來教水 會所好多街外人, 下面yoho mall多食肆 好多小強爬上來 (MT有個十世都賣唔出既盤-1座6樓g - 則差到死 最低層無平台 dirty 好多小強,但650萬可能買到入手)

尚城:
長實樓質數差
有狗會所 岩養狗人士
離輕鐵站有d距離
洪水橋低密碼 岩鐘意靜既人
----------------------------------------------------------------------------
超過10年樓齡既上車盤
Yoho town
近yoho mall, yoho series, 但舊 同個則一般般,隔音差

采葉庭
新地樓, 位置幾好 遠尚豪小小, 特大露台, 可用埋放床

喜利 好順福 富來:
呢三個盤都幾十年樓
算近朗屏西鐵站
管理費非常平
Lump sum 細 平 但又享受到三寶既地理優勢
論交通 10分鐘 西鐘巴士全部得
論衣食 都係10分鐘包哂
無會所

新元中:
幾十年樓 無會所 管理貴平
但yoho zone 價位長期都硬

雍翠:
位處雞地, 無朗屏果邊咁雜
近Yoho zone
食野方便 無尚悅 御88咁遠

朗晴居:
係御88果頭, 多戶管地費平
新地樓, 係雞地 近yoho zone

蝶翠峰:
距離元朗西鐵站好遠 遠過尚悅
夠靜 低密度 但符近多鄉黑

>10年樓 少巴打討論, 等有多d料再下個post再補充

Yoho區 分析(from 上個post 巴打)
Yoho town
393/422 :價錢相約,393床可騎上窗台,房實用啲;422大咗喺露台,窗台用唔到,房變相細咗。

433/461 :最好用兩房,yoho則王,主人房可放特大衣櫃,床可騎上窗台;461廚房大少少,多個露台,因為有落地玻璃,個廳開揚好多,上去睇一次就明。

Yoho Midtown
443 :主要問題係黑廁,貴433幾十萬,但房無咁好用(窗台用唔到+放唔到大衣櫃)放完傢俬就會發現房細好多
475 :個則同433幾乎一樣,主要大咗喺個廳度,房又係輸個窗台同衣櫃位

433/461 vs 475
大約差100萬,主要都係差個樓齡,475係新淨啲,如果無諗住大裝(特別係唔搞廚廁),Midtown好住啲,加上會所新好多、平台靚好多,同埋出入唔洗淋雨(461在789座,要行露天)

個人意見
想平少少就433/461,夠錢想住好啲就475,始終差成百萬、大堂會所兩個檔次;但唔好為慳少少買393/422,窄好多,443因黑廁個人唔會揀
雞地屋苑
大型商場Yoho一街之遙
食市林立香港之最
雙鐵交匯步程五分鐘
相對yoho393 800萬之價格
雞地屋苑只需一半價錢就擁有相同便利
建議巴打們大手買入
下個月即升5成
巴打次次都見係出呢個post
你係唱好 定 反嘲
淡友嚟,雖然我都覺得yoho系列太貴
留名
Yoho 393 六百中一定有
升左?
上個post 尾瘋狂討論溱柏
好似升左
YOHO 最新一期都準備9個月內推售

Page 17:
https://www.shkp.com/sites/assets/files/2020-09/20200910_Presentation.pdf
會開價幾多
加多$2000 就差唔多,
簡單Benchmark ,
唔會賣平過朗城匯
最近想上車,等佢價單出,又驚會帶動附近升
目標midtown1房
昨日aa帶睇樓話最少680萬但上網睇有啲又唔洗咁貴
有無巴打指點下
上網好多假盤,係叫做多個參考
貴喎 我見無耐前有間2x樓362呎賣左650咁上下
定係你睇緊392呎果隻一房
上車yoho town 393
出年即升到800萬
建議巴打唔睇樓直接入貨
好恐怖,繼續住北區算
真定假
個aa講就咁講囉
392果款
393個積客廳擺位有啲難諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞