(罷睇麥路人)d老細唔狠狠蝕一鋪,下次咪繼續用藍人

187 回覆
27 Like 78 Dislike
睇幻愛前根本唔知有鮑起靜份
其實套嘢真係8成都係拍著男女主角
同埋可能鮑起靜唔算好出位 所以你唔提起都唔知佢藍
(或者應該話老嘢都預咗佢藍)
所以睇套戲嘅時候見到佢都冇乜所謂
只係覺得 呀 佢都真係幾好戲 扮啲上流社會教授都好似

但千嬅成個樣擺曬喺poster/trailer就真係好趕客
樓主意思係啲on9老細以為搵個明星/歌手做主角就會吸引到觀眾入場
但就無為意呀人瑞又唔係好好戲又好撚奶共好撚克人憎
唔好講咩同路人好慘好無辜 咩yellownazi
我去睇戲同食餐飯一樣
我係消費者 我覺得咩睇落好食就去食
我唔撚鍾意個menu/招牌印著千嬅我就唔燃食
你怪就怪個老細on9無腦無常識
係佢累街坊 我唔係例牌為咗支持同路人就要忍受睇埋啲篤眼篤鼻嘅人
如果我唔理自己感受 盲目入去支持
咁以後啲人繼續高價請啲奶共奶都出面嘅人拍戲啦
如果真係要打同路人市場咁只可以話你真係好有問題
我唔係要踩套嘢 或者叫人擺睇
不過真心講句見到人瑞有份已經無晒意慾 完
銀河又叫黃,好撚嘢
成堆人包括杜sir、鄭保瑞等等
個個都有北上拍大陸片
咁黃又唔見企出嚟反
就算杜sir係明知大陸有問題
近年都拎唔少大陸資金開戲,咁又點計

如果咁計,黃慶勳跟咗鄭保瑞咁多年
又有幫手拍杜sir執導嘅嚦咕嚦咕同監製嘅車手
照你所見,方程式如下:
樹大招風=歐文傑(黃)+銀河(黃?) >陳小春(藍)
咁麥路人=黃慶勳(銀河系,黃?)+Kolor Sammy(黃)>楊千嬅(藍)
係咪真係要玩到咁盡
銀行肯用十年導演仲唔夠撐呀?

Sammy會唔會因為麥路人收會多左戲做?用下個死人腦啦
救左港產片先
之後再慢慢鬥藍
打左日本仔先再慢慢清共
啲片商唔太會因為麥路人收得差
而唔再揾人瑞開戲
但就會唔再拍呢啲咁本土社會性嘅話題
甚至乎
導演開戲都有困難
莊閒都唔識分
唉,又係惡補歷史嘅時候

「因監製杜琪峯及游乃海要求極高,不斷要求修改,所以此片由構思劇本到拍攝完成,共花了5年時間」

佢搵歐文傑拍樹大招風時,係未開十年架
十年出咗街,銀河都冇再搵佢啦
非同凡響之後都走埋佬喇,搞笑

你搵吓個死人腦睇吓戲先啦
成日剩係諗主角主角
今年影帝太保之前都係成龍隔離嘅小角色
你唔俾Sammi因為九指哥入型入格,第日多咗人搵架?
你又係佢邊個?你係盧巧音呀?你做開港產片casting架?
而家香港電影 唔打大陸市場
用咩演員都係蝕到入肉
如果個市係旺 或者仲係黃金年代 老細睇錢或者仲會諗吓用人問題
但問題係而家好撚唔掂 就算叫人入場睇都係杯水車薪
唔睇D主攻大陸市場既電影我明白
但叫人唔睇一套好大機會蝕死既本土題材/社會關懷電影
除咗打個丁 自行定義咩為之黃
再話咩黃色經濟圈士氣大增之外真係唔知有咩用
一路講本土文化 一路叫人唔好睇本土電影都幾有趣
電影而家可以話係文化既其中一條命脈
呢D原教旨最尾會害死香港文化

不過算啦 睇唔睇對大局都唔撚大影響 對得住自己咪算
想睇咪睇 唔睇咪算數 成日要求人哋一定要點
咁樣大家都辛苦
利:睇咗
明知抵制人瑞先收得差,片商繼續搵人瑞咁有頭腦?
我已經唔理寰亞(或其他片商)日後會唔會再搵嬅嬸開戲
呢套戲2018年初開拍
嗰時都未打內戰
片商點去打算呀?
你估套戲上年拍呀?
就算你講上年反修例爆發
嬅嬸都頂唔順RIP咗一下,之後先再轉軚
如果係咁奶到盡,晨早學小春咁撐何妖啦

如果你真係話佢傘運後明顯轉軚,要抵制
咁你有冇叫人抵制埋五個小孩校長,那一天我們會飛同春嬌先?
咁銀河有無為左係大陸上,學彭浩翔剪走杜汶澤係香港仔咁去奶共呀?

你驚人地表態比藍資紅資封晒紅撚過啦
而家幫香港文化緊要
如果人地藍都唔介意拍黃片
你仲苦行僧式抗爭 只會大家受傷
又黎之前唔反共,宜家學咩人反共
依套我睇硬
我都好憎人瑞
但連一套比較大製作既港產片都唔支持下
仲有人會科水?
又係類比錯誤
樹大招風佢講大陸政壇黑暗面
有冇歐文傑都禁硬
同杜sir當年拍黑社會一樣
用本地資金拍淨係俾港人睇嘅片一樣
就連當年一直俾人話奶共奶到爆嘅成龍
拍新宿計劃都唔預喺大陸上
一早都知拎唔到批文

但香港仔點同
套片有華誼同銀都注資
擺到明當時彭浩翔都冇話事權

仲有,咁都證明唔到杜sir同銀河系係黃喎
你只係反證返麥路人有大陸注資,反而冇 cut Sammi添
咁又點計
幾時講過銀河係黃

銀河要奶共一定要放機大先奶咩

我無講過麥路人係大陸資金要反

由頭到尾係因為人瑞而罷

退一萬步講,一開始已經話過去一年都嗌攪炒,你講咁多麥路人有手足bla bla有咩意思
我相信大家睇完呢個post後會多咗人入場睇
未睇到尼個post之前...已經買左飛
今晚睇埋
睇嘅原因好純粹—支持港產片
無好認真睇個班底有幾藍(個陣金像獎睇到張達明嘅演出好被吸引,所以已經bookmarked)
.
今晚一開到睇到投資有好幾間大陸公司有啲shocked
演員都有一兩個係大陸拼音
但都入左場

睇完 我唔左幾次,成個故事好香港好本土好落地,雖然唔係小本,但我唔覺得有一種大片味或者商業味
同埋好坦白,唔睇片頭 我會以為佢係golden scene 第五寶

我諗係香港仍然堅持拍香港故事,留低一個歷史嘅記錄,以影畫去拍低香港被忽略嘅一群都好值得支持,當我地好想爭取屬於香港嘅野,如果單純因為星係藍而否
定整套戲嘅價值,我說服唔到自己,而且 唔通要統過計,成隊crew藍黃比先決定咩

利申:幻愛叔叔金都 三套都睇優先場,而家早係黃色電影圈之前都係堅持入戲院睇港產片
我一定會睇支持香港電影,今次我睇網上版
你諗下好啦 啲景聽到你係商業製作可以起價到你唔信 開一組戲嘅價錢喺香港絕對唔平
同你講就算蘋果都有藍同中立撚
你係咪會唔撚支持?

佢地班偽人係無靈魂架啦
到你港產片收得大陸又無水食咪會話我係香港人囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞