(罷睇麥路人)d老細唔狠狠蝕一鋪,下次咪繼續用藍人

187 回覆
27 Like 78 Dislike
麥路人大陸台灣馬拉同步上
票房一定屌打幻愛
片酬已袋啦

做黃絲藝人
慘過做雞
你睇下謝安琪
要人人都學明哥杜文澤何cc咁先得
黃秋生都有問題
佢撐過689
成份唔純正
其實投資港產片本身就係蝕錢居多
呢套收得佢下套無錢收?
所以如果票房仆直因為佢比人罷睇

下套戲會繼續收呢知價?
figo唔係吹左雞啦咩
好懷念舊年晌黃大仙睇獅子山激光匯演
無毒有偶卍
請回應以下問題

第一、 點解你容許同路人因應生活情況選擇交通工具同戲院
而唔容許同路人因支持自己手足而去睇有一個藍演員嘅戲?
你就話做人唔好咁yellow nazi
咁照你咁講,為咗一個嬅嬸搞鳩幕後黃絲
查實都係yellow nazi
固執到近乎on 9,同你講幻愛金都有鮑姐又眼盲
配角論根本解釋唔到
你話香港人去撐麥路人,就代表嬅嬸數緊銀紙咁撐旗,大公報會話港人支持愛國藝人
咁你走去撐幻愛,咪一撚樣鮑姐數緊銀紙咁撐旗,大公報會話港人支持愛國藝人!?
人哋鮑姐根正苗紅數十年,相反嬅嬸仲係出咗聲幫傘運學生,俾丁子高叫佢收皮先轉軚
咁根本講唔通,你走去問周冠威,我諗佢都會話你on 9

第二、 你到底明唔明家陣咩環境
我睇咗成三十幾年港產片
要到近幾年本土電影先叫做有返啲聲勢
先唔計麥路人有冇嬅嬸、係咪撐技安法嘅岳少投資、有冇加大陸資金
最緊要係電影傳播嘅文化價值
佢究竟係咪講緊屬於香港嘅嘢,同埋有冇切實咁回應社會議題
咁麥路人真係有嘛
唔通真係踢走哂佢,大方迎接大陸或港產爛片咩?

香港影業曾經進入過迷失期
喺CEPA之後見到大陸資金大舉投資
就拍埋啲唔係專俾香港人睇嘅作品
真係想問吓你,你今日咁得戚咁抵制
係咪想佢第日本地電影公司連本土題材都唔拍(兩嘢就俾人抵制,蝕硬)
然後影業凋零,連最能夠表達香港嘅題材都冇埋?
曾志偉都藍咗好多年,如果咁計,當年黃進拍一念無明咁本土嘅係咪又要抵制?
連盛載本土意識嘅文化產品都為咗無謂準則而杯葛
咁香港仲可以有咩嘢可以自傲人前???

第三、至於你講要點撐高先三寶,就代表黃圈嘅呈現
但得一間公司,皮費短缺,點撐恆本土電影得架
電影業好講協同效應
荷里活有咁多小本製作,全因其大製作賺到錢
啲剩錢可以俾大廠投資吓小品,擴闊整個業界嘅片種
你剩係講撐高先就夠
高先一年拍到幾多套戲呢?
係咪剩係得高先出品先可以傳播到香港嘅現況同價值觀呢?
如果其他公司出品嘅本土電影都有好成績
咁即係意味咗高先也可以繼續擴大投資同類電影
大家都係同一個圈,區分到咁盡係咪真係一件好事??
嬅嬸同城城拍得呢套戲都冇收大價啦
你唔好以為呢個世界非黑即白先得架
電影係商業,我信麥路人嘅出品人都係想賺錢
但如果賺唔到,仲要蝕
我真係睇唔到有幾大機會會做到你講個效果
以後會冇人搵嬅嬸拍戲
因為一齣戲受唔受歡迎
真係有大把因素導致
而呢個亦係我哋難以用一個演員去定罷睇與否標準嘅原因
唔同葉問4因為黃百鳴藍到黑兼係主要投資者咁易分
無人話要做到100%

淨係戲院都做唔到
難做咪唔好做囉

繼續看人瑞囉
又話抵制無用
又唔信香港人會去蕪存菁撐返自己友
我淨係話幻愛個成績對黃圈有正面影響

無提過高先三寶代表黃圈
成套戲係間接屌緊政府政策 反映社會問題
俾你講撚到建國大業咁 其他人講哂其他問題
你又剩係死咬嬅嬸一個
嘩,我問你三條問題
你先答嗰少少
咁架

上面已經有巴打講過幻愛都唔係咩黃色電影啦
咪一廂情願啦
根本你睇上年運動初期表態,幕後嗰班嘅人數都已經黃得很啦
唔黃都唔會頒獎俾十年,同埋剪條咁有意味嘅金像獎宣傳片啦
佢哋咪又係見有job就撈
係咪佢哋見到嬅嬸有份做齣戲就集體quit job呀
又要鬥黃
由頭到尾都係因為人瑞而反
幻愛因為kiwi,你扮睇唔到就算啦
奇怪咪就係呢度囉
咩先叫做黃色電影真係冇咩共同講法
但同路人嘅觀感梗係拍齣支持抗爭嘅電影啦
咁喺現時嘅氣候就根本冇可能做到
結果你就用咗最慳水慳力嘅方法

喔,個導演係黃嘅,咁有鮑姐都冇問題
喔,個演員係藍嘅,就有幾多手足幕後係黃嘅都唔撚得
你平時可能唔係睇開戲,然後完場睇埋幕後名單先走嗰啲人嚟
咁你講咩支持本土電影呢
連支持電影嘅基本態度都未建立好
電影業點可能用一個導演/演員然後概括個政治立場
仲要用個咁似是而非嘅態度去訂立所謂嘅罷睇標準
真係笑大人個口

好多巴打都睇到,似係有人一直睇唔到自己個問題
扮都唔駛扮
支持導演大撚過鮑姐囉煩
咁就得意喇
如果要支持導演
樹大招風2016年4月上
咁歐文傑導演同周冠威一樣
齊齊拍過十年,自己人嚟
即係好值得支持啦
齣戲仲要講香港九十年代歷史,既有本土味
講大陸貪污,又符合黃絲政治正確
不過套戲有傘運時已成藍絲嘅陳小春
咁又點算?又抵制??
當年支持歐導加銀河大過陳小春囉,煩

同支持kiwi>鮑姐一樣

仲要loop幾個例子呀
講真黃圈入面宣傳幻愛一定最
杜汶澤同stephy咁熟都好似無出post撐金都,有出post撐幻愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞