(罷睇麥路人)d老細唔狠狠蝕一鋪,下次咪繼續用藍人

187 回覆
27 Like 78 Dislike
嬅嬸都係衰2014傘運出咗聲
之後要護旗兼奶到恆哂先冇事
同蘇永康一撚樣
好少演藝界好似明哥何CC生抽王咁夠雷
大佬嗰度講緊幾千萬
冇計
平時去大把黃店都有用大陸嘢
部雪櫃經已係大陸牌
你咪唔好幫襯
最尾咁講真係移民先得掂
遲吓真係要玩眾籌拍港產片 由連登仔揀人開戲拍
咁係無得食晒兩家茶禮架啦

自己忘本擺大陸>香港

又要香港人體諒佢咩
永遠都係做得幾多得幾多架啦

做到罷鐵咪做囉

我又唔會屌人住tko翻工放工搭鐵
蘇永康雨傘出過咩聲?
又話支持黃色經濟圈,麥路人用楊千嬅做主角都話唔好罷
我想同你講
如果要睇演員,然後決定罷睇嘅標準
咁就盞玩死自己

你都叫人去睇幻愛
咁幻愛有鮑姐
佢伯爺係鮑方,長城影業左派出身,根正苗紅
佢細佬鮑德熹直頭係藍絲
鮑姐自己又簽埋技安法聯署
如果因為麥路人有嬅嬸而要罷睇
咁金都幻愛有鮑姐都應該要罷埋
咁即係咩都唔駛睇
幻愛金都都鮑都係配角

幻愛kiwi導演已經夠大過所以有,仲未計劉謙

金都明步》鮑

麥路人,人瑞主角
你咪罷囉 過多幾年政府收水喉你想睇都難
你咪去養班幫政府粉飾太平,顛黑倒白既電影人囉
最慘係依你嘅準則(嬅嬸唔撐香港人)
罷鐵都唔夠
撐過港共同中共嘅都要杯葛
咁九巴又sell HK,新城就新世界,大嶼山巴就冠忠
小巴就潮聯、馬亞木、進智
搭船天星就九倉,新渡輪染紅
得返電車係法國資金
咁我唔係住港島北,唔通餐餐踩單車?

咁講即係話件事好難睇到咁死
為咗一兩個藍演員,去抵制一齣用心嘅本土作品
查實好無謂
你唔好話麥路人係合拍片,有大陸資金,跟住又抵制
https://hk.appledaily.com/entertainment/20200802/BMMDLMKML7N7YO56RD7BEDAWME/

雨傘運動時,蘇永康炮轟時任警務處長曾偉雄處理不當,但因言論而被內地封殺。2016年他公開表示:「我唔想生一個梁天恆(琦),唔想生一個游蕙禎,背祖忘宗,分裂國家嘅事情絕不能。」

蘇永康屌完一劑後,嚇到要護返旗,同嬅嬸一樣
罷唔罷到係不為定不能自己清楚

套戲我要罷,我覺得呢個理由先經好夠咪罷囉
套野背後寰亞電影係林老闆 會唔會冇欽點 班幕後有咩say?
咁我想問,睇幻愛算係支持黃色經濟圈
但如果出面街睇幻愛嘅手足去嘅戲院
安樂英皇合和寰亞天馬擺明撐技安法
新寶都俾共業打咗三粒星
UA嘉禾就大陸資金
得返華懋同兩間韓國戲院算係冇出過聲
咁又點計呢
係咪全港黃絲都要去屯門、長沙灣同筲箕灣睇戲先得掂?
都係個句,永遠用千萬理由去淡化套戲「藍色」,到收得個時,唔單止藍絲有得J,投資者亦都睇唔到你地幾有力抵制,去到最尾咪藍色繼續大陸搵水時,搵埋香港個水,其他想講人話既咪不了,甚至奶埋一份囉,黃色經濟圈?不了
咁咪即係標準不一
此post已完
上個是不班人叫左盡量唔好去cc eeg mcl嘉禾

UA無聽過支持政府

都係個句啦,又係呢啲黃店都係用中國貨理由就算吧啦
罷睇做唔到?好難做?

住tko返工唔搭鐵好難做到,我體諒又唔得?要批鬥埋d人搭鐵唔跳閘唔用廢老卡?

點標準不一呀
家陣全港叫做最齊心
我話俾你知
一定係抵制大陸電影
無論大陸拍嘅片有幾好(我唔否認大陸仲有好電影)
定係揼幾多錢(用幾億拍仿荷里活級嘅大製作)
香港人都唔撚會睇

睇返近年香港觀眾個要求
有批已經唔再迷戀大卡士大場面
反而希望劇本對焦返本土問題
咁如果有日呢個可以成為一直堅持落去嘅主流
即係我哋仍然有力去抗衡返大陸嗰套文化
咁家吓就唔應該再搵啲類似捉字蝨嘅玩法去罷睇港片
如果最終我哋嘅影業冇哂本土價值嘅傳承
又係邊個嘅損失呢
UA係立基集團,本身就已經係大陸資金

你仍然迴避一個問題
點樣喺香港睇戲係符合黃圈定義??
如果你覺得睇麥路人係撐緊嬅嬸
咁你喺天馬影業旗下戲院睇幻愛
咪又係撐緊黃百鳴
笑撚左,抵制賣港賊同時唔撚可以抵制支那戲架?

去蕪存菁唔撚得既,一定攪死晒架?

大班後生一輩肯做本土話題又黃,之後撐起佢地唔撚得架?

陣痛都食唔起,學咩人講攪炒
如果你體諒到有手足住將軍澳而搭黨鐵
咁點解唔體諒拍麥路人嗰班手足
我敢講套戲幕後起碼七成黃
剩係幕前都有Kolor主音Sammy
咁唔通為一個嬅嬸
就唔理其他手足嘅努力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞