若要暗瘡好,咪撚信老母11

1001 回覆
50 Like 3 Dislike
多唔多人甩頭髮
下星期諗住睇中環顧
最驚甩頭髮
唉兩年前睇顧醫生食左一年a酸
一直都keep住白滑
近排唔知點解成日生d 細細粒既瘡仔(密集式)
塊面又好暗啞
唔知番發定係儒型蟎蟲(症狀有d似)
睇來準備要返去課顧醫生金
想問依個有冇去印作用
我冇人試過問長沙開紙
自己買外a查?
咁慘
等你update
其實a酸去唔去到印?

左右兩邊面頰位以前少少嚴重
係表面無膿無紅無印
但入面好似白頭黑頭咁
一用力 “節” 佢就狂出一條條膿出嚟
清係清到 但係後果係有黑紅印

然後宜家簡唔中都有 但少過以前
呢啲瘡真係好難搞 搽野 暗瘡貼都無用
又未嚴重到好似其他巴絲打咁爛面嗰種
但係搞到皮膚好差

呢排帶口罩搞到下巴狂生瘡
係嗰啲有膿 但係又未突膿出嚟嗰啲瘡
見到個膿 有紅
但係又 “節”唔到出嚟嗰種
勁煩 一搞佢就紅曬 留黑印
但係又整唔到啲膿出嚟 好似啲膿係好入面咁
清又清唔走 又有印
唔一定的
石頭已經夠原因食
去到 但唔係佢mainly function
咁多位巴絲大家好
我生暗瘡都生咗6 7年 ,最近終於想去食A酸治療,但係真係好多嘢都唔太清楚,所以有幾個問題想問吓

第一,啲油性皮膚嘅人話食A酸會令到塊面好乾,但係我原本塊面都好乾,面同嘴唇都會甩皮(尤其是嘴唇,所以我要成日搣嘴皮),食A酸係咪會加劇咗情況?

第二,我本身個人好輕,大約喺43kg左右,咁樣我食幾多mg為之合適?食20mg會唔會太多?

第三,聽人講睇長陳又平又好,我係學生冇乜錢都諗住睇佢,但係佢有時可能啲藥唔夠,我個療程進行到一半,咁唔應該停㗎嘛,咁我應該要點做?轉第二個牌子嘅A酸o5ok?

第四,聽講食A酸對肝負荷好大,我成日都日夜顛倒,飲水都唔算多(我會慢慢開始改),咁自問個肝就一定唔好,食A酸之前要唔要去驗吓好啲?

希望有人可以解答吓我啲問題 唔該晒
爛左10幾年面
食左半年a酸 終於叫做好返d
好後悔拖左咁耐先食藥解決個問題
唔好再信老母d中藥同d濕9暗瘡配方

蟎蟲嘅症狀係咩?
我都有啲細細粒嘅瘡仔
想問左上圖是紅印唔退還是keep住出?
我類似你左上情況
仲諗住入嚟睇下搽咩去印
睇嚟都係要揾專課
介唔介意講睇邊個醫生
左上係又有keep住生加埋啲死人印
維持呢個情況好多年
又係不停試唔同護膚品同mask
完全無好過 就的起心肝睇醫生

我睇過尖何同長陳
問多少少d印都係因食a酸搞番掂
需唔需要另外再搽藥
最近一次睇長陳佢開左去印藥膏俾我
之前就無搽藥
覺得邊個醫生好啲?點解會睇兩次嘅
1.會再乾啲 我原本係油油地 但食緊嘅時候要日日搽body lotion同潤唇膏

2.我都係43kg 一開始醫生開10mg畀我 食咗個幾月之後變20mg 後尾再加到30mg

3.唔識答

4.問過醫生夜瞓對個肝冇乜影響 佢同我講話後生仔通常個肝都冇乜嘢 當然如果你想驗嘅話梗係驗吓好啲
因為我終於的起心肝去睇醫生嗰排長陳無晒藥
所以睇住尖何先
不過其實無話邊個好啲
佢地兩個都係照一照塊面 講兩句
唔夠一分鐘就睇完
藥就一樣 長陳平啲
原本我都夠乾 諗唔到更加乾係點
想問吓你點解後尾會一直加劑量嘅? 同埋你所講嘅應該係一粒A酸係幾mg? 如果一日食兩粒,即刻後尾你一日食60mg啵 唔會好多咩 我見啲人5 60kg左右都係食 40mg一日
一粒a酸可以係10/20mg
多謝更正
唔識唔好意思 但係一日60唔會太多咩?
想問問,長陳而家係開到幾點?
長陳依家係咪仲有朝頭早walk in睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞