人血饅頭賣淘寶護膚品店主疑似許智峯議員助理

934 回覆
673 Like 65 Dislike
上面話test下專業知識真係得啖笑
事源係喺個po入面有人問佢哋製作嘅地方有冇認可或者有冇lab,畢竟用上塊面都想小心啲。但係舖頭就一直避而不談,淨係有張芳香療法嘅證書。之後我都有問有冇相關同事大學係讀過下bio chem,但之後佢哋就冇回答我呢個問題。其後又突然發難,話咩邊有錢,有錢都去買個島建國,又話唔通L'Oréal呢啲大公司會請手足。
之後隔幾個鐘就岀現上面位巴打嘅dm,而入面舖頭仲直接問位巴打一個lab入面要有咩器材。實在係有藉住問問題嚟想得到答案再回覆我哋之嫌。我諗正常僱主都唔會問個science學生lab入面會有咩器材?
姑勿論佢有冇食黃血饅頭,但呢種來歷不明,生產材料不明,缺乏專業認證嘅產品,真係唔建議大家買。畢竟精油嘅成分好複雜,好容易誘發到敏感。而香港亦都有製作同類產品嘅鋪頭係攞到認可機構SGS認證。想開店幫手足個心係好,但如果係乜都唔識就打大佬整skincare,咁我寧願幫襯袁彌明或者factiv
有間賣二手衫既ig shop都係咁
要人捐二手衫比佢去賣
賺到既錢話用黎請手足
點知個手足就係佢自己
手足兩個字唔係用黎比你咁做生意架
呢樣係基本禮儀,連基本禮儀都唔識,你咪成世停留喺唔使email send CV個層次囉
我上個post都話 當你小本經營冇lab都唔緊要 但你推個品牌出嚟都起碼要pass下安全認證啊品質監控

宜家比人質疑就搬龍門 言之鑿鑿咁話你平時買手工皂都唔會有認證 大佬咁你自己開post position自己做一個skincare品牌 有依啲野唔係應該?冇咁大個頭就唔好戴咁大頂帽 直接話自己賣自家制手工皂/精油算啦

仲有所謂嘅研發負責人(aka店主)剩係讀過個為期60小時嘅香薰課程 就調配爽膚水賣俾人用 有咩事好心幫襯依的黃店嘅絲打真係冇仇報 上面架大佬 比啲良心好唔好

店主話請左十個手足 我懷疑個運作模式根本就係不定時幫佢做吓打雜收幾十蚊咁 睇佢開比樓上巴打個offer就知 唔該就唔好講到已經開左個可以長期揾食嘅地方比佢地咁 攞晒佢哋光環 實際上就根本冇幫啲咩
你係老細?人地老奉請你?
$50蚊,就算有lab都唔做啦
係,我真係打個突,問理想既lab應該有咩
答完你送個lab room比我啊
個陣已經feel到伏味重
喂大佬你明唔明我講乜?
正常一見到求職就會覆你
sd email去另一邊處理
點會dm嗰度問落去呀
見工又唔係我 老乜奉請我?
基本禮儀係ig見工
我係樓主,見工嗰位係#4巴打唔係我,希望大家唔好再誤會我開post係同見工有關嘅私怨。我唔識Glorie店主佢亦唔識我,我亦無見過工,呢個post完全無私怨成份。

開post係因為睇唔過眼佢用扮請手足但其實無請過呢一招嚟呃錢。
如果佢只講自己立場黃,唔擺手足上枱
咁疑唔疑似淘寶貨只係願者上釣
但佢用「請手足」呢個牌頭想人幫襯,但其實無請,就係呃人。
咪臭係
你係老細?定老細隻狗炸?
低學歷既人唔會明
佢地文盲黎仲學人講見工
似係私怨L
我係樓主,見工嗰位係#4巴打唔係我,希望大家唔好再誤會我開post係同見工有關嘅私怨。我唔識Glorie店主佢亦唔識我,我亦無見過工,呢個post完全無私怨成份。

開post係因為睇唔過眼佢用扮請手足但其實無請過呢一招嚟呃錢。
如果佢只講自己立場黃,唔擺手足上枱
咁疑唔疑似淘寶貨只係願者上釣
但佢用「請手足」呢個牌頭想人幫襯,但其實無請,就係呃人。
Cap黎睇下浸中人
事實呃人在先
Ig勁多咩手工皂 咪又係喺屋企自己整
我朋友都識整 一整多數會整好多 派朋友
見到啲ig shop賣咁貴都勁多人賣
我覺得凡事講証據..
如果佢公開盤數,手足/員工名字
證明無食人血饅頭,金錢的確落響手足自力更生

咁你又會唔會好似而家咁大義凜然?

凡事太盡,緣份勢必早盡
Push
手工皂有乜好
沖涼用沖涼液仲快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞