進擊的巨人 132話 英肉

585 回覆
23 Like 6 Dislike
但梟講明係"救"啵
如果係殺哂既個隻"救贖"
咁佢應該唔會反對吉克安樂死
韓吉同我弗係正反兩面黎

艾爾文死左之後
韓吉從來都係獨挑大樑,有自身責任覺悟
我弗係本身寄托於團長,繼而寄托於艾倫

性格方面
一個唔知自己可以做乜,但自身有遠大既目標
一個知道自己需要做乜,但目標來自偶像給予

韓吉係有抱負,但迷惘
我弗係冇抱負,但堅決

作者同一話殺呢兩個正反兩面,應該就係想透過咁樣殺哂正反兩面既人,展露出響大災難面前誰對誰錯都係嘥氣,因為當呢兩個衝突爭拗既角色真係死,俾讀者既感觸已經唔係佢地間邊個啱,而係先哀悼佢地既角色感情,我諗呢樣就係諫山話會傷害讀者既結局

正如有人會覺得韓吉之前好仆街,但同時會覺得佢既死好悲傷,因為韓吉再左膠,都係後期上有d決擇,與上帝視角絕對理智既我地相勃,佢迷惘係有基礎之餘,更多既係佢前面帶左咁多好橋段俾我地,而佢既性格特質講到尾係一個難得既純真好人,到今話佢都仍然係果個鍾意研究巨人,講起巨人可以傾天光不顧一切滿足好奇心,溫柔而嚴厲以待團員既好領袖,作者係有心響呢話提返出黎,就好似佢已經估到呢刻讀者會搖擺不定多數傾向支持艾倫反韓吉咁,但佢既死,對於支持艾倫既一方都絕對稱唔上大快人心

作者唔安排佢俾艾倫鳩屎,受羞辱而死,而係安排佢死於無情既大災難,係連支持艾倫既讀者都稱唔上想見既死法,咁代表佢唔肯定任何一方立場,只係想表達響討論應該滅世與否之前,係咪有更重要既野例如感情,是否滅世本身其實係咪應該wfc

現在故事越黎越明朗,好可能地鳴會停,但唔係三笠阿明等人去成功說服艾倫,而係當艾倫想守護,而去為之發動地鳴既人,一個個死於地鳴時,艾倫仲有繼續地鳴既理由嗎?艾倫講到尾唔係一個為理念就能夠無情殺戮既人,佢只係更私心某一群人而去行動而已
死得其所啦佢想佢死好耐
艾倫講過104期對佢係特別重要
可能佢親眼見到104期全部比佢踩死哂佢先停手
講漏左殘體唔好介意
所以前幾集已經開始講
除咗讓同阿妮我覺得可以留之外,其他都同我死哂佢就啱

前幾集仲講緊兵長可能留,今集之後睇嚟都係.....
自從佢話賈碧做得好嗰吓開始
依條友已經要凌遲處死
里維班
定係用始祖能力搞民調
唔想滅世最後就變咗支持安樂死
真係cls
三笠對阿妮感情洞察得好反常
明明佢連同艾倫之間都睇唔透
反而人地感情就咁了解
其實我完全理解唔到點解咁多人中意阿尼
你話立場問題要殺調查兵都算啦
佢下下都玩虐待,將調查兵車輪轉之類
根本同而家虐待小動物d人無分別

萊納係煩膠但比起佢起碼有人性
我睇到會行既結局暫時有兩個
一個就艾倫死,104都會死,帕島會比全世界既恨意覆沒
一個就艾倫生,104死,艾倫背負住所有罪孽,返到去帕島抱起希斯個B
我個人比較偏好第二個結局,始終個故事既基調實在太黑暗,係呢個充滿殺戳既地鳴篇,用生命既誕生做結尾,會似係創哥作風
最尾韓吉見番團長同以前既團員搞到有D眼濕

努力奮戰艾倫之後等運到 咩玩法
最後annie同兩個細佬留低?地鳴唔係黎左咩,唔坐飛機咪死?
成班同阿尼仲有講有笑
畀著我一定捉住條八婆要佢生不如死
之前咁多出生入死嘅兄弟畀佢殺死,你地到撚底點樣對得住班兄弟
左膠?ok你地咪同佢各走各嘅路以後互不相見,但你班友仲同有來有往,仲要艾倫自己最好個朋友同個八婆搞埋一齊,我係艾倫嘅話真係唔會當你班忘恩負義嘅人係兄弟 枉佢為咗你班友承擔一切
帶埋d炸彈上飛機...唔通黎過911沖去艾倫後頸
兵長真係最慘嗰個 一路睇住自己啲同伴一個個咁走
哭咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞