進擊的巨人 132話 英肉

585 回覆
23 Like 6 Dislike
有始祖之力先叫到艾人入路
唔係陰屍路死左就入到去
上集左膠敏先係路度望細艾撚
除非呢幕係想講艾撚潛意識係其實好想同左膠敏傾,唔小心請咗佢入嚟
左膠敏係巨人
韓吉只係普通艾人

不過唔排除主席想同佢傾
今集漢吉話艾撚俾唔到希望佢哋所以同意安樂死
其實可以反思一下
艾撚覺得自己自由,但其實係「未來記憶」既奴隸
試諗下佢如果冇睇到「未來記憶」,以自己本身嘅智商會唔會諗到要殺哂艾族以外嘅人呢
佢唔同意安樂死
漢吉又廢諗唔出有用方案
加上事情發展,全部都催向佢睇到嘅未來
佢先「別無選擇」去做佢睇到未來做嘅事
喱套漫畫往往有覺悟死的人都死唔到, 例如萊納
根本兩邊既出發點都唔同
艾倫個邊係以艾人角度出發
滅世消滅所有敵人斬斷仇恨鏈先可以俾到艾人安居樂業既未來
對艾人(如弗洛克)黎講艾倫俾到佢地希望

左膠係企左係敵人個邊諗先話帶唔到希望俾佢
安樂死呢個做法係艾人眼中先至係冇未來
成班左膠又比唔到答案艾主席又要阻止佢
讚成個乜撚安樂死
艾爸睇艾倫未來o既能力係咪唔完整?
有 d 記憶係坐標艾倫俾佢
唔架 斷斷續續 好似所有巨人回憶上幾任宿主咁

坐標果幕冇得肯定 更加特殊 直頭好似實時通訊咁
我前幾個post有提過一個theory
就係進巨所謂既睇到未來能力
其實只係艾倫利用路俾自己記憶佢地睇
即係歷代進巨睇到既「未來」只係艾倫為左達到某一個目的而俾佢地睇既片段
鋪排左咁耐 唔可以話佢趕收尾
但咁既話點解艾爸落教堂殺人全家都唔幫手?
真係要等創哥開估先知艾倫既計劃到底係乜
不過格里沙心態又有啲矛盾
一方面憎恨馬雷人想保護艾人
另一方面作為醫生又唔想見到生靈塗炭
假設艾倫俾佢睇到既野message係唔滅世既話艾人就會萬劫不復
格里沙可能對滅世反感但都會無奈支持艾倫既做法
佢活動範圍係路入面咋喎
咁既話我諗係當時猴哥附近有無腦巨俾始祖控制救佢,
教堂果陣無
然後話艾撚冇solution
其實呢格個巨人紋解左未
笑撚到

btw阿妮「壞」女人好撚正
敗筆係個鼻
94話殺蟻

刻畫冷血<-----仲有125話
阿妮有講對好多野唔care,除左老豆

利:覺得阿妮有人性,例:馬可之死
佢對無關係既人先狠

btw想知
兵長個句「回頭見」
https://ebook.tongli.com.tw/reader/Firebase2.html?bookID=2914731d-c063-46ed-5524-08d852d4d309&isLogin=false&isSerial=true

東立版

其實東立版係咪翻譯最準??
有冇巴打識日文分析下?

1. 韓吉今集係話自己冇比對策艾倫係佢無能為力喎,而唔係英文版所講艾倫冇比解決辦法出黎

2. Annie同2個細佬係咪應該今集死埋?地鳴殺到黎冇走到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞