冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(9)

1001 回覆
33 Like 2 Dislike
上個Post:
https://lih.kg/2107223

有1M HKD/1.5M HKD以上就開HSBC Premier/Citi Gold
HSBC Advance都開到,不過要$800
自己諗開戶原因

呢個Post主要集中討論
低存款要求/無存款要求嘅離岸戶口,證券/投資戶口,Virtual Bank

TLDR
綜合大部分巴打經驗
最少要有個英國/歐洲地址(可以係自己/親戚/朋友/Mail Forwarding地址)
只有香港地址開到部份
有BNO嘅話基本上可以開晒
特區護照都可以開到部分
最好有個外國電話number,下面會講
部分銀行都接受香港電話

美國證券/投資戶口
Interactive Brokers (IB)
有分IBHK同Interactive Brokers LLC (美國)
港版$10000 HKD就開到
不過無SIPC

TD Ameritrade (TD)
有分香港版同美國版

Charles Schwab (CS)
有分香港版,國際版,美國版
國際版有Debit Card (香港地址無,要用其他地址申請)
美國版要SSN
開戶口要最低存款 25K USD
大部分交易免佣金

Firstrade (FT)
無最低存款
大部分交易免佣金
有SIPC保障 (250K USD Cash)
有Debit Card,但係要$25K USD Deposit
美國境外消費有3%手續費

歐洲證券/投資戶口
Swissquote
Dukascopy

滙款選擇
Transferwise
Instarem
Western Union
OFX
Citi Priority (0手續費)
邊間手續費平就揀邊間
通常細數用Third Party
大數TT

輕輕一推
Dukascopy 暫時嚟講香港人應該好容易開到

用香港地址, 香港電話號碼, bno或者特區護照都冇問題

我開嗰陣冇用vpn

關於每季嘅存款入數上限係五千蚊美金
但係你可以email畀佢哋cs, 畀你最近三個月嘅銀行英文 statement佢哋睇(有出糧紀錄)證明自己係有固定收入, 同佢哋講會定期入啲錢落去multi currency account

我send email去畀佢哋, 兩個鐘就批咗增加季度上限
yes...但係我純粹只係存款根本就唔需要張卡
除非我過去歐洲嗰邊啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞