點解巴士佬見到人追巴士唔可以停埋上埋人?

244 回覆
25 Like 102 Dislike
即係都已經見到我跑緊過黎
都只係差2 3秒
都可以關埋門望都唔望就走
我就on撚99等多十幾分鐘一架車
到底係乜撚野心態
玩9你
可能佢見到你個絕望樣會好興奮
有啲係企正係車門都可以當睇唔到直接駛走
有盲點睇唔到
開門係人情 唔開佢都冇責任要理
坐唔到咪坐下架
下下開門入一個又關門又等埋又開門又入一個
有冇諗過會影響車上既人阿 ?
坐唔到咪坐下架

我好明白
但我個case係我後面都已經冇人黎緊
我跑嗰時佢都未關門
係我一跑左幾下佢就關門走
講緊只係差少少
我真係好撚嬲等成十幾分鐘
又唔係關左門拍門開番嗰種
我每次都想一野踢鳩哩啲車對門
坐唔到咪坐下架

我好明白
但我個case係我後面都已經冇人黎緊
我跑嗰時佢都未關門
係我一跑左幾下佢就關門走
講緊只係差少少

我試過幾次等一個 之後上左4-5個
情況就有如等升降機禁左關門制之後叫等埋
最後入個d人比人怒啤啤到出去
唔少巴士佬係咁 好賤
試過追唔到
去左下兩個站上返同一架車再怒睥司機
有啲係企正係車門都可以當睇唔到直接駛走

屌 我試過 揮極手都唔彩我
15a 巴士司機 等左我半個鐘
唔等好正常
唔好咁自我中心。
離站上客俾人捉呀
啱啱好跑到個門口佢即刻關門 仲要意味深長咁望住我
佢真係可以唔開俾你如果佢真係離開過咗個站少少嘅話
開到門俾你係人情
唔開到門俾你係道理
有時候司機都會嫌麻煩
閂咗門鬆咗手制開車
開咗兩米都無見到塊鏡有人跑過嚟
又要剎車拉手制開返門比你
自己聽到都覺麻煩
何況司機呢

好多因素 開左如果後車跟住埋站或者我出站抽線 出左半條線為左你停低 後車以為你出站 但你出左d又停低唔覺意就隊你尾 後車未必係巴士仲有其他街車
人地預你個速度係出站 點知你出到一半又停左 咁你咪影響到人囉
有時因為爭你個幾秒 有機會出車變左無得出 又哂左幾分鐘 班次就係咁有影響
如果你係車長 你會點睇 純粹分享車長既處境比你聽
你就當多多體諒下
講到巴士唔等你係幾咁正常既人
其實到自己追巴士但俾司機閂門駛走個刻咪又係屌出聲
理性撚
其實好多時司機一關門望右鏡打燈開車
呢個時間你先係左面揮手企門口個司機根本無望到你

你望得多人成日追唔到車就明
(我成q日走車,不過而家有app 睇時間好好多)
理性撚

你又知一定個個都屌?咪一碌鳩打一船人啦
我會屌,係屌自己點解唔早啲去個站度等,全世界就你一個呀?搭飛機買曬機票你遲到都唔撚會等你,何況架巴士?
理性撚

預早少少搭巴士 真係好難?
理性撚

你又知一定個個都屌?咪一碌鳩打一船人啦
我會屌,係屌自己點解唔早啲去個站度等,全世界就你一個呀?搭飛機買曬機票你遲到都唔撚會等你,何況架巴士?

好想有人駁到我
快啲啦等唔切
每次見到想搭果部,會判斷一下幾多成機會追到,
大機會先跑,無話思思然等下架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞