《所謂絕對公平的世界》

438 回覆
72 Like 4 Dislike
一陣就會冇體力,GG
多謝你我有繼續寫㗎
得閒幫手推吓post俾多啲人睇
我們一排三人橫列,向著同一個方向前進。

每走一步,就喚出每個人被賦予的一道光,一光一暗,就這樣展開我們的地毯式搜索。

五分鐘前。

「你哋覺得頭頂呢一束光,就係為咗照明,做所謂嘅公共空間咁簡單?」我邊嚼著咖哩飯邊道。

「如果唔係仲可以點?」阿西一頭霧水道。

「你望吓出面。」我用下巴頂向圈外,邊吃邊道:「你哋唔想知出面有啲咩?」

「係有啲好奇嘅……不過可以點?」阿西還是傻傻的問。

「我明啦!你係想用光逐格逐格咁搵吓有啲咩係有用!」蘇昕馬上意會道。

「一百分。即使無嘢有用,睇吓我哋身處嘅環境其實係個咩地方都好,嗰班人都講過,愈多資訊我哋嘅生存機率就會愈大,呢樣幾時都係啱。」我道。

於是乎,我們就如小時候玩燈掣般,將天花板的燈泡又開又關,展開一個漫長的旅程。

不知道界限,眼睛閃得目眩頭昏。雖知此舉定必招人耳目,幸而我們三人一起行動,一人退縮總有一人打氣,否則孤單與挫折感更甚。

路上不足一成是排泄物。

有三成的是碎片,大的小的甚麼顏色甚麼材料都有,可是想不到它們的來源和用途。

其餘甚麼都沒有。

走了大概三十分鐘,我們好像走到了邊界。

前方有牆壁阻隔,左右似乎無止境地延伸,但光線照不到,只能靠瞎子摸象般盲猜。

回望另一方,整片空間滿佈光柱,大得望不見彼岸。

大得生出淡淡的無助感。

還是一無所得。

算了,起碼知道這個地方是有盡頭的。

「其實搵咗咁耐,我哋要搵啲咩?」阿西找得有點不耐煩了。

「就係唔知,先要搵嘛。」雖然我也走得有點氣餒。

「咁不如……我哋抖吓先?」蘇昕按著自己的頭,道:「我對眼有少少攰。」

「我都係呀……薯仔,不如返去?」阿西索性坐在地上。

我還未答話,我們三人的光圈前倏地多了一道光,一個小童身影閃現出我們的眼前。

「嘩嘩!」阿西和蘇昕同時驚叫起來,二人擁作一團。

「你好呀咁多位。」杜數讓冷聲道,舉起手向我們打招呼。

「痴線咩你突然閃出嚟!」我也被他嚇了一跳,回過神來知道是認識的人還好,問道:「無啦啦出現做咩?」

「我見呢邊啲光好似舞台咁閃閃吓,咪過嚟睇吓啲燈係咪壞咗囉。」他冷笑道:「薯仔哥哥,你知道你哋係咁幾顯眼㗎可?」

「無見幾個鐘,說話都仲係咁難聽。」我直言。

「邊位呀?」阿西指著我倆,問道:「你哋識㗎?」

「幾聰明呀。」杜數讓無視他的問題,對我說:「不過咁搵法有排搵喎,同埋中間啲空隙位點算?」

每一個圓形光區都沒有重疊,就算排得再密,圈與圈之間都必然有空隙。

但能力所及的,以約兩米的光線逐步搜索,已經是唯一能做的事,還要斟酌那些無關痛癢的死角嗎?

還是他的意思,是指有其他方法?

「不過你哋鍾意啦。考慮成點?」他說。

「你講咩?」我裝傻反問。

「加入我。」佢說。
啲文真係好L正
好想快啲睇落去
今日有冇文
Sor最近有啲忙
今晚會出
好故必須留名
「喂喂喂,請問呢個係咩狀況?」阿西走到我們中間,湊近我問道:「你係同呢個人一伙?我唔知你喺呢度識其他人嘅?」

「我以為你搵我嗰陣係想私底下處理。」我盯著杜數讓道。

「係呀,但我都唔介意俾你啲朋友知。」他笑道。

阿西和蘇昕帶著疑惑望我。

媽的,我甚麼時候變成了壞人?

「人生就係不停嘅選擇呀。俾啲空間你哋傾吓。」杜數讓說畢,燈滅,不消一會於我們五步之遙閃現,向我叫道:「你加入就過嚟。五分鐘。」

「點解我要揀?」

「總之你而家唔揀,我哋再見面嗰陣就係敵人。」

該死,這個臭屁孩。

還懂耍手段逼我選擇。

剛剛才有少許團隊的模樣,現在就要告吹了嗎?我討厭這個尷尬的決裂。

但我更需要生存。

可是我又不敢擔保,跟誰在一起生存機會較大。

就等於數十小時的感情,與理性分析憧憬的抉擇。

我跟他們兩人說了杜數讓的出現、他的分析、他的「邀請」。其實沒甚麼可說的,就是簡單得很,但阿西愈聽臉愈是不爽,似乎感到我將會離開。

「我本身唔識佢,我亦唔係刻意要隱瞞你哋,只係我一直都未諗好點揀。」我說。

「咁而家呢?」阿西看來不太高興。

他之前說過,不要遺下他。

「我講過,嗰一刻。」蘇昕淡然道:「嗰一刻已經完咗,你想點揀,隨你喜歡。」

如果一定要選擇的話。

抱歉。我還是自私的。

「如果一定要我揀,我諗,我都係離開好啲。」我說畢緩步離開。

「我都估到㗎啦!」阿西瞬即含怒向我罵道:「你從頭到尾都淨係諗自己!」

對。

相比於當領導者,我更想知道這個小子腦袋裡裝著甚麼想法。

我必須留到最後。抱歉。

「啱啱先講完信你,同你一隊,而家話走就走?」

我站到杜數讓面前。

「揀得好。」杜數讓說,然後向他們嚷道:「你哋兩個,要唔要都加入埋我嗰隊?」
「喂,我問你兩個呀。」杜數讓再次叫道。

「你唔係要搵啲有能力嘅人入你嘅團隊咩?」我急在他耳邊問道,我剛弄得一團糟,現在他要他們入隊,豈不是叫我更尷尬嗎?

「我之前係話『物色緊一個可以同我一齊生存嘅團隊』,要有能力嘅人,係你自己諗啫。」

他根本就是這個意思!現在說甚麼屁話?

我完全被玩弄於股掌間,他又用那個笑容對著我,我雖怒卻不敢作聲。

仿佛告訴我,你毫不特別。

「不過我的確係要有能力嘅人,亦都要普通人。」杜數讓小聲地向我笑道。

阿西和蘇昕一陣錯愕後,談了好一陣子,最後還是跟了上來。

「我係……」阿西正想介紹自己。

「阿西,蘇昕。我識你哋。」杜數讓立時打斷,指著自己道:「杜數讓。跟我過嚟。」

「杜數讓個名好熟……點解你識我……」阿西話未說完,杜數讓已邁步離去。

我們三人對上眼神,騎虎難下無奈跟上,一路無話,氣氛尷尬得很。

尤其阿西的神情,應該相當介懷。

我無意打開匣子,免得感覺更怪異,只是默默跟著杜數讓。
其實所謂的跟著他,可真是摸黑地跟,他筆直地往一個方向走,很清楚自己去哪裡,我們只能靠微弱的腳步聲與旁邊的餘光來確認沒跟掉。

「到。」良久,杜數讓走到三道光前。
三圈排列成三角形狀,其中兩圈已坐了兩個人,剩餘的一個他步了進去。

這就是他的家嗎?看起來普通得很。

呀……廢話。

杜數讓示意我們三人都一同建立「公共區域」,於是變成了我們五人包圍著他,欠了一個缺口,否則完滿的話就成了一個六發左輪子彈匣的排列圖案。

我們輪流介紹自己的名字和選擇的資源,這兩個人可真的叫我目瞪口呆。
推 好好睇
好有反烏托邦feel
好正呀 我好鍾意睇嚟啲文
Lm 好正
「阿尼木,刀。」

他單單說了這四個字,臉上所擠出的笑容可讓我頭皮發麻。

這個人全身黑沉,頭髮蠟後只跳出小撮瀏海,星眉劍目,輪廓分明,額上頂著一顆痣,有點像泰國人,臉相清秀得很,卻偏偏散發著一股邪氣。

我必須要說,你可能以為這裡的燈打得很足很刺眼,在光柱內的都看得很清晰,大錯特錯!光從上方而來,平常的角度來說,頭髮、眼睫毛、鼻樑都會擋住光線,看一個人的樣子,陰影左一處右一處的。所以平常即使吃東西,你低下頭也會被自己的影子遮得看不清手上拿著甚麼,必須配合某些角度才方便做事。

而這個人,說話都用鼻孔看著你,任由光線灑滿臉才會滿意,明星般告訴你跟我是不一樣的。

那份自信,卻直接地讓人打從心底感到威脅。

是殺氣。

「我……我係傻傻仔……」餘下的陌生人,用沙啞的聲音將我們的注意力搶過來。

「嗚──嗚嗚嗚!係傻仔……」他更正,忽爾高低嗚叫喊,說話不清不楚。

「係阿尼木叫佢傻仔,佢就叫自己做傻仔。」杜數讓淡然道:「佢有嘅係十盒火柴,我鍾意叫佢柴仔多啲。」

柴仔身形略胖,頭髮蓬鬆,他不止口齒不清,連身體都好像不能好好控制,發抖有時扭動有時,身心都似乎有點障礙。

「你搵返嚟啲人都幾……特別喎。」阿西說,又再瞧一眼柴仔,百思不得其解。

「唔重要,我都唔多解釋。」杜數讓對我們說:「我要同你哋講嘅係,下一次選擇嘅資源係啲咩。」

他假定期限來到,會再一次讓我們選擇資源。

「今次可能會係揀一至三樣,我需要你哋跟足我所講嘅去揀。」

「吓?」

阿西似乎不太同意,道:「點解要咁?揀咩都要你話事?」

「噢,我以為你加入咗我添。」杜數讓淡淡地道:「歡迎你隨時離隊。」

阿西正要反駁,蘇昕卻拍拍他肩膀,轉了個話題向杜數讓問道:「我想問……點解你知嚟緊都係俾我哋揀多次資源?」

她問了個先前我發出的問題。

杜數讓抬起頭閉上眼睛,狀甚不耐煩。

「你哋記唔記得入到嚟,第一句呢個世界同我哋講咩?」他道。

這裡是絕對公平的世界,讓你自己作主的世界。

「呢個係一個如假包換嘅大話,由我哋入到嚟一刻開始,揀選乜嘢作為生存品起,呢個遊戲已經係唔公平。」

「乜唔係人人都有得揀自己想要嘅嘢咩?幾公平呀。」阿西直接吐道。

「你嘅出身、你嘅選擇就係你嘅起跑線,呢個遊戲鬥嘅係智力。如果無人同你換嘢,你拎住十個蘋果諗住點捱三日?未必會死嘅,但係虛弱到連保護蘋果嘅力都無,我第一個就嚟偷哂你啲嘢。你而家仲安然無恙,只係你好彩。」杜數讓指著阿西的腦袋,道:「由入嚟嗰一刻,聰明人就係呢個世界生存嘅皇者。」

我想起一開始找我交涉的男人,他手握鈔票,在這個沒有標準的世界等同拿著一堆廢紙。不知道他現在怎樣?

「其次就係武力。智慧同力量就係呢個世界為王嘅唯一信條。呢兩樣嘢都無嘅,只能依靠運氣續命,等待被淘汰,頂多依附強者,苟延殘喘。」杜數讓刻意盯著阿西說,不知他意會了多少意思。

「無公平之下,又俾你「作主」,即係表面好似俾你話事,實際上只係俾強者日益強盛,貧者愈貧富者愈富、弱肉強食呢個道理不論係邊一個地方都適用。

所謂作主,就係作為最高話事權嘅選擇。點樣揀、管理、保護好自己嘅東西。要有得管理同保護,首先必須要有主體。嚟緊只係第二輪嘅結算,我唔相信只靠當初嗰十樣嘢就可以發展生活,有無附帶其他條件我唔知,但建基呢個思考方向,嚟緊我肯定會再次選擇資源。」

「咁即係……」蘇昕嘗試理解,苦惱地道:「我哋要有計劃咁拎資源,之後再分配,等每個人都生存到?」

「即係我哋可以揀我哋鍾意嘅菜式囉?」阿西轉怒為喜,說得眉飛色舞。

「唉。」杜數讓深深嘆了一口氣,道:「講咁耐都唔明我講咩。算啦,總之你哋聽住……」
樓主你斷喺嚟個位
杜數讓安排了每個人到時候需要選擇的三項資源,眾人無不嘩然。

「你要呢啲嘢做咩呀?好危險喎!」蘇昕驚叫道。

「係囉!我哋唔係應該傾食咩好咩?」阿西嚷道。

「就係咁,保持機密。結算後拎埋自己嘅物資係呢度再見。仲有,同我好好記住,如果有出錯我會踢你出隊,我保證我對團隊以外嘅人,唔會留手,尤其背叛者。」杜數讓冷冰冰地道,雖然他只是一個小孩,震懾人心的程度竟不亞於阿尼木。

分別在於:阿尼木,你怕他的刀;
杜數讓,你在怕的時候已經在他計算之內,陷入「不知何時會中刀」的恐懼中。

眼前一黑,杜數讓的光線霎時消失不見,只剩下他的聲音:「不過我亦都保證,我團隊嘅人未必好食好住,但我會盡能力令佢唔死。」

我才發現,這原來不是他的家。

「痴線!」阿西罵道。

「遲啲再見,咁多位小朋友。」阿尼木咧嘴笑道,與柴仔連同光線相繼消失。

「呢幾個人……好恐怖。」蘇昕說。

「有病就真啦,咩都佢講哂!走啦蘇昕,唔好理佢哋。」阿西說畢拉她離開。

「我勸你哋都係聽杜數讓講好啲。」我說:「佢雖然乞人憎,不過我相信佢嘅能力。」

「收聲啦!」阿西向我罵道:「你係佢嘅人梗係咁講啦!」

「我想聽佢講。」蘇昕向阿西說,然後轉頭向我問道:「你真係信佢?」

「嗯,佢好聰明,分析得好透徹,仲要係個細路仔,唔到我唔服。」我苦笑道:「再者,我唔知佢會點對付背叛者,都踩咗一隻腳落水,就即管睇吓點。」

「好笑。」阿西向我嘲笑道:「你好似啱啱先想背叛我哋?」

他一直對我窮追猛打,我無言以對。

「你點睇佢個計劃?」蘇昕問。

我頓了一頓,道:「我唔知佢要嗰啲嘢嚟做乜,不過我相信佢唔會做無意義嘅嘢。」

雖然,他對我提出的要求叫我懊惱不已。

「如果你信佢,我都信。」蘇昕如此說。

我愣了一下,說:「多謝。」。

我不知道她從何而來的信心,令我有點受寵若驚。

也許是她對所有弱勢人士的關心引致吧,在阿西的追擊下我的確變了只有歪理的壞蛋。

「你哋跟住佢我覺得都安全,認真諗諗佢。」我瞧了阿西一眼,在他打算發難前,我先搶道:「我走先。記住點都留返支水俾自己。」

好了,離開離開。

終於可以讓我好好思考一下。

頭痛得很……

杜數讓那邊的兩個人,肯定不是胡亂選的。

雖然不知阿尼木有多能打,但他明顯就是武力的象徵,將他放在自己身邊等同有個保鏢一樣,加起來就是智慧與力量的組合,這個好懂。

柴仔這種人,沒有威脅性……應該說傀儡一樣。可能就是看中這一點,找一個可以容易操控的。

是棋子麼?

那收留蘇昕和阿西入隊應該是同樣的理由,他必須要得到某些資源,就需要聽話的棋子。

該死,那我也是棋子嗎?將我玩得團團轉還要說些瘋狂的話,他真是個瘋子。

與其說這個是團隊,倒不如說是建立國家,造一個「王」。
「王」搜刮下來的的民脂民膏都是我們僅有的,我們都必須甘心樂意地進貢,滿足他的要求。
而這個國家能有多少功力保護他的庶民,就不得而知了。

我突然間想起那個人,明白他說甚麼了。

姓莫的。
杜數讓喺我心目中嘅形象係鋼鍊嘅派拉特
一路睇就一路不自覺咁諗起佢
似喇 我心目中都係差唔多
請假幾日
全天工作出唔到
以為請幾日假寫文
我都想呀
樓主加油呀我哋等你返嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞