入黎放低你隻龜4

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
短期內應該都唔洗煩住既,未咁快大啦
我用玻璃箱,燈放網頂囉,uvb擺中間,夠照晒啦
放隻龜落個缸到,水過背,再用牙刷慢慢刷,佢如果好唔like就下次再刷,唔使捉住佢

佢叫西瓜仔係隻火焰龜嚟
有冇好龜書推介
我個箱50cm 高左右,擺網頂入面個溫度通常30度,但摸落啲底材係唔太暖佢地會唔會覺得凍

新人報到 想知火焰龜學名叫咩

養左5年巴西囡囡,今年第一次生蛋🥰
有冇用有探頭果d 溫濕度計?會準d,我都未試過摸底材係暖
好肥美
都好肥美下喎
好似就係火焰龜
就咁擺個箱底
我自己就用aog果隻,可以睇到兩個溫度
佢好鐘意週圍行八卦嫁,唔郁應該仲肥
我通常會攞隻手遮住佢個頭先同佢刷背,通常佢會縮返入去之後唔郁,一陣之後會再郁返就再拎開手再重覆上面步驟,咁就可以順利刷完(重點係水唔好過背之後遮住佢個頭撳返佢落水,咁先唔會浸到佢,唔好拎佢上手刷)

但我覺得佢地唔喜牙刷,我用百潔布軟個面刷快啲佢又冇咁多反抗
賴屎問題我做法係,放佢係同一個刷背水盆度等佢自己便便,一開頭唔肯去我就會比幾粒糧佢食,一定要便便完先沖乾佢放佢出黎玩,咁佢就唔會週地瀨屎。

不過如果朝早落街曬太陽就有啲難講因為佢地朝早唔只去一轉,佢就算屋企去完便便,曬太陽曬到爽都會無啦啦黎料咁就要清潔,所以我會避開太早落樓。
https://b-ok.global/book/696387/793068

識睇英文嘅話
我覺得呢本好好
其實巴西真係好唔適合香港人養養下旦龜好過
應該唔止養一隻?好少人一養就養八角
得呢隻咋

2013年呀媽係城門水塘執的,佢以為係金錢龜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞