已經忍唔撚到香港政府好想爆

1001 回覆
2866 Like 87 Dislike
有錢佬係既得利益者仲廢
想完好翻工啦
香港不嬲冇科技
我冇話有定冇問題喎

我都想知有咩地方咁正
可以低失業率人工唔錯之餘衣食住行係平
所以問下
點解???

因為班高官全部有物業,未涯過苦,日日坐係office 逗緊每月幾十萬人工, 仲同我地講只係中產,放假同普通人一樣都係屋企嘆下咖啡。

幾多人連一間人住既屋企都無

你試下住係d 劏房度,每月逗份糧全部俾晒租,睇你仲係咪好似普通人咁係屋企嘆咖啡

根本d 官全部都好離地,完全無用腦諗過,只諗自己,理得你住天橋底, 我只要覺得我係中產,我做緊d 平民百姓既野,佢地只會覺得我都好慘
香港地打工仔幾十萬一個月人工的確係中產
高級中產
買層太古城一千尺望海都做難
起公屋 你地唔會有份 求其揾工入息都爆登
如果全部地起公屋,稅收一定到3成先唯到皮
資本社會就係咁現實,點解我住私樓要補貼咁多人上公屋。咁不如共產啦
冇儲蓄習慣, 洗腳唔抺腳,
根本就冇資格學人講買樓

【月光族】年輕人裝身+打機+食=成份糧 「我唔會儲錢,除非要買嘢。」
https://hk.appledaily.com/lifestyle/20180818/OMBFRXYM3CBJWDYYARTYU4COPE/

【借錢梗要還】80後欠卡數329億 95後卡數更激增近六成
https://hk.appledaily.com/finance/20180709/YLSTHBYSRJ2W4ILUOOXUDXM6YU/
新加坡一半收入無左
世界唔係非黑即白 得貴同平 仲有樣野叫中間

其他地方可能係偏貴,但香港係貴撚到離哂地
一萬蚊一個月點唔月光
香港啲稅夠平到離晒地啦,仲有收入已經係偏高
咁即係邊度
真心想知
退休移民過去
因為你係香港人

- 完 -
住是確保你有地方住,並唔係置業
好多後生一代唔係住屋問題同置業問題混淆
香港新一代有邊個要訓家,你地係要求緊獨立空間
廢人應該係地產商
八萬五又反對
丁權又反對
填海又反對
抵自己人無屋住
其實有無諗過係你自己問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞