已經忍唔撚到香港政府好想爆

1001 回覆
2866 Like 87 Dislike
其實呢....
樓呢樣野,其實全球好多大城巿都係有咁的問題,藍屍係最鐘意用呢個論點。
但係個問題係,人地New york或London,你覺得貴,你可以走去國內其他地方。都係US, 都係UK,同一個制度。但香港,走撚得去邊? 你老味。
呢樣野己經冇得比....

即係有時我都唔係好明...
拿,全世界,能源、食物、食水呢d。其實都係有監管,因為係必要生存的元素。但點解樓真係好似冇乜監管。個政府可以由得個樓價暴走?
你話你可以租。但其實依家租都唔合理啦下話,個價錢。
咁如果你話住唔算必須,你可以瞓天穚低,瞓體育館的。咁能源都唔係必須啦。你可以商場嘆冷氣,你都唔駛煮野食架,你咪日日去老麥食二手薯條執垃圾囉。
即係我唔係好明呢個係咩邏輯...?係咪我個人係太社會主義?
即係依家香港,如果你唔計少部分真係做實業的人,最撚有錢果班就係靠收租,錢搵錢,對社會乜撚野貢獻都冇果班人。合理?
喂,成日話香港低稅,屌你老母,租同樓價咪一種間接稅囉,你個政府靠賣地嘛。呢種稅係累退架喎,越有錢,你付出的比例係越少喎。有冇病?
政策應該係跟住時代進步
無話唔可以政府拆完 起居屋再比返一個單位佢地
個腦就唔好 好似政府咁死

唔通用一萬億去填海就叫醒 咪傻啦
分分中又超支兩三倍
填海仲慢過拆完舊樓再起
係呀如果結婚兩個人冇樓真係會有好多問題
由頭到尾都係咁。
其實由細細個開始我地教育制度己經係咁。
一出世就不斷竟爭,係咁操你班友考試,你要服從個遊戲規則,你嚮個社會就有得相對容易咁樣上位。
個腦淨係諗考試,冇空閒時間諗其他野。其實個教育制度最想陪養咁的人。咁但係近呢幾十年,資訊的取得越來越容易,成本越來越低。令到d人有空間諗其他野。所以中共先咁想控制資訊流通。
佢地係根本唔希望佢地的國民係識思考。最好乜都唔撚理。淨係幫個社會去賺錢,付出勞動力同青春。
同意

香港個公屋制度真係非常有問題
又乜理由本地人同大陸新移民的入場門檻係一樣,
但有d新移民係大陸收埋幾層樓,幾個舖
房屋署又唔查喎

仲有公屋富戶仲離譜,上市公司主席的父母又霸住公屋,搵幾十萬一個月的律師,醫生,基金經理又霸,根本入息一超過申請上限3倍就應該走啦。
直接導致好多有需要的人冇得住公屋

睇下公屋停車場,成日泊左好多名貴跑車。

另外就係巴打你指出的,一過入息限額就乜補助都冇,都係好離譜
醒目仔
你話拆就拆呀
1.人地唔肯接受你賠償,好似大陸咁強拆呀
2.大撚把大業主想食哂小業主個賠償,唔肯按業權份額收賠償既case 啦
3.仲有好多戶係根本搵唔到個業主,stuck 左係到
4.你想引用land resumption ordinance 都冇用,因為你唔會過到 necessary and the only course 呢個門鑑
政府做野要有legal basis, 你有咩legal power 去搞人地個私人業權先,格梗搞咪ultra vires 比人jr 拖幾年囉
5. 好多老人家就係住幾廿年,你叫佢搬都唔撚肯

仲有,
拆完班友住邊呀, 唔單止業主,仲有好多劏房租客
咪又要安置佢地
而家講緊公屋條隊咁長,居屋講緊超額幾十倍
你咪姐係喺綠表白表到搶飯食之嘛

諗野諗多幾步,唔好淨係睇表面啦
我明呀。我認為你個結論完全係正確。
所以我成日都話,中國同港共果班撚樣,佢地唔係一個政府,佢地係一個利益集團去搵著數,惠及自己後代。
我都曾經天真咁諗過,中國去封撚曬d網,連一d資訊性的野都封埋,咁個國家的人民咪永遠唔會進步。其實道理好簡單,佢就係想d人唔進步。
人民會思考,對政府來講係半點好處都冇。咁當然,你個社會會進步,你成個社會的產出都會增加,高層或者可以撈更多油水。
但個問題係,咁樣做的時候,同時亦都有風險,佢地可能會被推翻。呢班撚樣,係會為左維護自己個人利益,半點風險都唔會冒。佢地係會寧願成個國家唔進步,都要保住自己權力,千秋萬代。佢地就係咁。
咁好老實講 你一開始個comment明係引戢
大陸落黎唔應該可以申請公屋
香港資源當然留返香港人使用
我覺得分開幾件事。
上年同今年咁大型社會運動。我一向覺得唔係單一原因引致。
當然,反送中係最直接導火線。同埋都見到香港的自由一步步被收窄。呢樣野我覺得係最直接。

但,其實香港自從97淪陷以來,係積壓極大量的社會問題,係冇人去解決過。我認為呢個都係爆發的原因之一。但藍絲好鐘意污名化呢樣野,屈尻d後生因為買唔到樓先出來搞事。將社會運動歸咎於單一原因。咁當然係唔岩啦。

咁當然中共係從來都唔會反省自己,自己一定冇錯,一定係其他人錯,其他人搞事,我自己果套就最岩。你一搞事,就要加強管制。
基本上,中共思維=藍絲廢老思維。所以佢地先咁撚夾。
呢個真。

1)大撚把大業主(其實只要有幾個仆街持有岩岩多過20%業權就得)食哂小業主個賠償,唔肯按業權份額收賠償既case 啦

我的朋友果幢舊樓(危樓),只得30個業主。傾集體出售傾左超過15年,就係有幾個仆街死都唔肯按業主份數計賠償

結果幾個人攬炒晒所有業主

2)政府自己到處設高限,嚴控地積比,都係阻礙重建。
班狗官能力當然係低。但佢地個位都唔駛咩IQ160,佢地只係址線公仔,只要夠無恥就做到。

咁當然,林奠個仔都比人捉左做人質,都唔到佢唔聽話,但係就算冇人質,呢條八婆都係反社會人格。
其實好簡單,佢地覺得依家香港情況重係控制到,根本佢地就唔在乎。理得你七百萬人上街,國際屌撚爆佢都唔關佢事。只要佢自己條命同d錢冇受威脅,wfc。做完特首,學689咁上大陸做狗官,一樣賺到笑。
首先
唔係話拆就拆 只係建議
好明顯政府係完全無政策起舊區重建個方面
深水埗舊樓已經有成50年樓齡
雖然專家話可以有100年 但唔通等到佢冧樓先拆?

唔係諗唔諗多步嘅問題 而係政府有無諗過行動嘅問題
如果佢真係有諗過行動就唔會出現到咁多劏房啦?
樓價都唔會推到咁爆?

成個市建局同政府就好似 劏呀 由佢劏
到時冧樓死人又唔關我事 冧左仲好 我可以重建
ching 咪咁理想化啦
係人都知要重建市區啦
之前個土地大便論,咪已經有社區更新呢個選項
仲有,個時計第時土地需求個時,都有計重建安置既土地demand,仲被人質疑話政府報大數添

貼地啲,我頭先講個堆問題咪就係現實世界重建既阻力
你有咩idea 去解決先
唔係一句鬧政府乜都唔做,就解決左個問題

而家咁既單幢重建模式社區更新根本唔合適
舊區車路,行人路窄,又多街口,起新樓住多咁多戶,交通根本容納唔到
其實要做,係成個深水埗,長沙灣收返哂再起過
但呢個政府邊有呢個政治能量做呢樣野
仲有,邊個出錢收d 舊區,用公帑?
巴打算啦
兒登仔好多都係咁上下

講黎都哂氣
比大陸人霸曬啲公屋
香港人上車無期/捱貴樓益政府
所以政府繼續托市,繼續賣港

好多5毛同熱狗回覆..
係房屋台到講呢d話題,班奴隸會衝入黎話係你個人問題而買唔到樓
繼續痴住老母住,喺連登指點天下啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞