屯門樓討論 (9)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
小弟住緊翠林花園 , 330呎 (果陣上車) 見而家都有人放緊450-470
下年年頭夠3年, 其實係咪應該快手D換? 因為樓齡都31歲
(黎緊屯馬線X期 + 東涌條subway又開)

諗緊換返屯門區內定元朗..or 深井?
睇好多因素wo
例如你邊到返工 需唔需要近屋企人
影響你選擇嘅地點
你可以負擔到幾多
定你想提升呎數 房數 周邊配套 景觀 等等
提升呎數咋 同埋想換後生D...
因為都31年...
又想大d 又想年輕d 就要比多d錢 換個20年樓 屯門元朗黎講冇乜選擇
半新樓溢價高
深井就咪諗啦又唔新又荒蕪
想新屯門都有泳池區 同兆康廿年內嘅樓
不過泳池lump sum唔細
貪新元朗就仲多

諗深井情願你揀東涌 又大又新
係架 , 放左翠林的話
加少少 , 應該target 6.3m 內
想屋苑 , 有冇咩建議?
泳池果邊有諗 , 但又沉降 又質素麻麻
所以無諗呀...
本身有諗過愛琴
問題係翠林個單位岩岩3年 你要還幾多貸款? 還完 你仲要計好數 例如入息 首期幾多 仲要諗你可能要揾屋租住先 未必一放就有人買
如果話換層800就換啫,450換630,爭咁少,好鍾意比雜費咩
係呀 , 我當時借8成既
而家本多左DD 想斬掉重練咋
我知呀 樓換樓既問題 已經諗左...
應該我係行穩陣派 , 先賣後買
最差都係要租酒店住住先
藍地兩房通常幾多錢租?
認真,你個case 換層貴150-170嘅樓,首先層樓唔會新+大好多,你應該過幾年又想砍多次重練

其次你而家換plan,當你爭銀行300萬,一年利息又爭一萬

最重要係咩呀?係你一來一回淨係印花稅AA佣律師費都要用30萬,即係你付出180萬去換價值150萬嘅嘢,成本要20%,條數唔係咁啱

有錢多倒不如喺翠林/大興/康德買返個車位上會,第日再儲多啲一口氣換間啱心水嘅
兆康西鐵站見豫豐綠怡9500-12000月租都有
果邊d車位買得過咩
btw 瓏仔車位幾錢 洗唔洗2球
佢換樓洗費都30萬,康德車位捕吓應該1球內有貨(已經高位跌3成),雜費3萬左右,慳咗嘅雜費差唔多等如車位價值3成,買車位個cashflow 又好過換樓,諗唔到佢個case 點解要換樓

瓏仔車位唔抵買,兩舊半一個,租得四千鬆
我都係租租
盈豐嗰邊印象中好多鬼鼠320位,無買過嗰邊車位答你唔到

住緊E嗰隻則
改咗開廚 用細餐枱
細房放書櫃同晾衫 大房放衣櫃同睡床
兩個人都唔係成日上去所以雜物唔多
同意窗台無咩用 但我覺得露台/工作平台更加濕鳩 仲要計埋入實呎

叠茵外牆係幾殘幾柒
原裝都唔好睇 但全爆之後舒服好多
十分鐘內去到西鐵站 放工唔趕時間可以搭巴士 都算係咁喇
睇budget做人啦
點解唔討論下天水圍????
有無睇topic 呀
呢隻則咁用係最正,任何一吋都用盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞