屯門樓討論 (9)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我覺得普遍區外人搭開鐵既就會中意疊仔
兆康區果邊同市中心客源都唔同
一個環境清靜+西鐵交通穩定
另一邊咩都有巴士又多
但係要睇屯公生唔生性
唔會有一邊贏哂架wo
啟德站夠話直去中環 結果咪係要轉車
係有起 但方案唔同哂 佢賣樓時係sell直出中環
其實2004年個陣九鐵已經決定咗將沙中線分拆做東西線同南北線
只不過啲發展商攞沙中線個名繼續sell
咩料 而家啲人買樓係用租樓心態去睇 睇咁短期 個ssd都3年喎
冇話疊茵而家一無是處 要住上蓋 做雙租租佢囉 兩房先一萬一 業主整次漏水都用十萬
但係過5年同有新發展嘅地區比 就真係完全冇優勢
簡單講 將來佢有嘅野 泳池碼頭都有
泳池碼頭而家已經有嘅野 佢呢十幾年都唔會有 根本個社區停滯不前
想唔搭車買少少野都要走去富泰(雖然聚康都係)

唱好佢都唔洗吹到鐵路萬能 回程由其他線一路迫迫迫企企企到天水圍先有啲空間抖個氣
其實有冇人知點解藍浪海灣 個價咁低 明明最近荃灣 黎緊又屯廷線
豐連二手買唔買得過
拆咗湖景邨起瓏門2.0
2房5門歸心堅係難攪

粉紅係梳化
我諗應該算小工程
海典高質係指起樓質素?
但俾樓圍住,河景都好快無埋
係 南浪出名漏水起得差
海典買向東南應該冇野遮喎 擔心南浪個景好過啦
海典個則勁西 兩間房細到hihi 個露台用哂d位
小弟住緊翠林花園 , 330呎 (果陣上車) 見而家都有人放緊450-470
下年年頭夠3年, 其實係咪應該快手D換? 因為樓齡都31歲
(黎緊屯馬線X期 + 東涌條subway又開)

諗緊換返屯門區內定元朗..or 深井?
我尻畫
我諗咁樣改動比較細
睇好多因素wo
例如你邊到返工 需唔需要近屋企人
影響你選擇嘅地點
你可以負擔到幾多
定你想提升呎數 房數 周邊配套 景觀 等等
提升呎數咋 同埋想換後生D...
因為都31年...
又想大d 又想年輕d 就要比多d錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞