屯門樓討論 (9)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
假設買家無任何按揭貸款/擔保在身,可借5成
如果我係買家我都會連約買呢間,以下係基於條租係真嘅嚟討論:
1)而家放272出去做唔到呢個租金水平
2)以而家市況,做到3% yield 嘅單位唔多,就算有都多數係近40年嘅樓,呢間算後生,仲要係屋苑盤,真係要講多次,條租好吸引
3)單位本身輕微低於市價,但係參考佢呢條租,你可以推斷間屋係靚裝
以而家市況,真係荀嘅大把人爭,係剩低呢類連約盤可以篩走部分唔夠首期嘅買家,有得買點解唔買
你又知佢幾錢租
內文講咗1萬
行過對面一分鐘路程渣喎
冠峰係大陸不知名發展商起既,好多年前已經有問題,恆順同恆豐恆隆起,我自己未聽過有漏水問題。當然,再行遠少少,怡豐新紅雞起既,就梗正,價錢貴少少,不過好似都唔過萬二
屯門屯興路擬建2,700伙公營屋 距市中心僅十分鐘路程
https://lih.kg/2205064

剛剛買左怡峰園既有咩睇法
蝗蟲村wor , 真係無影響?
原來年頭已經有新聞?🤔
邊洗10分鐘,5分鐘內一定到,超近
人口突然多左咁多,好大可能根本想翻起柸渡經置樂去三聖既鐵路(好多年前擱置左),家陣有曬人口因素,又可以燒銀紙囉
人口多左係要填個明日大嶼, 送錢俾支那. 唔會整條咁鬼un 既鐵
明日大嶼咁大件邊有咁輕易過,拆散就易多得,10件8件加埋都上千億
杯渡 何福堂轉彎位係有預留位
但係當洪水橋同元朗南都一早ban咗輕鐵嘅時候
唔覺得政府會再起輕鐵新路段
發多陣夢好起身
掃管笏
今時今日既財政儲備,加上政府咁樣派錢俾中資,好難睇到有機會明日大嶼成到事。
都係果句,拆散玩似樣d, 分分鐘起條洪水橋到三聖架空電車,明日大嶼都未有影
屯門城 · 點錄首宗SSD鬆綁成交 投資客420萬元承接開放式單位

美聯物業屯門卓爾居分行高級營業經理羅立恒表示,二手交投轉旺,不乏投資客出動物色筍盤,屯門城 · 點日前錄得首宗二手成交,一個SSD鬆綁開放式單位日前經美聯促成交易,由投資客以420萬元承接。

剛成交單位為城 · 點中層E室,實用面積約232平方呎,開放式間隔,向東望山景。羅立恒稱,買家為區內客,有意物色價格相宜及新盤物業,擬作出租投資用,有見上址符合預算,而且景觀不俗,並且內櫳新淨,睇樓1次即決定入市做業主。原業主於SSD期限屆滿後,即開價約430萬元放售,雙方議價後以420萬元成交,折合實用呎價約18,103元。

原業主於2017年9月份以約355.7萬元購入上述物業,轉手帳面獲利約64.3萬元,升值約18.1%。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞