[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(20)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
未必嘅

可能個半月啦
expected 下星期呀!
上次8月用buyandship等左一個禮拜就到手
唔該巴打先 見Soekris1101有USB輸入 請問我係咪就咁由dap插條USB落去就可以用?
諗緊 sony a1m2 定係shure aonic 50
如果用隻qa390 推隻d8000會唔會太cheap推唔哂
兩款定位唔同喎,你主要想要啲咩?

應該唔會,我當佢枱機理解,只係用電池
我上英京試左一陣聽落過我自己關但想搵有無更好
之前上過ECT玩burson audio condutor但太耐唔記得左隻聲
burson 係幾好呀,就咁soloist都好聽
可以試埋adi-2 dac
rme adi-2 dac? 有無邊到有得試下?
因為我想直上一個正既dac amp combo唔洗成日諗升級個source
耳機就諗緊D8000/focal clear professional/ meze隻empyrean, D8000好重但個聲幾正, 而隻empyrean就空氣感差dd, focal clear 就易推同中性聲好似都唔錯
No offense,點解係Clear Professional而唔係Utopia?
我係dma試隻utopia好似要arche先推得好聲, 而clear professional好似容易控制好多
我其實無咩點試過台機唔知utopia係其他機表現如何, 但D8000同empyrean用qa390已經推到唔錯聲出黎所以我先有興趣考慮佢兩隻
曾福琴行有得試adi-2 dac
empyrean同HD800s一樣應該都係深坑嚟
認真玩就會一闊三大
empyrean空氣感差有機會同amp有關

qa390帶出街
QA390我係攞英京個demo試咋
HD800s 既聲好無音樂感人聲又後, 我又唔玩古典所以不了
Empyrean都係易推得有正常聲但難推得好, 所以先想睇下用靚少少萬幾budget左右既dac amp會唔會再正d, 定focal arche+ utopia 1 set過算
想直上試下Hugo TT2,再上就係Dave同dcs太貴
TT2推D8K同empyrean之類平板足夠

音樂感偏重source & amp,唔好太怪落隻耳機

聽流行既話,平板係唔錯選擇
偏中港pop既,特別係人聲慢歌,試下hihiman
偏歐美既可以試LCD4
D8KPro同Empyrean算新貴,台灣目前熱門大耳
我都想上TT2,不過都出咗2年
儲住錢等下一代
我用緊Hugo 2,等佢出balance out就會轉上TT,如果TT3都係冇balance out我估我都係用Hugo 2就夠了
rob講咗唔會出balance,除非換人design
出TT3既話,DAVE都應該會upgrade,希望快D有新野睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞