關於面試完後既習慣

68 回覆
2 Like 107 Dislike
我今年fg, 比個參考你,design行業

有大約2x份interviews,
頭15-18份有寫thank you letter (跟上網講), 得3份有電話, 全部賤價offers( 有2份仲要係中資+1英資)

之後大約十份,全部唔撚寫, follow up都唔理,由鳩佢, 有6個高於市價offers( 大部份港資+英美資)

證明香港人唔受依套,
唔好再send乜柒thank you letter,
係請你就請, 唔好搞d不切實際嘅野
interview表現基本差唔多
完左直接講ok, 寫thank you letter就做多左
好好奇thank you letter 可以寫啲咩
一份好嘅thank you letter唔單只要thank you, 仲要follow up+記得interview細節, 同唔可以有破綻, 起碼用1-2粒鐘修到perfect

用同樣時間,可以寄多最少3-6份cv啦,
因為改下key words/ 配合公司&exp就send得, care嘅細節少好多

無謂哂自己時間
一樣
老實講睇你咩工 同埋個職位會唔會多人爭
呢d野都係make a good impression 禮禮貌貌咁樣姐 方便佢記得你
係咁易做下就得
佢係鐘意你就鐘意你 唔鐘意你就唔鐘意你

有d人interview 好鬼冷淡 但email 個陣又講到點天花龍鳳 幾想加入公司咁
都冇鬼用冇幫助
好似識女仔咁 人地對你無意思你做幾多野都唔會有用

https://youtu.be/ejgfmPJ_qnE
寫thank you letter 真係做多左
你話去professional interview 完,奶下個考官,都情有可原,見工平起平坐,做到咁低下做乜?
Send多幾份cv好過
老實講有得in之後都係睇有冇緣
有緣都要睇好無做
D人夾唔夾
如果唔係試用期都走
岀嚟做嘢就知好多時真係睇運
有時鳩下鳩下會揾到好工
有時日日send幾十份cv都無得in
agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞