因為ex,我決定向全世界嘅女人報仇10 (真大結局)

1001 回覆
208 Like 17 Dislike
外轉 (二)

11:30 PM
Rachel: Hey 得唔得閒呀

咁多個fd入面,得Nora知道我同呀文啲嘢。嗰次呀文同Nicole去左台灣,我就係同Nora一齊去飲酒...。記得嗰陣時我仲要飲醉打左比呀文...,勁尷尬。

Nora: 做咩呀 我就訓啦 Zzz🥱聽日6 點起呀
R: 陪下我啦😭😭佢到依家都未番屋企 我好擔心佢呀...
N:吓 咁夜 佢唔係同個Ex一齊咩
R: 嗯...
R: 佢話去拎番條屋企鎖匙
N:但係拎鎖匙洗唔洗拎咁耐呀
R: 我都唔知呀
R: 我唔想搵佢 廢時搞到我好似唔信佢咁
N: 嗯。但係你真係信佢咩?佢之前有冇試過咁呀?

我唔想同佢講之前呀文同Nicole 又攬又錫嘅事,我唔想呀文係我啲fd面前尷尬。

R: 都無嘅
N: 唉 真心嘅 你唔好咁信佢啦 我唔想你比佢呃 佢咁夜唔都番 又無同你講咩事 你真係覺得無事發生?
R:但我可以點,打去同佢嘈?定衝去搵佢呀...
N:你冷靜啲啦⋯⋯
R: Sorry 我好似發左你脾氣咁🥺 你訓先啦 你聽日唔係番早咩
N: 你掂唔掂嫁 我可以陪多你一陣 唔訓都陪你衝出搵條仆街
R: haha 唔洗啦 你訓啦 thanks
N: 好啦! 有事就打比我啦 good night
R: Sweet dreams ❤️

我都想同呀文拖住訓,發個好夢。但佢到底做緊咩?!我信佢唔會做得太過分,但始終依家都咁夜無理由仲未番。

我心中有無限嘅想像,你會唔會抱住佢,而佢又捉住你唔放 唔比你番屋企。你會唔會決定左唔要我呀?呀文...唉... 我唔可以亂諗。周紫凝,你要信佢呀!你應承左要信佢嫁!

12:15AM
我沖完涼就趴左係床上面,成個空間散發住我同呀文嘅體味,同埋水味。哈哈...點解會諗啲咁嘅野嫁,比呀文教壞哂。好掛住呀文呀!我應唔應該打比佢好,我打去會唔會唔係咁好呢,但係都12點幾啦喎...唔係囉,我係佢女朋友,打去問下都好正常姐。

「喂!文仔..你仲未食完飯呀?」
「食完啦..我地行緊..」
行緊?!咁夜可以去邊到行...
「哦..好啦咁,你唔好太夜呀,小心啲」
「嗯..!你唔洗等我啦傻妹」
唔洗等?!姐係有排都未番?
「嗯....咁..我收線啦..」
「好..唔洗擔心~」
「好啦,掰掰」呢一刻我好忐忑,講真我唔信佢真係淨係行,但如果佢真係做左啲好過分嘅事,我應唔該原諒佢呢?

我無拍過好多次拖,由細到大都唔係好識同男仔相處,細個對得最多嘅係狗仔。狗仔好乖好醒目,你只要成日陪左佢,留意佢嘅一舉一動,比多啲關心佢,佢會感受到,跟住就會慢慢同佢親近到。有時我會不知不覺用左同狗仔嘅相處模式同男朋友相處,比佢無限嘅愛同包容,因為我信佢有朝一日會感受到。但我啲朋友都成日話我對男朋友太好,比哂所以嘅愛佢,完全冇愛自己。

對於呀文,我完全迷失左,佢就好似有種魔力,令我慢慢咁愛得愈來愈深。啱啱一齊果陣,我地好sweet,係我第一次拍拖拍得咁開心,果陣時我地嘅世界冇Nicole,呀文一心一意對我好,比左個最難忘嘅生日我,令我感受從未感受過嘅愛。
但Nicole 嘅出現,我feel 到佢開始動搖... 跟住從未有過嘅恐懼感慢慢浮現,我好驚呀文會突然之間走左。直到呀文同我講佢同Nicole 又抱又錫咁,我真係完全失控左。

1:00AM

突然間,我聽到推門聲,我聽到呀文去左沖涼。

到底我應唔應該問佢發生咩事呢?

佢沖完涼。入到房,我feel到佢有少少攰,「咁夜嘅?」我唔夠膽直接問佢。
「冇呀..我地傾左一陣計。係喎,我拎返佢條鎖匙啦」佢好似唔想講太多,係咪我諗多咗?我總係覺得 佢好似有嘢瞞住我。
「好啦...快啲訓啦傻瓜」我錫左佢一啖,我好想佢抱抱同我講「傻瓜,我愛你。」
「嗯,早抖」但佢無察覺我嘅不安。
「早抖~」

熄左燈之後,呀文好快就訓著左,我背住呀文訓。我嘗試唔再諗今日發生嘅事,但我控制唔到。我雖然好愛呀文,但如果佢同Nicole ....我真係唔知我係唔係可以承受到,呢個係我底線。我可以接受你心入面暫時仲有佢...但係可唔可以唔好比我知呀...我會好心痛...
左眼嘅淚水忍唔住流左出嚟,吉到右眼。我偷偷地望呀文,好彩佢訓得好林。我唔想比佢知道我亂諗野,因為我信佢。
支持繼續出外轉
聽日有冇文
盲目地愛一個人,就算佢點衰點賤,都仲肯去選擇比藉口自己而去信個賤人,這就是愛情。
如果癡癡的等 某日終於可等到 一生中最愛(唔好意思用左奶共廢老嘅歌),周紫凝一路等,終於等到條仆街肯對佢表明心跡,就算條仆街心裏面有第二個都唔介意,而不斷比藉口自己去愛條仆街,就知對佢對條仆街嘅愛有幾咁深,把握到最好嘅時機同條仆街一齊,條仆街點錯都唔放棄,抵你做世界冠軍。
多謝支持
答唔到你住
樓主我會默默地追
我依家對你嘅文唔再係呀文同Nicole 嘅激情
而係呀文同Rachel 嘅細水長流
見到Nicole 真係好難再相信愛情

凝凝愛條仆街愛撚到失去理智.....就算察覺到條仆街咁夜先翻黎,有嘢瞞住自己,都寧願呃自己,催眠自己要相信仆街文。一次又一次包容同原諒條仆街犯過嘅過錯,再加上又陪係條仆街身邊咁多年,陪佢走出低潮,為佢默默付出,對條仆街嘅付出多過佢咁多。甚至最後唔去計較條仆街犯過嘅錯,只係想同條仆街一齊行落去,就憑以上呢啲就抵條仆街最後揀咗你,做佢嘅終生伴侶。btw 好在條仆街最後都叫迷途知返,揀咗周紫凝做佢終生伴侶,如果唔係真係憎鳩仆街文一世。
細水長流都係好重要嘅階段
支持外傳
等你!
譚詠麟仆街啫 首歌無罪嘅 一首歌嘅誕生 歌手嘅功勞只係其中一部份
信黨,沒事
唔make sense 發生咁多野 Nicole話唔搵就唔搵?
成個鋪排又突兀又唔合理
同埋好似古代人咁 無電話用 咁多時間搵對方 都唔搵
你會唔會鐘意一個人 無啦啦玩消失啊
終於都Live左
真係好故,如果係一開頭就追應該會好期待樓主出故
希望外傳會帶返個happy ending俾nicole
難得決定唔拜金搵到真愛又咁離佢而去,好重情傷
見到有人話阿文同rachel嘅愛係細水長流真係得啖笑
兩情相悅就話啫
而家擺明阿文心有所屬
咁都有得吹奏?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞