因為ex,我決定向全世界嘅女人報仇10 (真大結局)

1001 回覆
208 Like 17 Dislike
不過想問樓豬最尾嗰段對話係夢境定點,睇落去迷迷糊糊,又冇明確咁有講邊個同邊嗰講嘢,但呀文又話唔會癲到為nicole放棄自己個家,又同Rachel plan緊生小朋友,應該係夢境?我唔鍾意呢啲開放式結局,希望樓豬比個明確嘅答案我。

呢個究竟係啲咩痴撚線故嚟㗎 每一節都入心入肺 亦都因為自己嘅經歷所以代入到成個情景 多謝你呀樓豬!
結尾點解好似係recap返之前?
爛尾
結尾係nichole同另一個男人嘅對話?
呼應返之前仆街文同Rachel開始一齊嗰陣
今次到nichole搵個代替品 重複仆街文之前有Rachel陪嘅心境
終於完啦
哩個尾 幾有Feel 唔太was
最後係Nicole 同個男仔嘅對話 如果無錯的話 應該係想反映佢的下場同啊文一樣搵到自己的Rachel
雖然故仔終於完 但個結局埋尾有啲趕無咩內容咁 坦白講有啲差寫得 好似只係好平淡咁描述啊文內心獨白 反而最後個段我比較欣賞 對話內容有返啲野睇有返啲Feel
樓主會唔會整番個R外傳講番佢幾時搵過n同埋同佢講過啲咩 同埋R面對n果陣既心情?或者又有個外傳交代下n 3年後既野直到呀文結婚前一日果種忐忑嘅心情
我建議不如講Nicole離開咗阿文之後有一段新戀情好過啦
如果講番佢同Rachel果件事 真係會睇到我好撚心痛
我真係會棄故
個尾睇唔明
真心睇唔明
最後嗰段係nicole追求者同nicole嘅對話
呢個對話有啲似係nicole走咗半年
阿文同rachel開始嗰段script

即係.....阿文夢境裡將同rachel嘅情節換咗個係nicole,只好投射落呢個劇情先可以好好開始?

抑或係nicole 都搵到另一個「rachel」
有個替代品出現 幫佢走出陰霾?
樓主古惑啦, 整段對話等我地諗餐死
說好了的sophiarr呢
樓豬欠nicole一個膠袋!
想像過如果同Rachael 一齊係會開心嘅話就冇問題 但係而家阿文反而被Rachael呢段婚姻同將來束縛住 呢度睇得出其實阿文對Rachael嘅感情對比Nicole真係少好多好多

原本諗住Rachael俾到幸福嘅感覺俾阿文 但係反而得到嘅係失去自由 咁嘅話或者搵返Nicole會好啲 兩個人幸福好過一個人幸福

最後原來呢個係一個sad end故
孔明,佢又開始寫結界,早兩日開live講過下大網同講鬼故
結局收得好好,可能每個人最後追求既就係安全感。雖然好唏噓但係好人性,最後Nicole要搵既其實都係一個好似Rachael 呢類人,愛情係刺激、係深刻,但係往往人最需要嘅始終係安全感。

PS 最尾果段講Nicole 同另一個男仔既對話交代哂一切,好完滿👍🏻希望有外傳既話唔好講之後既事,由佢完左佢,可以講下之前既野,仲如Rachael 同Nicole 講過咩同Nicole 呢幾年嘅生活係點。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞