(少甜)女神老細係我女朋友3.5.1

365 回覆
89 Like 6 Dislike
加油呀肥仔巴
多謝你先
《半世紀漢堡包老店 背後隱藏一段愛情故事》

餐廳內,黃伯望住食得津津有味既食客,諗返餐廳不知不覺都開鋪左五十年啦

冇諗過到最後得返自已守住餐廳,而老婆已經走左

當年只得二十幾歲嘅黃伯靠執紙皮維生,係朋友嘅介紹之下,佢黎到快餐店打工

「當時好辛苦,好多野都要做,執枱,廚房,有陣時,唔夠人甚至要出去幫手收錢」

點樣認識黃婆婆到兩公婆開左漢堡包店

「伯爺婆後生既時候好清秀傢,佢成日自己一個人黎我做個間快餐店食嘢,我好想認識下佢,之後咪唔知醜咁行過去搭訕,就係咁樣客人變做朋友,朋友再轉並成拖友」

開漢堡包店黃伯表示一切都同佢老婆有關

「伯爺婆係出自於小康之家 而我係出自於貧窮家庭,門不當戶不對, 當時佢地父母唔認同我,為左得到佢地認同,我死慳死抵用儲落黎既錢同係快餐店打工嘅經驗,膽粗粗開左呢間漢堡包店」

當時開舖遇到有啲咩困難

「當時因為想用好少少既料想客人食得開心D,但成本就高左,點知個味道客人覺得一般,當時生意真係麻麻,當時我以為餐廳會就咁執咗。我老婆見餐廳收入唔好就辭咗份工黎幫手,可以請少個人,之後就同我一齊改良個漢堡包,一開頭佢連菜都唔識洗,只係係隔離抄低筆記同比意見,慢慢佢就變埋大廚啦。當時好辛苦,但我老婆都同我一齊捱 ,最後都叫做成積出黎,我外父外母都認同左我。但自從伯爺婆過咗身之後 我就整唔翻佢整出黎既漢堡包」

02-03-2017

返到屋企後

「阿媽,我地返黎啦」我返到屋企大嗌

「返黎啦,咦,你地做乜拎住咁多野既」阿媽好疑惑咁望住我地

「阿媽,今晚我地諗住試下整漢堡包食」景霖講

「好啦,咁我今晚休息啦,交俾你地今晚煮飯仔啦」阿媽笑住口咁講

將食材攞入廚房之後,開始準備整漢堡包
我攞起圍裙 走去景霖後面 幫佢戴上

「呀明,唔該你呀」景霖怕怕醜醜咁講

「開始lu 」我錫左佢塊面一啖

「咁我有咩可以幫手呀」景霖問

「咁你幫手洗菜啦」

我上網搵整漢堡包既資料 一般都係大同小異
只係調味料同食材既分別

「景霖,你做咩唔開始既」我望一望景霖

「我唔識洗菜......」景霖尷尷尬尬咁講

係喎 景霖淨係識淥杯麵既咋 我唔記得左

「我黎啦,咁你係隔離幫手做筆記啦,記低所有步驟啦」我並冇怪責景霖 反而用開心既語氣同佢講

經過左一晚既努力 前前後後都整左十幾個漢堡包

「一於我地聽日就整呢個比黃伯食啦」好有自信咁講

「好」景霖亦都好爽快咁答我

「咁你沖涼先啦」

「好呀」景霖講完呢句就走咗

我嘆一啖氣 終於唔使扮落去啦
其實我都冇食過黃婆婆整出黎既漢堡包
想整得出佢當年既味道基本上係冇可能
但係為左景霖 我咩辦法都要試

好快沖完涼 我地就上床

「張太 今晚有冇獎勵呀?」奸笑對住景霖 小志明訓醒左

景霖一手拍落小志明

「呀!!!」

「成日都要獎勵既咩 一件事都未搞掂呀」景霖扮嬲咁同我講

「咁係咪搞掂一件事就有獎勵先」我忍住痛講

「起碼都搞掂商場小食店先啦」景霖講完就背向我

我單手將景霖攬入我既懷抱 好快就訓着左啦
多謝你 每次都有推

希望其他巴打鍾意呢個故事嘅 真係幫手推一推

或者可以留言估下個故事發展

唔希望呢個post就完

Lm
推呀
連登首個奧運式接棒故
我真係第一次見高登連登會有同一個故,有三個作者寫
係四個
仲有我呀
樓豬加油
Btw好耐都冇見過景霖講:「hehe!」
以前景霖成日講㗎
————————霖媽

柴灣華人永遠墳場

我攞起溪錢,抹走係墓碑上嘅灰塵,瀚天我都好耐冇黎探你啦

「呢次都冇好消息帶比你,你既心血可能冇啦」眼淚令到我既視線變到模糊不清,突然雙腿冇力跪在墓前面

與此同時,有兩名神秘男子向霖媽方向走近

「我真係唔知除左旨意個女之外,仲可以做啲呀 」越講 眼淚流得越快

「Ann姐! 真係你,好耐冇見啦,攞張紙巾抹左啲眼淚先啦」一把好慈祥既聲音

「Ann姨」一把小朋友既聲音

我接過紙巾抺抺眼淚,抬頭望向講野既人,究竟係邊個 ?原來係Bryant同埋佢個仔?!

「你地點解係度出現?我地都好耐冇見, 計返起自從喪禮之後就冇見過啦」

「我係特登黎搵天,想帶個消息俾佢」Bryant答

Bryant既語氣好沉重,我一直係旁邊聽住佢對住翰天墓碑講既野

原來個女同張志明已經做左咁多野,但係我.......

突然有樹枝跌落黎 Bryant即刻擰轉身攬住個仔
而樹枝跌左落去Bryant膊頭

「呀! 曉鋒你有冇事呀?」Bryant摸住曉鋒個頭問

「冇事呀,有爸爸係到,我點會有事呢」曉鋒笑住講

呢一刻我腦海閃過張志明曾經對我講過既說話

「 但係你作為佢阿媽,唔單止冇係嗰個時候支持佢,而係走去美國,到佢識錯咗個Edward先翻嚟鬧景霖,你又覺得自己冇責任咩?而家公司業績跌,你覺得景霖想?佢有幾大壓力你知唔知?而家一見到你自己個女唔係安慰鼓勵佢,而係質問佢,你點做人呀媽?」

冇錯.......我的確冇做好呀媽既責任........冇保護個女......反而咩都旨意個女.......

我匆忙咁同Bryant 曉鋒道別之後 就打電話

「喂! 叫美國果邊既同事一番工就同我開視像會議!」 我打比秘書

一番到屋企,鞋都冇除,就入房開視像會議

「今日去到呢度,好好地咁準備計劃書,聽日我會搭飛機返黎」講完就結束視像會議

我望一望個鐘,原來已經凌晨四五點

呀女仲未番黎,睇怕係去左張志明到過夜

我攞起電話諗住WhatsApp呀女

「呀女 」send左比佢

「媽咪對你唔住呀,冇好好保護你,到公司出左事淨係識話你,可唔可以比次機會比媽咪呀」猶豫緊係咪要send比佢

突然呀女個狀態變左在線上

「?」呀女send過黎

我即刻刪除左訊息,自從Edward事件之後,我哋兩母女心裏面都有條刺 搞到我唔識點同呀女溝通

————————黃景霖

我黎到公司媽咪間房

我好自然打開門口入去坐係櫈度既竟然唔係媽咪 係Edward?!

「咦,霖豬番黎做咩呀? 間公司唔係你架啦喎 」Edward非常囂張

我擰轉身開門就走 公司既走廊突然變得好長
走極都走唔完 突然仆親 跌咗係地下 冇力再企起身

我擘大眼 深呼吸 原來只係一場夢
擰轉身望住呀明 佢瞓得好冧慢慢將佢隻手攞開
走左去廚房飲水

一邊飲水一邊思考

媽咪話有個人追擊我地公司,呢個人好有機會係Edward 再加上今日黃伯心口張卡片

「Edward Lam」

仲有今日呀明叫我做豬,令我諗返起以前Edward當初都係對我好好,但後來只係為左錢而接近我...........

我攞起電話打開whatsapp,諗住睇下其他同事進度如何

「呀女👋」媽咪send過黎

「?」我好快咁覆返佢

一瞬間,媽咪off左,我望住手機兩三分鐘
始終都係冇再上線

「媽咪係咪有事😃😃?」

X...X...X...X...X...X
但我好快刪除左,唔通我又做錯野?
自從上次俾Edward呃完,但佢淨係怪我,之後我地好似冇咩聯絡
今日遲咗少少,唔好意思呀大家
真係同大家講聲唔好意思先,我唔小心將一篇原文po咗出嚟,依家改返篇新文比大家真係唔好意思
————————
霖媽

柴灣華人永遠墳場

我攞起溪錢,抹走係墓碑上嘅灰塵,瀚天我都好耐冇黎探你啦

「呢次都冇好消息帶比你,你既心血可能冇啦」眼淚令到我既視線變到模糊不清,突然雙腿冇力跪在墓前面

與此同時,有兩名神秘男子向霖媽方向走近

「我真係唔知除左旨意個女之外,仲可以做啲呀 」越講,眼淚流得越快

「Ann姐! 真係你,好耐冇見啦,攞張紙巾抹左啲眼淚先啦」一把好慈祥既聲音

「Ann姨」一把小朋友既聲音

我接過紙巾抺抺眼淚,抬頭望向講野既人,究竟係邊個 ?原來係Bryant同埋佢個仔?!

「你地點解係度出現?我地都好耐冇見, 計返起自從喪禮之後就冇見過啦」

「我係特登黎搵瀚天,想帶個消息俾佢」Bryant答

Bryant既語氣好沉重,我一直係旁邊聽住佢對住翰天墓碑講既野

原來個女同張志明已經做左咁多野,但係我.......

突然有樹枝跌落黎,Bryant即刻擰轉身攬住個仔

而樹枝跌左落去Bryant膊頭

「呀! 曉鋒你有冇事呀?」Bryant摸住曉鋒個頭問

「冇事呀,有爸爸係到,我點會有事呢」曉鋒笑住講

呢一刻我腦海閃過張志明曾經對我講過既說話

「 但係你作為佢阿媽,唔單止冇係嗰個時候支持佢,而係走去美國,到佢識錯咗個Edward先翻嚟鬧景霖,你又覺得自己冇責任咩?而家公司業績跌,你覺得景霖想?佢有幾大壓力你知唔知?而家一見到你自己個女唔係安慰鼓勵佢,而係質問佢,你點做人呀媽?」

冇錯.......我的確冇做好呀媽既責任........冇保護個女......反而咩都旨意個女.......

我匆忙咁同Bryant,曉鋒道別之後,就打電話

「喂! 叫美國果邊既同事一番工就同我開視像會議!」 我打比秘書

一番到屋企,鞋都冇除,就入房開視像會議

「今日去到呢度,好好地咁準備計劃書,聽日我會搭飛機返黎」講完就結束視像會議

我望一望個鐘,原來已經凌晨四五點

呀女仲未番黎,睇怕係去左張志明到過夜

我攞起電話諗住WhatsApp呀女

「呀女 」send左比佢

「媽咪對你唔住呀,冇好好保護你,到公司出左事淨係識話你,可唔可以比次機會比媽咪呀」猶豫緊係咪要send比佢

突然呀女個狀態變左在線上

「?」呀女send過黎

我即刻刪除左訊息,自從Edward件事之後,我地兩母女心裏面都有條刺,再加上張志明果番說話,搞到我唔識再同呀女溝通

————————
黃景霖

我黎到公司媽咪間房

我好自然打開門口入去坐係櫈度既竟然唔係媽咪,係Edward?!

「咦,霖豬番黎做咩呀? 間公司唔係你架啦喎 」Edward非常囂張

我擰轉身開門就走,公司既走廊突然變得好長,走極都走唔完,突然仆親,跌咗係地下,冇力再企起身

我擘大眼,深呼吸,原來只係一場夢
擰轉身望住呀明,佢訓得好冧,我慢慢將佢隻手攞開,走左去廚房飲水

一邊飲水一邊思考

媽咪話有個人追擊我地公司,呢個人好有機會係Edward 再加上今日黃伯心口張卡片

「Edward Lam」

仲有今日呀明叫我做豬,令我諗返起以前Edward當初都係對我好好,但後來只係為左錢而接近我...........

我攞起電話打開whatsapp,諗住睇下其他同事進度如何

「我地已經聯絡左佢地,佢地話考慮下」細強send左係公司group

「呀女👋」媽咪send過黎

「?」我好快咁覆返佢

一瞬間,媽咪off左,我望住手機兩三分鐘
始終都係冇再上線

「媽咪係咪有事😃😃?」

但我好快刪除左,唔通我又做錯野?
自從上次俾Edward呃完,但佢淨係怪我,之後我地好似冇咩聯絡,唉,算啦,都係番去訓

係呀明懷抱下 好快就訓左
繼續推主線
今晚呢一篇 可能有啲悶 但係係為咗之後嘅劇情鋪排

請大家繼續支持落去

Push
兩位巴打加油
加油呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞