[新新龍可否不要崩!?]龍虎門暨港漫討論區 05

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
邱福龍(英語:Khoo Fuk-Lung , James,1964年2月21日-),生於香港,是著名香港漫畫家,自小熱愛畫漫畫。他早年在香港島華富邨長大,1978年畢業於華富邨寶血小學。

熱鬧!
睇下佢張枱就知
可惜得6500書 無中國資金應該要蝕錢
呢招用過啦
和仔畫過,肥良畫過
你諗吓肥良畫,馬蛇都唔爭就知馬蛇自己完全唔想掂番中華英雄。
浪虛名,浪蛇
佢應該有睇連登?
點先可以比返問天我
好鍾意問天
港漫冇問天差左啲野咁

我覺得佢唔係唔想掂返中華英雄,係唔想掂返畫筆鳥

我記得佢以前專欄都講過入行劃畫都係想出人頭地,賺大錢,
佢有其他生意更加賺錢,自然冇興趣做啲效率低嘅賺錢方式都無可厚非嘅
炒一棟工廈勝過畫成世畫
咁無人性
以前啲小流氓反而尺度好大,
郁啲就破腹取腸,
成個頭打爆,可能果時畫風冇咁仔細,
感覺上反而唔係太血腥,
好"漫畫"的感覺

今年係《九龍城寨》漫畫版出版十周年,正在籌備特刊——《城寨十年》。
曾經有人提議出《城寨3》(有腹稿,講信一成為咗豪富之後氣焰熏天,得罪全港所有社團,然後落難潛水,龍城幫成為眾矢之的,陳洛軍四面受敵,獨力迎戰⋯⋯)或《龍頭》,老實講,自己已沒有做周刊嘅能力,一諗起巨大工作量同金錢,就感到壓力。今次特刊並不驚天地動,只係某日翻睇番外篇(典藏版連載),覺得可以輯成薄裝,諗諗下不如加多少少專欄做精裝,好似珍藏性高啲。就係咁催生咗《城寨十年》出版計劃。

最後廣告時間,第2部全14期特價$1000
https://guideguideshop.hk/products/SEL-08

#10月出版
#城寨fans向
#無買過第一部典藏版嘅人會有新鮮感
九1短短地26期爽快咁畫就ok
去到九2就差好多 又悶又鳩
原來已經十年
後期都轉咗用西瓜,番茄代表啦,反而女女女呢啲真係所謂嘅玉郞味
東方無敵
發夢之後去整容
今期新新龍專欄少左 劇情推慢左仲要用幾頁發夢 好快睇完

但勾頭靚左
又出十陽
棄書了
No la
仲大霹靂
係都破體烈陽罡炁啦
見到王小貓被白炎燒死,有啲心凉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞